tirsdag den 10. december 2013

JULEDUFT MED BIO-OPTÆNDINGSPINDE

DIY

"Når der lugter brunt og brændt, er det som en sommerdag, der hvor træet kommer fra", synger vi i en af julens sange. Og duft er noget af det, der allerbedst kan fremkalde søde minder. 

TEKST & FOTO: MARIANNE
Denne DIY værtindegave giver både gode minder og duft - er meganem, økologisk og bæredygtig. Tilmed er den billig - det eneste den koster er tid. Resten har du i din have og dit køkken. Noget af det skønneste er at modtage hjemmelavede gaver. Man ved der er blevet tænkt på én - alene det kan man jo leve længe på! Opmærksomhed er så nærende! Men hvis vi skal være helt ærlige: Det er også vildt trendy og signalerer at du ejer det dyrebareste af alt: TID! 

Hvis det nu er, det ikke er tid, du har mest af i dit liv, er der trøst at hente. Det tager max. 2 timer en søndag i regnvejr. Du kan være mindful med din familie, høre radio, se TV, snakke, hygge eller høre pod cast samtidig, hvis det skulle være. Der er frit valg. Og så har du værtindegaver du kan lave og forære bort. Hvis du kan nænne det, vel at mærke. For I har jo også selv chancen for at skabe vidunderlige uforglemmelige juleminder for børn og voksne.

FØR DU GÅR I GANG
Nå, vi skal have lavet juleduft. Ikke på dåse, ej nej nikke nej, men in natura.

I din have går du ud med rosen-/grensaksen og klipper:
 • Gran
 • Fyr
 • Ene
 • Rosmarin
 • Lærk
Gerne store grene, så kan de altid klippes op i mindre. Du kan også tage en tur i skoven. Der ligger stadig meget efter stormen. Bliv inspireret i artiklen om bunker af julegrønt. Ellers er der jo fri leg, hvis du står med et birketræ, fx. et der er faldet, så tag nogle grene fra til denne DIY.
Fra køkkenregionerne finder du:
 • Stjerneanis
 • Kanel
 • Kardemomme
 • Vanille
 • Nelliker
 • Appelsin og mandarin - skrællerne
 • Andre krydderier du forbinder med jul
I dine gemmer finder du:
 • Voksdug
 • Rosensaks
 • Snor/garn
 • Små kurve eller papirsposer
Indstil dig på, at det allerede nu dufter vidunderligt. Indstil dig også på at dine fingrer bliver let klistrede af harpiks, særligt hvis det er nåletræer, du sidder med. Harpiks er det, der sprutter og medvirker både til optænding og til duften. Hvis nu der er kommet lidt harpiks på tøjet, kan det tages af. Se her, hvordan. Ellers kan du jo overveje at bruge forklæde. Vi har netop sat vores egne forklæder i produktion.

NU GÅR VI I GANG
Så er du klar. På med musikken. Kald på børn og barnlige sjæle, og start med at bede dem spise mandarinerne. Herfra går det bare derud af.

Hvis du lige skal have noget lækkert varmt at drikke efter turen i haven, så kan du lave en stærk kop sort te og hælde lidt fra denne dejlige chaiessens i. Nå, nu er du vist så klar, som du kan blive.

Klip, klip klip. Det hele skal op i stumper. Så er det til side i bunker. Grene for sig, grønt for sig, næsten som Dirch Passer synger.

Frem tager du gamle eller nye (mine er fra indkøb af konkylier) små kurve og andet, der kan brænde uden at afgive giftstoffer i luften. Det må ikke være malede træting, det skal være i ubehandlet naturmateriale. Vi kan jo ikke have at din gave forgiver nogen af dem, du giver gaver.

Pak en gave sammen. Jeg har lagt lidt grene i bunden for at løfte arrangementet, og så på med et par håndfulde kviste. Garnér med kanel, kardemomme, stjerneanis og andet der dufter krydret  - og af jul.

PAK IND
Bind garn omkring. Put evt. i papirspose, hvis du har lavet gaverne med friske grene (det stikker mindre), for så kan de tørre uden at mugne, når der er ventilation igennem papiret. Du kan også bare smide alle dine små optændingspakker ned i en større kurv, og så tage dem op efterhånden som du får invitationer til diverse julearrangementer. Eller efterhånden som du har brug for at julefredens skønne dufte skal skabe blivende minder i dit eget hus, hos dig selv og din familie.

Du kan også lave små "juletræer" af lidt større ender af fyrregrenene. Vi har bundet en sløjfe omkring i toppen og stukket en stjerneanis ind imellem nålene. 

Og hvis du har rigtig mange fyrregrene liggende, kan du jo også forære en hel kurv bort!
Hvis du nu har fået lyst til at læse mere om krydderier, 
samt hvad de er godt for, så læs med i vores dejlige serie 
om krydderier på tilværelsen

1 kommentar:

 1. Rigtig sød og velduftende ide. Havde forleden aften besøg af en flok damer, der skulle lave eventyrjuletræer, og sikke en vidunderlig duft, der kom som de forskellige grene blev klippet til.

  SvarSlet

ANNONCE