søndag den 5. januar 2014

DE STORE I KLASSEN

TEMA: TRÆER

De kan bare noget - de der træer. Og der er massevis af muligheder. Vi ser på, hvordan man bruger "de store i klassen" som en bevidst del af havens indretning.

TEKST & FOTO: LONE


At indrette en have kan på mange punkter sidestilles med at indrette en bolig. Ligesom boligen har vægge, har haven det ofte også. De er fx hække eller hegn i skel, og ligeledes indre hække eller bygninger på grunden, hvis vægge er med til at underinddele haven i rum. Men hvad med et loft? Havens loft dannes på udvalgte steder med træer, der rager højere op end de øvrige dele af havens planter, og dermed danner lidt beskyttelse mod vejr og vind - det være sig mod solens stråler på varme sommerdage eller mod regnvejr på andre dage. Ligeledes er træerne med til at komplettere rumvirkningen, og de er et fantastisk element i havens arkitektur. I denne artikel ser vi nærmere på forskellige måder, hvorpå man anvende træerne i haven - både som loft og vægge, i grupper og som solister.

TRÆER I PAR
Træer placeret på række langs indkørsel eller vej, placeret parvis overfor hinanden, danner den velkendte allé. Når de vokser sammen, kan de helt afskærme fra himlen, der først vil komme til syne igen, når løvtræerne taber bladene i efterårskulden, eller hvis træerne, som her, holdes beskåret, så der holdes på en ønsket formgivning.


En allé kan ligeledes være et storslået element inde i en del af haven, hvor man vil vise vej fra et sted til et andet, og dermed i dette haverum kan finde ro i symmetri og harmoni.
En lille udgave ses herunder ved indgangen til en bygning. Når du betræder stien, går du således under et loft af æbletræer med smukke, sirlige grene - i foråret med de hvide blomstringer, og i sommer og efterår med de smukke, grønne frugter. En smuk ankomst til en grund, der byder på store haveoplevelser; her West Dean Gardens i England.


En anden yndet måde at bruge havens mindre træer på, er at danne en portal ved indgangen til noget nyt. Herunder flankeres indgangen til et storslået staudebed med to krogede kroner, der også ved løvets farve passer storartet til stauderne.


DEN TILFÆLDIGE GRUPPE
En gruppe af træer placeret i let vilkårlig, indbyrdes placering leder straks tankerne hen mod en skov eller eng og giver haven et naturligt islæt. Tricket er her at vælge ens træer til gruppen, så der - trods den vilkårlige placering - skabes en ensformighed. Smukt er valg af træer med let løv, der kaster en flimrende skyggevirkning på skovbunden. Ligeledes er træer, der har særligt smukke stammer, som den spættede bark på de slanke birketræer eller de krogede stammer på mispel, fine valg.Helt eventyrlig er engen med vilde blomster og højt græs, som bund for krogede frugttræer, der danner loft mod den bagende sol.

SOLISTEN
Mange vil nok råde imod brug af hængepil i en have, men i den store have, hvor der er mulighed for at plante i behøring afstand fra bygninger, er piletræet en drøm. Med de overhængende grene kan den nå jorden og danne en hel løvhytte - her i sit helt rette element ved en mindre sø, som beskyttende tag over en velplaceret havebænk.


I de store berømmede engelske haver er herregården ofte flankeret af den mange hundrede år gamle ceder, der var datidens families stolthed. Herunder ses cedertræet i Hidcote Manor Garden. Træet har fået et haverum helt for sig selv omkranset af lave takshække og kun underplantet af græs. Herfra kan man spotte mod alle verdenshjørner og de tilstødende frodige haverum, der bugner af blomstringer og varierende havearkitektur. Mon man finder et meget bedre tænkested?Også herunder ses en smuk placering af solister - plantet på en lille bakke med udsigt til omgivelserne. Et perfekt tilflugtssted på dage, hvor solen står højt på himlen.OVERDÆKNING VED TERRASSEN
Helt eminent til beskyttelse af solens stråler ved terrassen, er en placering af lette løvtræer, som det ses herunder. I sommerperioden, hvor solen står højt på himlen, giver træerne en fantastisk skygge til boligen, der ellers har store vinduespartier mod syd. Om efteråret taber træerne sine blade og lader den sparsomme sol i vinterhalvåret komme boligen og beboerne til gavn. Blot skal her huskes, at man må vælge træer, der ikke er invasive overfor boligens fundament og ledninger i jorden.
SKULPTURER
Slutteligt må vi lige kigge på en helt anden brug af havens træer. Se herunder avnbøgene, der er klippet i facon som skulpturelle søjler, og geometrisk plantet omkring fire velplacerede spejlbassiner.


Træerne herover er fanget på Heides planteskole, som vi besøgte i sommer, og som du kommer til at se mere til inden længe her på HAVEFOLKET.


Læs evt. videre i havereportager, hvor træer har stor betydning for haven: Tag fx med til Søllested PræstegårdEllipsehaverne i Hyllested eller Mindeparken i Århus.

7 kommentarer:

 1. Flotte billeder af flotte træer, træer er uundværlige i haven. Jeg har mange, men de skal lige vokse til.
  Mit blik fangedes selvfølgelig af billedet fra Heides planteskole med alle de fine rhodoer :) og spejlbassinene. Men også det smukke cedertræ ser fantastisk ud. Tak for billeder og tekst.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Lisbeth.
   Jeg har også nogle stykker der er ved at vokse til, men også nogle ret velvoksne som fx en ret stor hængepil og selvom den er lige lovlig stor til en parcelhushave, så vil jeg ingenlunde undvære min pil. Jeg er helt vild med det den gør for haven :-)

   Slet
 2. Har også prioriteret træer højt her på matriklen - måske kan vi endda få et par stykker mere med tiden (har stadig græsplæne tilbage):-) Glæder mig også meget til at se mere til Heides Planteskole et "drømmedejligt" sted, som jeg har været heldig at besøge 2 gange. Stedet, stemningen og arkitekturen er helt i top - både mennesker og planter må trives sådan et sted! Et besøg kan bestemt anbefales, men sørg for at have plads i bilen til indkøb...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Heides er altså virkelig et skønt sted. Glæder mig til at vise fotos!
   Så må du endelig fortælle, om du havde samme oplevelse som mig.

   Slet
 3. Det er liksom noe trygt og godt ved store, gamle trær. De har levd lenger enn oss.
  Jeg har forlengst kommet over tre-plante-skrekken min som jeg led av da jeg var ung. Jeg var så redd for å plante feil, at treet skulle bli for stort eller skygge for solen. Nå tenker jeg at jeg i det minste kan ha glede av treet en periode og så evt beskjære eller sage ned senere. Trær er med på å gjøre hagen større. De skaper høyde, tak og rett og slett mer romfølelse.
  Tusen takk for et flott, velskrevet og inspirerende innlegg:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak :-) Og tak for at du er så venlig at skrive med. Det er rigtig hyggeligt!
   Jeg har som dig absolut heller ingen skræk for at plante træer, men jeg har nu lidt respekt for at skulle fjerne stubbe. Det der virker så let, når de nye træer plantes, er lidt af et job, når man senere fælder.
   Men sådan er det jo :-) Og træer vil jeg ikke undvære!

   Slet
 4. Da vi flyttede in på vores gård i 2009, var her ikke mange træer. Derfor har vi de sidste år plantet en del træer. Der går jo så desværre lidt tid før vi rigtigt får glæde af dem. Men det vigtigste er at de nu er plantet så en fremtidig generation også kan få glæden ved dem.

  SvarSlet

ANNONCE