onsdag den 25. december 2013

BESKÆRING AF VIN

beskæring af vin
I HAVEN

Har du vin i haven eller i drivhuset, er det tid til at give rankerne en vinterbeskæring.


TEKST & FOTO: KARINA
De lykkelige ejere af en vinstok eller flere vil vide, at det er en meget livskraftig plante, som kan sætte skud på op til 5-10 meter på en enkelt sommer. 

Det virker måske som en lidt sær regel, at vinen skal beskæres mellem jul og nytår, men da planten ikke holder af at bløde (hvem gør i øvrigt det?) er det altså om at være hurtigt ude. Er januar måned mild, kan vinplanten nemt finde på at blive forårskåd, og bliver den det, begynder den at sende sine safter ud i grenene - og som man måske kan regne ud, vil saftspændingen forårsage en større blødning. 

beskæring af vin
Alt dette er logisk nok, hvis man tænker efter, men hvad alt andet angår - i forhold til beskæring af vin - kan det godt gå hen og blive en rodebutik af informationer.

At beskære vin er lidt af et religionsspørgsmål, og informationerne, som vi her viderebringer, er blot de som vi har gode erfaringer med. Tør du stole på os, så tag frakken på og gå med os ud til stokkene.

Når du går ud og roder lidt rundt i de lange skud, som planten har sendt i vejret denne sommer, vil du opdage, at der allerede sidder små knopper. Knopperne er dem, som vi skal høste på den kommende sensommer, og det er knopperne på sidegrenene vi vil koncentrere os om lige her.  

Nu er det at tællearbejdet går i gang, for du skal jo selvfølgelig ikke skære grenene af helt inde ved stammen. Det kommer der ikke nogle druer ud af. Som grundregel tæller man 3 til 4 knopper ud fra grenen og klipper lige efter - med andre ord lader man tre knopper sidde tilbage.

Lader du flere knopper sidde, vil du få flere drueklaser, men du vil også få en større bladmasse,, som vil skygge for klaserne og det dur ikke da druerne skal have sol for at modne.

beskæring af vin
Hvorfor det lige er 3-4 knopper man skal lade blive siddende, overlader vi til de kloge!

beskæring af vin
Summa summarum - og uden at det skal lyde plantedoktoragtigt - så er det at beskære grenene 3-4 knopper fra stammen en god ting at huske på - og uanset forklaringen, kan vi blot sige at det virker. I hvertfald høster vi på livet løs i sensommeren - og en lille saft kan det også blive til.

8 kommentarer:

 1. Altid dejligt med gode råd og der vil altid være mange meninger om samme emne, så jeg er spændt på at høre hvordan andre gør dette.
  Jeg skærer altid helt ind til hovedgrenen/-stammen om vintren, og får hvert år flere klaser på de nye grene/skud. Faktisk skærer jeg efter, når først klaserne har vist sig, således at der kun er en klase, højst to, på hver gren og max. 3-4 blade tilbage efter klasen, altså om sommeren.
  Men så kommer spørgsmålet til en million - for måske skyldes min måde at beskære på, at selve druerne ikke bliver så store, for klaser er der nok af???
  Ved i noget om det?
  For så skulle jeg måske afprøve jeres metode denne vinter :-)
  Venligst Vibeke

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg klipper (med en lille saks) halvdelen af blomsterne af hver klase. Det giver dobbelt så store druer. Det tager lidt tid, men det er det hele værd. Altså jeg fjerner ca. hveranden lille gren ud fra klasens hovedstamme.

   Slet
 2. Druernes størrelse afhænger af mange ting, Sorten og grundstammen den er podet på til start. Altså det genetiske ophav. Dernæst kan man udtynde i mængden af druer i klaserne( er vist nok lidt af et hestearbejde) Der er stor diskussion om mængden af løvvæg, samt antal blade efter sidste klase. Espalieringsformen har vist også rigtig meget af sige, Fx dyrker jeg efter fransk dobbelt guyot, a la vinproduktion, det er fordi jeg vægter et udbyttet på ca. max. 2 kg pr plante med høj kvalitet. men mange muligheder findes jo. Dette blot for at åbne et par forklaringer på de små druer.
  Henrik

  SvarSlet
 3. Tak for påmindelsen om, at det er tid til beskæring af vinen - det havde jeg fortrængt i denne søde juletid :-)

  Jeg kan kun tilslutte mig Vibekes måde at beskære vinen på - alle grene klippes ind til stammen nu. Og så løbende beskæring hen over sæsonen med 1 (2) klase på hver gren og 2-3 blade over klasen. Og jeg synes, at jeg får et godt udbytte af min ene vinplante. Små druer - ja, men jeg tror helt sikkert det har noget med sorten at gøre. Og er det overhovedet muligt i Danmark at dyrke druer så store, som dem vi kan købe i supermarkedet?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg klipper (med en lille saks) halvdelen af blomsterne af hver klase. Det giver dobbelt så store druer. Det tager lidt tid, men det er det hele værd. Altså jeg fjerner ca. hveranden lille gren ud fra klasens hovedstamme.

   Slet
 4. Jeg må sige at mine druer heller ikke er så store, men de smager godt.
  At skære helt ind til stammen har jeg endnu ikke turde at gøre, men det hænger også sammen med hvordan jeg gerne vil have stokken til at blive eller rettere; fordi jeg endnu ikke har grejet hvordan jeg vil have den til at blive :-)

  Jeg har også læst om det med at fjerne nogle af bladende og skudende i løbet af sommeren, det gør jeg også, men det er nu mest fordi at det ellers vil blive til en jungle derude - i tillæg kan man så være heldig at få gode druer ud af det, men det er nu engang mere held end forstand - i mit tilfælde:-)

  SvarSlet
 5. Findes der mon en velegnet voks eller andet "plaster", hvis nu man ikke fik klippet sin vin i tide, og er pinedød nødt til at gøre det nu, selvom safterne fosser ud af sårene?

  SvarSlet
 6. Jeg glemte også at beskære min vin i vinter på grund af sygdom i familien. Jeg beskar den i april, og den gror ligeså frodigt, som den plejer, men den har kun få blomster/klaser.

  SvarSlet

ANNONCE