Det er dagen før dagen. Alle har travlt med et eller andet. Nogle pakker bilen, andre pakker ind. Der er tusind ting at gøre, huske og strege ud – men træk lige vejret!


TEKST & FOTO: MARIANNE

Der steges og brases og nynnes, og der køres i kø og skubbes og mases. Alt muligt skal nås denne dag, hvor ingen af jer har tid til at sætte jer til skærmen og læse HAVEFOLKET! For risengrøden skal lige være færdig, og bordet skal dækkes og … og … og. Men sidder du her alligevel – måske allerede ved morgenkaffen i julemørket – så vil vi bare sig til dig, at julefreden er den, du finder inde i dig selv.


Derfor: Når det hele går vildt for sig, og travlheden er lige ved at overmande dig, så åbn døren og inhaler den friske luft. Træk haven helt ned i maven og sørg for at mærke køligheden og det friske pust udefra. Måske synger en lille fugl i det fjerne. Måske lader du dine øjne hvile på lyskæden, dine dekorationer eller på genboens vinduer. Tag dig bare et lille øjebliks pause, hvor du mærker det derude og alt det, der gør dig glad! Lagde du mærke til, hvad jeg skrev? “Træk haven helt ned i maven.” Det var ikke en skrivefejl. Den er jo derude. Den venter på dig, den render ingen steder, er tålmodig og ved, at du vender tilbage, når du igen har tid, når vinterens favntag slipper og du igen kan nyde alt det, du holder af. Når livshjulet tager en tak mere, og du ved at foråret er på vej, når du er klar, så er den også klar

Men inden da er det hjerternes fest, der venter. Og hørte du hvad fuglen sang?

“Giv tid, giv tid, den nynner glad 
og ryster de små vinger. 
Giv tid og hvert et træ får blad 
og hver en blomst udspringer!”