lørdag den 7. december 2013

HVILKEN NÅL?

PLANTER

Det kan være ret svært at vælge et nåletræ til haven. Enten bliver det for stort, eller også synes man måske det er lidt trist til den kommende sommerhave. Men et nåletræ er altså hygge på den sommerhus- og skovhaveagtige måde!

TEKST & FOTO: LONE
Går du og overvejer at få et nyt nåletræ i haven, kan du købe det her til jul, sætte det i en krukke eller vintønde på terrassen eller ved hoveddøren, fylde bunden med mos og røde juleæbler og så nyde det i fulde drag hver dag du går ind og ud af hoveddøren. Til foråret kan du plante det ud i haven, og så vil du huske, at det var julehilsnen fra 2013. Men pas på - for nogle nåletræer kan blive kæmper i haven, så du skal se dig for.

Men hvilket træ skal man så vælge? Vi har været ude og besøge en velassorteret planteskole og her er nogle bud. 

BLÅGRAN - KOREAGRAN - RØDGRAN

BLÅGRAN
Picea pungens 'Glauca'
Blågranen 'Glauca' er et højt og stift, opretvoksende nåletræ med en fin, regelmæssig og pyramideformet vækst og med smukke, stålblå nåle. Træet vil vokse til en fuld højde på 3-4 meter og danne kogler som bliver op til 10 cm i størrelse. Blågranen foretrækker en solrig placering i almindelig havejord; alternativt en placering i halvskygge.

KOREAGRAN
Abies koreana 'Silberlocke'
Denne ædelgran er et langsomtvoksende nåletræ, der er fint kegleformet og har smukke, mørkegrønne nåle. Træet kan vokse til ca. 3 meter i højden og får dekorative kogler på op til 10 cm. Koreagranen foretrækker en placering i sol eller halvskygge.

RØDGRAN
Picea abies
Rødgranen er et meget regelmæssigt og pyramideformet træ, der ved udplantning i haven kan blive op til 30 meter højt. Nålene er grønne og spidse. Koglerne kan blive 10-15 cm lange og er lysebrune/rødbrune. Rødgranen trives optimalt i sol og har det bedst uden alt for megen blæst. Træet trives ikke godt med salt. Ofte anvendes rødgran som juletræ, og det er da også derfor at haveejere ofte vælger at plante rødgran i haven, for år senere at fælde det og bruge det i stuen i december. 

serbisk søjlegran
SERBISK SØJLEGRAN
Picea omorika
Søjlegran, Picea omorika, har en slank og opret vækstform og en smuk, mørkegrøn farve. Træet får op til 6 cm lange hængende kogler, der starter ud som mørkviolette og senere skifter til brun. Træet ynder en solrig placering i almindelig havejord, og kan blive op til 10-15 meter højt.

ØSTRIGSK FYR - NORSK SKOVFYR - TÅREFYR

ØSTRIGSK FYR
Pinus nigra
Den østrigske fyr anvendes i høj grad i skovbeplantninger, men finder også anvendelse som juletræ. I haven bliver træet 15-20 meter højt med en pyramideformet vækst og en tæt og regelmæssig krone. Træet er mørkegrønt og robust, så det tåler placering i selv de ringeste jorde. Et velegnet havetræ er det nok ikke, men til julens have i store kar og krukker er det en kærkommen gæst. 

NORSK SKOVFYR
Pinus sylvestris
Denne skovfyr kan, som den østrigske fyr, vokse sig til et 20-30 meter højt træ. Igen ikke anbefalelsesværdigt som træ i en almindelig have, men utrolig smukt som stemningsgiver i haven i et kar eller en stor krukke.

TÅREFYR
Pinus wallichiana
Tårefyr er en elegant stedsegrøn med smukke og lange, dekorativt hængende nåle. Den er et smukt solitærtræ til den store have. Træet ynder en veldrænet havejord og står gerne i læ på en solrig placering. Træet bliver op til 10 meter i udvokset højde.

PENSELFYR
Pinus parviflora 'Glauca'
Penselfyr bliver et 6-8 meter højt stedsegrønt træ med en bred kegleformet krone. Træet har smukke blågrønne nåle og får 5-10 cm lange kogler. Træet ynder en solrig placering i almindelig havejord. 
Og hvilket træ mon jeg så valgte til min egen have i år? Valget faldt på den smukke og højt elskede rødgran. Her sat i vinkar med en bund af pletter i luften og pudemos.HER VAR VI
Hobbyhaven
Hasselager ved Århus
www.hobbyhaven.dk

4 kommentarer:

 1. Tak for gennemgang af nåletræer, det var gode oplysninger. Rødgran trives ikke hos os, vi er for tæt på vandet og dermed salt.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 2. Kære havetøzer.

  Nu har jeg så småt rejst mig fra influenza-sengen og så må det vist være på tide, at ønsker jer et forsinket men ikke desto mindre velment og hjerteligt kæmpestort tillykke med jeres fantastisk flotte julemagasin. Det er simpelthen så gennemarbejdet, smukt og interessant, at jeg må kaste mig i støvet og slikke jeres fødder :o) Sikke en masse hjerteblod og sikke en arbejdsindsats, det har kostet jer. Sådan en indsats aftvinger min dybeste respekt.

  Tusind tak for jeres dejlige kalender-pakker. Det er skøn skøn læsning her i december-mørket. Det varmer en forfrossen og forkølet vintersjæl helt ned i storetåen.

  De kærligste hilsner og tanker

  SvarSlet
 3. uups det var godt I lige kom med den gennemgang. jeg har haft luret på en penselfyr, et bestemt sted, men kan se her det blir alt for stort, måske har jeg forvekselet det med silkefyr. Der skal jeg vist gøre mit hjemmearbejde lidt bedre.
  Det forekommer mig at jeg engang har hørt om man kan knibe de nye skud af fyr og dermed holde dem mindre og tætte??? Har nogen af jer erfaring med det?
  God weekend derude Gunvor

  SvarSlet
 4. Jeg vil også gerne sige tak for et fantastisk flot blad. Det er rigtig dejlig læsning og god inspiration.
  Nyder ofte Jeres haveblog, men får ikke rigtig lagt kommentarer......desværre. Vil prøve at ændre på det:)

  Til Gunvor vil jeg sige, at jeg har god erfaring med at knibe halvdelen af et skud af, så bliver træet rigtig tæt og vokser selvfølgelig langsomt i højde og omkreds.

  Mange hilsner og en rigtig god 2. søndag i Advent.

  SvarSlet

ANNONCE