Nu kommer tiden, hvor havefolk begynder at opholde sig mere inde end ude. Indtil nu har vejret absolut været til udesysler (eller hårdt havearbejde), men vi ved det jo – det kommer: Perioden med regn og blæst susende om ørerne, bladene hvirvlende omkring os og de mudrede gummistøvler tronende i entreen. Pejseild, blus på stearinlysene og simremad på komfuret.


LEDER: MARIANNE
At være havemenneske om vinteren er for mange lidt af en udfordring. Vi kan godt gå hen og blive rastløse, nogle endda lidt pirrelige, selvom det egentlig ikke ligger til os havefolk at være det. Her på redaktionen vil vi gerne hjælpe vintersæsonen gelinde ind ad døren. Og hvad er mere oplagt end at kigge på noget af alt det der er grønt indenfor …. eller ja, indefra?

Ja ja, nu siger jeg grønt – og så ved jeg jo ikke, hvad du tænker. Det kunne være noget om stueplanter, det kunne være udsigten ud af dit vindue, det kunne være alt det lækre grønne, vi står og tilbereder ved køkkenbordet, eller det grønne vi læser om i lænestolen. Det kunne også være noget med de grønne tanker vi har, og det som grønt er godt for! For grønt indefra – det rummer lidt af det hele. Herligt ikke?!

Og ja, det er faktisk også hvad vi har at byde på i HAVEFOLKETS novembertema. Selv er jeg ikke nogen stueplantefanatiker. Hos mig står planterne  faktisk og kigger ind i væggen og er ellers ret robuste, hvilket de har lært at være med mig som indegartner. Jeg er nemlig mestendels enten ude (i haven forstås) eller også i vandret og når derfor sjældent at vande dem. De har lært at leve med det og ser også ud derefter, hvorfor de ikke altid er indlogeret i særlig lang tid. Måske har du det nogenlunde lige sådan? Eller også er du bare planteglad både inde og ude?  Jo jo, havefolk er forskellige.Vi kaster et blik på de kendte, stikkende stueplanter, kaktus, der kan bo i drivhuset om sommeren og som om vinteren, når de er inde, har indbygget madpakke med. Vældigt smart, faktisk! Vi kigger også på, hvilke typer planter, der passer til dit temperament. Og så fremstiller vi helbredende drikke til efterårets snue, smager på godt læsestof, og endelig på hvorfor det egentlig er så godt for os at være ude i haven.

Vi håber selvfølgelig, at du også kommer ud ind imellem. Efter regn kommer der jo en vidunderlig periode, hvor du med sindsro kan flytte nogle af alle de planter, der trænger til det. Jeg selv har en lang to-do-liste og den bliver nok (som sædvanlig) kun delvist udført. Dog bliver løg og slangehvidløg lagt igen og det kan du også følge med i.

Det er rigtig godt at holde sig for øje, at der kommer et haveår igen og igen, så vi skal nok nå det, der skal nås. I mellemtiden lader vi vinteren bestemme – det gør den jo alligevel. Den kommer når den kommer, ligesom en troldmand, hverken for tidligt eller for sent – men lige til tiden.

Og så er det godt, at vi kan nyde alt det grønne – indefra!

Rigtig god fornøjelse!

Månedens artikler om “Grønt indefra”:

HYGGE I HAVESTUEN 
Altså jeg kan lige så godt sige det med det samme: Det er ikke altid at jeg er lige begejstret for vores havestue, men lige nu hvor bladene falder af træerne, er historien en ganske anden.

VÆLG STUEPLANTER EFTER DIT TEMPERAMENT
Her i vintersæsonen er det nu rart, at der er lidt grønt indenfor, mens vi venter på at vinteren går sin gang. Mange havefolk har det imidlertid lidt valent med stueplanter, som står og glor i et hjørne, fordi deres ejere har travlt udenfor.

SKØNNE OG SKÆVE

Vi har været på besøg hos blomsterdesigneren og viser nogle af de skønne og skæve planter der stod på hylderne.

ZIGZAG I LUFTEN

Når havearbejdet stille lukker ned for vinteren, tager jeg traditionen tro lidt mere grønt ind i boligen – for en vinter helt uden grønt går ikke. I år faldt jeg for disse zig-zaggede planter.

 

HAVEN PÅ ET FAD
Pluk løs fra haven og tag stemningen med ind. Læg høsten frem og nyd!

 

TAG JER IKKE AF MIG
Ja, overskriften lyder måske lidt kryptisk, men hvis sukkulenter kunne tale vil jeg tro at det er noget deromkring de vil sige. Sukkulenter, herunder kaktus, kræver et minimum af pleje, så her er altså tale om planter hvor alle kan være med.
SNEBÆR TIL BORDS 
Nyd snebær på tæt hold med en enkel efterårsbuket.

LÆS ELLER GENLÆS
Andre artikler med inspiration til månedens tema
EFTERÅRSKRANS
Det er så rart at blive budt velkommen – både hvis man er gæst, og når man dagligt sætter nøglen i døren. Her er en enkel og nem krans, du kan lave for “ingen penge”.
PYNT OP MED DJÆVLEÆG
Hvis kransebinding ikke er din spidskompetence, og hvis du heller ikke vil have et stort orange græskar med bredt grin og hugtænder, så kan de små pyntegræskar være en hurtig og spændende efterårsdekoration.
AMARYLLIS I GLAS
Pynt op med små amaryllis. Selvom du ikke selv driver dem frem, kan du nemt få amaryllis i glas.

OVERVINTRING AF FROSTFØLSOMME TRÆER
Det er ved at være tid til at stille de sarte træer og buske ind. Men vent lige til sidste øjeblik.

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.