Ritt Bjerregaard er kendt for at vide en hel masse om æbler. Nu kan hun skrive sig ind i almanakken som bærkvinden. Sammen med sin læremester og livsven Jørgen Vittrup, har hun begået en bog om bær. Skal man så være bærnørd for at kunne bruge den?


TEKST: MARIANNE, FOTO: VENLIGST UDLÅNT FRA FORLAGET

Det er en mægtig god idé at hive bærrene frem fra baghavens skjul og op af viktualiekælderen, for de fortjener da fokus. Det får de i denne bog – med både viden og kærlighed. Om det kun er bærnørder eller haveelskere, der vil have glæde af denne bog – ja, det vil du kunne danne dig et indtryk af, når du har læst denne anmeldelse.

Det er ikke bare æbler Ritt Bjerregaard har kastet sin kærlighed på, men også bær. Så, hvor hun i bogen om æbler fra 2003 omtaler Jørgen Vittrup, har de to passionerede mennesker nu slået sig sammen om at formidle den kærlighed til og glæde over alverdens – ikke bare danske – bær, men bær fra den skandinaviske have og natur. Som hun selv formulerer det i bogens forord: “Der findes mange flere slags bær, end dem supermarkederne har. Desværre sjusker de med navnene. Jordbær er bare jordbær, og køberne får sjældent at vide, hvad sorten hedder.” Og så pointerer hun, at der er behov for at fokusere på bærrenes aroma og smagskvalitet, og det løfte holder hun: Bogen oser af selv samme kvalitet og bevidsthed omkring smagssammensætninger og aromaer. Det er tydeligt for enhver, der åbner bogen, at kærligheden til bærrene har hovedfokus.

Bær
FOTO: SØREN MØRCH

Vi får en grundig og behageligt historiefortællende, personlig gennemgang af udvalgte bær, og imens går det op for os, at hun virkelig har ret. Hold da op, hvor findes der mange bær, vi ikke lige regnede med. De spænder over de kendte som solbær, blåbær og brombær hen over sort og gul hindbær, hvid ribs, bærmispel, guldbær, kirsebærkornel, tahibær, hyben, ildtorn, koreakornel, mahonie og morbær, og mange flere. Og ja, jeg må indrømme, at jeg mangt en gang sad og glanede ud ad vinduet og tænkte: Nå da, så er vi da vist mange haveejere, der har uanet guld ude i haverne. At de nævnte alle kan bruges i køkkenet, havde jeg ingen idé om på forhånd. Skønherligt at blive klogere.

Bær
FOTO: SØREN MØRCH

Eksempelvis fortæller Ritt, at mahoniebuskens bær skal bruges med omtanke, da de nemt bliver bitre i større mængder, men at de er udmærkede til at give blegere bær som rabarber, blomme, æble og ribs lidt “kindrødt” på grund af det stærke farvestof der er i bærret. At det er rødt, på trods af at bærrene er støvede blå, overrasker igen! Og sådan er det hele vejen igennem bogen. Man overraskes og hygger sig samtidig. Glæden ved, og kærligheden til det, at plukke bær, understreges af de mange gode fotos af Ritt og hendes to niecer og øvrige families glade ansigter og flittige hænder.

Bogens forfattere besøger bl.a. Camilla Plum i Helsinge og en stikkelsbæravler på Strynø. De minder om barndommens plukke-bær-oplevelser på en skammel bagest i haven, og det deles med os på en passioneret, stilfærdig men dybt engageret måde.

Bær
FOTO: SØREN MØRCH

Ritt og Jørgen viser endnu engang deres kvalitetssans ved at have allieret sig med sublime kokke, og opskrifterne kommer fra så forskellige hænder som Erwin Lauterbach, Katrine Klinken og Ritts  mangeårige samarbejdspartner Søren Eilersen fra Årstiderne. Opskrifterne står ved hvert enkelt bærs beskrivelse, og det er så rart, for man når nemlig at sidde og forelske sig i dem hver især. Særligt den fototekniske, grafiske og redaktionelle side understøtter denne forelskelse.

Vi vil her på HAVEFOLKET på det varmeste anbefale at lægge “Bær” på et gavebord i den nærmeste fremtid. Og man behøver efter vores mening ikke udelukkende at være havemenneske for at holde af den, selvom det naturligvis hjælper. Men da køkkenhaverne igen er på vej “ind i varmen” om jeg så må sige hos madinteresserede verden over, så er den et utroligt interessant must på bogreolen. Hvis den når så langt altså, for de personlige historier gør den nemlig også  pejse-hyggelæsnings-venlig.

Bær

TITEL: Bær – i haven og i køkkenet

FORFATTERE: Ritt Bjerregaard og Jørgen Vittrup
ILLUSTRATIONER/FOTOS:  Søren Mørch
UDGIVELSE: 2013
SIDER: 253
SPROG: Dansk
FORLAG: Politikens Forlag
 
Politikens forlag om forfatteren:
Ritt Bjerregaard er tidligere socialdemokratisk politiker, minister og overborgmester i København. Gift med historikeren Søren Mørch og ejer af en frugtplantage på Midtsjælland, som producerer økologiske æbler. Forfatter til bl.a. Mine æbler (2003).