Der er meget mere end højde, bredde og former at tænke over, når man vælger et træ til haven. Træer rummer et væld af muligheder og byder på farveskift, bær og blomstringer.


TEKST & FOTO: LONE

Da jeg for knap 15 år siden valgte træer til vores nuværende have, var der et stort overtal af træer med hvide blomstringer – dem havde jeg for længst tabt mit hjerte til. Men træer har meget, meget mere at byde på end hvide blomster, og heldigvis prioriterede jeg også at få plantet 6 helt ens småbladede lind og to friskgrønne akacie, mest af alt for at få deres former og fine løv ind i haven. Men næste gang jeg skal vælge et nyt træ, så tror jeg, der skal nye ting til – måske den smukke hvide røn eller et træ med bragende høstfarver.

BLOMSTRINGER
Nu har jeg åbent erklæret min kærlighed til de hvide blomstringer, og netop derfor kommer jeg ikke udenom at nævne de lyserøde, japanske kirsebærtræer, der er alt andet end enkle og fine som de hvide blomstringer. De favner hele haven ved deres udspring, og holder man af den lyserøde farve, er de helt vildt bedårende. Jeg nyder dem enormt, når jeg ser dem i andres haver eller i større parker, for de er bestemt berusende smukke – især hvis de har hovedrollen helt for sig selv!

japansk kirsebær
De senere år er jeg desuden faldet mere og mere for den gule farve. Måske er det de flotte solsikkemarker i Middelhavslandene der har omvendt mig, men i hvert fald kan jeg ikke holde øjnene fra syn som dette. Allerhelst så jeg den placeret i et ellers stramt komponeret haverum med græs, stedsegrønne pur og lækre belægningssten, og så disse som overhængende træer plantet i midten af de mørkegrønne pur til at stjæle hele opmærksomheden i blomstringstiden.
guldregn
Bemærk også herunder den fine kombination af guldregn og den røde blodbøg.
 
guldregn, blodbøg
 
Et smukt træ med en ikke uvæsentlig blomstring er magnoliaen. Blomstringstiden er ganske vist ofte kort, men blomsterne er næsten helt uvirkelige i det danske klima, og dog noget af det mest almindelige, når man kører en tur på landet i Danmark. Rigtig mange gårdejere har i tidligere tider plantet magnolia for i dag at have imponerende store træer, der tager pusten fra gæsten, når man kommer på besøg i den helt rigtige uge. Har man plads i haven, er den næsten et “must”.
 
magnolia
 
FRUGTER & BÆR
De frugttræer jeg har i egen have, er nyttetræer. Træer der 100% er valgt pga. frugten – blomme, pære og æble. Men hvorfor ikke vælge ét af de træer, der holder på æblerne i meget længere tid. Ofte er æblerne ikke nødvendigvis så velsmagende, og har måske kun reel værdi for solsortene, når de falder ned og langsomt går til. Men hvor er det smukt med et skue som dette.

 

æbletræ

 

Et andet træ jeg finder yderst smukt, er denne røn med hvide bær. Den er så fin med de hvide klaser på røde stilke. Et stilsikkert valg til rigtig mange haver.

rønParadisæble er også et smukt valg. Dem bliver der heldigvis plantet en del af i disse år.

paradisæble

HØSTFARVER
Mange haveelskere holder af høstfarver. Jeg har desværre først lært at holde af dem for ganske nyligt, og det gør, at jeg ikke har mange træer i haven, der præsterer fine høstfarver. Jeg er dog helt sikker på, at jeg ville elske en gruppe af træer i smukke, orange høstfarver, der kunne lyse op i det ellers lidt mørke efterår. Se fx rækken herunder som fantastisk fin kontrast til den stilrene belægning og de ellers grønne løvfarver.

høstfarver