mandag den 4. november 2013

VÆLG STUEPLANTER EFTER DIT TEMPERAMENT

yucca elephantipesTEMA: GRØNT INDEFRA

Her i vintersæsonen er det nu rart, at der er lidt grønt indenfor, mens vi venter på at vinteren går sin gang. Mange havefolk har det imidlertid lidt valent med stueplanter, som står og glor i et hjørne, fordi deres ejere har travlt udenfor. Derfor tager vi lige hurtigt "hvilket stueplantemenneske er du"-testen.

TEKST: MARIANNE
FOTO: LONE


Du holder af grønne planter. Du synes det bringer hygge ind i stuerne. Planter er trendy og du er i øvrigt også tilhænger af, at luften bliver fornyet. Men for at være helt ærlig – du glemmer faktisk ret tit at vande dem. Eller også kommer du til at vande dem for tit. Det korte af det lange er, at de hænger med bladene og havner i skraldespanden inden du får set dig om. For noget af det mest nedslående at se på er en potteplante, der mistrives. Gid du dog kunne finde nogle, der er nemme. Det kan du, men det kræver, at du finder ud af, hvilken type du er.

Er du typen som falder over spændende og anderledes planter, der kan stå i et hjørne eller i din vindueskarm indtil de sygner hen? Eller er du typen, som vander og vander uden at kunne forstå, at planten stadig hænger - også selv om du var der med kanden så sent som i går? Det kan også være, at du er typen, som har arvet nogle planter af din mor eller din ekskæreste og nu er de aftjente og kedelige og du har smidt dem ud. Og du ved ikke hvilke nye planter du skal købe, og du kan i øvrigt heller ikke huske, hvor vandkanden står. Fortvivl ikke. Der findes en plante til dit temperament!

yucca elephantipes
YUCCA
PLANTER DER TÅLER UDTØRRING
Vil du have planter, der kan klare selv lange tørkeperioder og som du kan nøjes med en gang i mellem at give en ordentlig gang vand, så er her nogle forslag. I palmeafdelingen kan du med sindsro købe en Yucca palme, Yucca elephantipes. Det er den slags palmer, vi alle havde i 70'erne, og som ligner (og er) en afhugget palmestamme med et eller flere sideskud af lange, skarpe blade.

dracena marginata
DRACENA MARGINATA
En anden art, som ligner den er
Dracenapalmerne. De er af agavefamilien og kommer fra det tropiske Afrika, så de er vant til tørkeperioder. Vælg én af disse: Dracena Deremensis, Dracena Fragrans og Dracena Marginata. De skal alle behandles som Yuccaen. Masser af vand – siden udtørring.

To andre større planter er sigøjnerblad, Dieffenbachia Maculata og fingerfilodendron, Monstera deliciosa. Sidstnævnte kan blive enorm, især hvis den får godt med lys. Dieffenbacchiaen skal du imidlertid være lidt varsom med. Den kan give allergisk udslæt, da plantesaften er giftig.

agaveSUKKULENTER 
– som også har bedst af at tørre ud
Underligt ord, men det står for planter, der fra naturens side tåler ekstrem tørke. Kaktus er sukkulenter, men det er ikke alle sukkulenter, der er kaktus. Bliv ikke forvirret. Her er nogle som kan stå i din vest- eller sydvendte vindueskarm og tørre helt ud mellem dine sparsomme vandinger, uden at tage skade. Planter fra agavefamilien, f.eks. Agave americana og Aloëfamilien, f.eks. den kendte Aloë vera (som du kan behandle dine sår og rifter med) eller den smukke stribede Zebra Aloë. Vil du have blomster på din plante, så vælg en voksblomst, Hoya carnosa, der klatrer, blomstrer ofte og elsker sol. En anden kendt og elsket sukkulent (som ikke blomstrer) er hjerteranken, Ceropegia woodii, som faktisk vokser rigtigt hurtigt og som du kan svinge omkring et lille stativ, som du har stukket ned i jorden. Ellers kan du lade dens ranker vælde ud over pottekanten. Det ser rigtigt sødt ud!

ChlorophytumPLANTER MED INDBYGGET MADPAKKE
Ligesom sukkulenter er det planter, der fra naturens side har en madpakke med til tørkeperioder. Sukkulenter har madpakken i de saftfulde blade, men disse har reserverne i rødderne. Væddeløber, Chlorophytum comosum og hængeasparges, Asparagus densiflorus. Begge er planter, som vil tage sig flot ud i en ophængt  potte, da de fylder meget. En af de florlette planter som tåler samme behandling er slørasparges, Asparagus setaceus, og en meget robust plante er en Nolina, Beaucarnea recurvata. Den skal vandes om sommeren, men har i sin rodknold et reservoir af vand til stort set hele vinteren.

efeu, hedera
EFEU
PLANTER DU KAN VANDE OFTE
Hvis du tager dig selv i at gå rundt med vandkanden næsten hver dag, så køb nogle planter, som har det bedst i et fugtigt klima. Her er Efeu, Hedera helix og hængefigen, Ficus pumila glimrende. De skal selvfølgelig ikke soppe i vand, men skal helst være konstant fugtige. Og de behøver heller ikke ret meget lys for at trives.

Vil du have blomster på, så vælg en Hawaiiblomst eller en stuejasmin, Jasminum polyanthum. Men i det hele taget er der mange blomstrende planter, der skal have en sludder og lille sjat hver eller hveranden dag.
Husfreden, Soleirolia soleirolii vil være taknemmelig for en snak og et vågent øje med underskålen, som den jævnligt suger vand fra.

gåsefod, syngonium
SYNGONIUM
PLANTER DER KAN TÅLE AT STÅ I VAND
Der er ikke så mange planter, der tåler at stå med rødderne konstant i stillestående vand. Men nilgræs, Cyperus albostriatus kan  - så godt som. Og så er der ”Fru Heibergs hår”, Scirpus cernuus - hende gad jeg godt have set, for det er en plante, der ligner en strittende græstue.  Og den kan lige som en Gåsefod, Syngonium podophyllum, også tåle at stå i vand.

PLANTER SOM TÅLER SKYGGE
Ja, de findes faktisk, selvom de fleste af arterne alligevel nok har det bedre, hvis lidt lys trænger hen til der, hvor de står. Men disse planter er meget nemme og overlever i næsten mørke: Guldranke, Epipremnum pinnatum,efeu, Hedera helix og hængefigen, Ficus pumila, fredslilje, Spathiphyllum wallisii - som gerne må være fugtige - og en Yuccapalme, Yucca elephantipes.

TIP!
Disse planter skulle nok kunne lykkes for dig, hvis du køber nogle, der passer til dit temperament. Måske bliver du ligefrem glad for at få det til at lykkes. Og du tør kaste dig ud i lidt mere krævende planteeksperimenter. Det kan du roligt gøre – du kan jo altid slå op i et planteleksikon. Og det bliver din plante også glad for. Den kan nemlig, uanset hvor nem den er, godt lide bare lidt af din opmærksomhed.

Om du så har temperament som "den glemsomme", "den dovne", "nusseren" eller "den ligeglade" - ja, det må du selv afgøre. Måske er du en blanding?

stueplanter

4 kommentarer:

 1. Hej Marianne
  Hvad med orkidéerne, dem er vi nok en del, der har nogen stykker af. De klarer sig udmærket med en sjat vand i ny og næ eller nedsænkning i en spand regnvand. Mine har sovet hele sommeren, nu lægger de an til blomstring, en enkelt blomstrer flot nu.
  Jeg har også Kristi Tornekrone, de er snart ældgamle, men blomstrer stort set konstant, vand får de da en gang i mellem. Novemberkaktus blomstrer på livet løs lige nu hos mig og andre er på vej med knopper.
  Ja så har jeg også en enkelt sølle hawaiblomst, den fortæller mig, når den trænger til vand, når den har fået det liver den op igen, men den er nu ikke så vild med at blomstre :)
  Så har jeg lige fået to Tradescantia fra Oles have, dem er jeg meget spændt på. Streptocarpus fik jeg af Rose til blogtræf, de blomstrer forrygende og er meget smukke. Sidst men ikke mindst har jeg et par hostaer i potter herinde :)
  Nå det var nok ikke meningen jeg skulle remse alle mine blomster op, så jeg holder her.
  Kram
  Lisbeth

  SvarSlet
 2. Som Lisbeth nævner: Orkideer er et hit! De er hidtil det eneste jeg ikke får slået ihjel og som oven i købet kvitterer med blomster selv om jeg udsulter dem. Men måske jeg skulle vove at forsøge mig med noget andet? Der er da et par bud her

  SvarSlet
 3. Tak for de mange gode forslag til grønne stueplanter. Jeg elsker simpelthen de her latinske navne;))) Uddannet i et gammeldags handelsgartneri med alverdens sjældne og knap så sjældne stueplanter har jeg engang slynget om mig med disse navne:o)
  Nu om dage er jeg helt klart sukkulentmenneske - og især de blålige nuancer. De skal kunne klare at stå i brændende sol i mit store sydvendte stuevindue og de skal klare at jeg svigter dem med vand til fordel for alle krukkerne på terrassen.

  SvarSlet
 4. Ceropegia woodii. (som ikke blomstrer), står der i artiklen. Jeg vil lige gøre opmærksom på, at jeg frøformerer planten. Den blomstrer villigt og sætter frø.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ceropegia_woodii

  Mvh Palle Holm Hansen

  SvarSlet

ANNONCE