Har du vin i haven eller i drivhuset, er det tid til at give rankerne en vinterbeskæring.


TEKST & FOTO: KARINA

De lykkelige ejere af en vinstok eller flere vil vide, at det er en meget livskraftig plante, som kan sætte skud på op til 5-10 meter på en enkelt sommer. 

Det virker måske som en lidt sær regel, at vinen skal beskæres mellem jul og nytår, men da planten ikke holder af at bløde (hvem gør i øvrigt det?) er det altså om at være hurtigt ude. Er januar måned mild, kan vinplanten nemt finde på at blive forårskåd, og bliver den det, begynder den at sende sine safter ud i grenene – og som man måske kan regne ud, vil saftspændingen forårsage en større blødning.
 
beskæring af vin
Alt dette er logisk nok, hvis man tænker efter, men hvad alt andet angår – i forhold til beskæring af vin – kan det godt gå hen og blive en rodebutik af informationer.At beskære vin er lidt af et religionsspørgsmål, og informationerne, som vi her viderebringer, er blot de som vi har gode erfaringer med. Tør du stole på os, så tag frakken på og gå med os ud til stokkene.

Når du går ud og roder lidt rundt i de lange skud, som planten har sendt i vejret denne sommer, vil du opdage, at der allerede sidder små knopper. Knopperne er dem, som vi skal høste på den kommende sensommer, og det er knopperne på sidegrenene vi vil koncentrere os om lige her.

Nu er det at tællearbejdet går i gang, for du skal jo selvfølgelig ikke skære grenene af helt inde ved stammen. Det kommer der ikke nogle druer ud af. Som grundregel tæller man 3 til 4 knopper ud fra grenen og klipper lige efter – med andre ord lader man tre knopper sidde tilbage.Lader du flere knopper sidde, vil du få flere drueklaser, men du vil også få en større bladmasse,, som vil skygge for klaserne og det dur ikke da druerne skal have sol for at modne.

beskæring af vin

Hvorfor det lige er 3-4 knopper man skal lade blive siddende, overlader vi til de kloge!

beskæring af vin

Summa summarum – og uden at det skal lyde plantedoktoragtigt – så er det at beskære grenene 3-4 knopper fra stammen en god ting at huske på – og uanset forklaringen, kan vi blot sige at det virker. I hvertfald høster vi på livet løs i sensommeren – og en lille saft kan det også blive til.