Når havearbejdet stille lukker ned for vinteren, tager jeg traditionen tro lidt mere grønt ind i boligen – for en vinter helt uden grønt går ikke. I år faldt jeg for disse zig-zaggede planter.


TEKST & FOTO: LONE

Planterne er erhvervet hos det lokale blomsterværksted, der er ganske eminente til at have en bred variation netop på dette tidpunkt af året, hvor vi alle begynder at være mere inde og trænger til lidt fornyelse. Heldigvis var der den dag jeg kom forbi lige to af disse planter, og de skulle selvfølgelig med hjem.

Allerede før jeg havde fået betalt, fortalte en meget venlig kunde mig om plantens fortræffeligheder, og jeg håber nu at få lige så meget glæde af den, som hun åbenlyst havde. Beretningen var om en let plante, når blot den passes godt med vand og stilles lyst. Den skulle skyde ganske villigt og med fordel beskæres løbende, og det afskårne kan bruges til buketter, hvor det lette løv gør sig rigtigt fint – var de venlige råd.

Muehlenbeckia complexa 'Zig Zag'
‘ZIG ZAG’

Planten hedder Muehlenbeckia complexa ‘Zig Zag’. Blomsterhandlerne kalder den “pletter i luften” ganske som dens familiemedlem (også Muehlenbeckia complexa), der er så velkendt og ofte brugt som både stueplante og til dekorationer.

Muehlenbeckia complexa
PLETTER I LUFTEN

Muehlenbeckia complexa 'Zig Zag'Muehlenbeckia complexa ‘Zig Zag’ er en buskagtig plante med små fligede blade på grene der netop gør disse fine zig zag. Planten kan efter sigende stå både ude og inde på samme måde som pletter i luften.

Vedrørende pasningen, så skal den vandes regelmæssigt og må absolut ikke tørre ud, for så taber den alle bladene. Den skal gerne placeres lyst, men ikke i direkte sol i sommerhalvåret. Om vinteren blot så lyst som muligt.

I familien finder man ligeledes Muehlenbeckia complexa var. ‘Triloba’ – violiner i luften. Den ligner min ‘Zig Zag’ til forveksling, blot er bladene formet som små violiner. Jeg har ikke set den i handlen, men den bliver jeg vist også nødt til at få besøg af en dag.

Muehlenbeckia er navngivet efter den franske botaniker Henri-Gustave Muehlenbeck (1798-1845). M. er vildtvoksende i bl.a. Asien, Australien, New Zealand og Sydamerika.