mandag den 20. januar 2014

HEIDES PLANTESKOLE - EN PERLE VED LIMFJORDEN

Heides planteskoleSHOPPING

Tæt på Limfjorden, beliggende i Thisted på bakken med udsigt til Mors, finder man en fantastisk planteskole. Planteskolen lyder navnet "Heides Planteskole" efter ejerne, og dette er ikke et sted, man besøger på kort tid. Her kan man forsvinde i timevis!

TEKST & FOTO: LONE

På Simons Bakke i udkanten af Thisted finder man Heides Planteskole. Planteskolen har rødder tilbage til 1936, og drives i dag af to passionerede mennesker, Grethe og Ole - sidstnævnte har trådt sine barnesko på stedet. Ole er nemlig søn af planteskolens grundlæggere, og det er ham, der blandt andet er idémand til mange af de flotte bygningsværker, man møder rundt omkring på planteskolen. Oprindeligt var planteskolen placeret nede ved fjorden, men blev siden i 1962 flyttet til sin nuværende placering, hvor der var lidt bedre plads.

Heides planteskole

En gammel stald blev ombygget til butik, og det er konstruktionerne i denne, der har givet ejerne inspiration til alle de velproportionerede overdækninger, der binder hele planteskolen sammen på kryds og tværs.

Heides planteskoleAlt træværk er malet i samme matte, sorte farve, der danner smuk baggrund for alle de mange planter, som Grethe og Ole sælger.

OVERBLIKKET 
Straks ankommet til første del af planteskolen møder vi denne oversigt. En venlig guide til os gæster, så vi ved, hvad der er i vente, og dermed også får en mulighed for at få det hele med. Det er dejligt kundevenligt, og det er faktisk toneangivende for hele planteskolen. Selvom familien lever af at sælge planter, så har man også oplevelsen af, at man besøger en have, hvor der bliver kælet for både planter og indretning - og hvor man tager sig tid til at tale med gæsterne. Det er en sand fornøjelse at være på besøg et sted som her!

Heides planteskole

PRYDBUSKE OG TRÆER
At Ole Heide er kreativ ses overalt i de fine haverum. Her i haverummet med prydbuske og træer, er der pyntet med de lækreste espalierer sluttet af med en gylden kugle som top.

Heides planteskole
Også de enkle vandsten er super fine.

Heides planteskole
Heides planteskole

DET RUSSISKE ATELIER
I næste haverum møder vi det russiske atelier. Her er udstillet diverse kunstgenstande, og hvis man kan løsrive sig en smule fra de lækre planter (det kniber dog en smule!), er her nok at se på.

Heides planteskole

Som nabo til atelieret ses haverum med opstammede, runde hække og lækre, veltrimmede bøgetræer. Rundt mellem hækkene finder vi blandt andet smukke syrener i fuldt flor.

Heides planteskole
Heides planteskole

RHODODENDRON & SPEJLBASSINER
I et nyt haverum mødes vi af disse formklippede avnbøg, der danner ramme om fire kvadratiske spejlbassiner. Rundt om anlægget ses et stort udvalg af rhododendron, der står i fuld flor på denne dag først i juni, hvor vi besøger haven.

Heides planteskole

Heides planteskole

For at træerne kunne stå præcis i kvadraternes hjørner, er bassinerne afsluttet med denne lille detalje.

Heides planteskole


Fra haven med spejlbassinerne går vi videre til den victorianske køkkenhave.

VICTORIANSK KØKKENHAVE & DRIVHUS
Drivhuset bliver i dag brugt til gæster. Her kan man sætte sig og nyde en kop kaffe under opholdet i haven.

Heides planteskole
Bordene er pyntet med hvide, dobbelte petunia, og rundt om finder man imponerende buketter af syren i alskens farver. Det skønne ved syrener er netop, at man nærmest kan kombinere alle sorter på kryds og tværs, og så passer de alle sammen i fin harmoni.

Heides planteskole


Heides planteskoleHaverummet med den victorianske køkkenhave ser i øvrigt ikke ud af meget denne dag i juni, men da det er en have in spe, har jeg store forventninger til den for kommende besøg i haven. Konturerne er på plads, og tankerne er gode, så mon ikke haverummet kan se en fin fremtid i møde.

Heides planteskole


Heides planteskole


BUKSBOMHAVEN
På vej ind i buksbomhaven falder man over en sten, der er hugget af Ole Heide på dagen for årsskiftet til år 2000. Mon du kan tyde den?

Heides planteskoleHeides planteskole

På vejen rundt i haven møder man flere steder kuriositeter, som er unikke for haven. Fx denne ret så rustikke bænk, der står næsten usynligt under en blomstrende syren.

Heides planteskole

ROSER
Roserne har i Heides Planteskole fået et helt afsnit for sig. Her finder vi engelske, historiske og moderne roser mv.

Heides planteskole

Har vi brug for inspiration til hvilke planter der skal vælges, kan vi kigge på de store tavler med oversigter over planterne - eller spørge de venlige medarbejdere, naturligvis.

Heides planteskole

Heides planteskoleSTAUDER, GRÆSSER MV.
Nu skal man jo ikke gå hen og tro, at det her slet ikke ligner en planteskole, som vi kender den, for jo - det gør den også. I en afdeling for sig finder vi alverdens stauder, sommerblomster, græsser mv. Sirligt anrettet på planteborde med læsbar skiltning - og så igen en god service: Opdelt efter vækstforhold.

Heides planteskole

Heides planteskoleHeides planteskole

Og ligesom i haverne med hække, buske, træer og roser, så er også her mange skønheder at falde for. Se fx lige hende her:

Heides planteskole

BUTIKKEN
Efter vi har afsluttet turen rundt i planteskolens åbne terræn, tænker du måske, at nu må haveeventyret slutte. Men det gør det ikke - for du har ikke set det hele, hvis ikke du har været rundt i butikken. Den kan umiddelbart synes lidt svær at overskue, men tag ikke fejl - her er massevis af gode sager.

Heides planteskole
Fx er her en glimrende lille afdeling med lækre lerkrukker. Tænk, hvem der bare havde haft det store dankort og en trailer med.

Heides planteskoleUdover planter, potter, bassiner mv. tabte jeg også mit havehjerte til de sirlige skilte, man møder rundt omkring på stedet. Se bare dette!

Heides planteskoleOg ja, planter fra Heides Planteskole er bestemt en gave som mange haveelskere vil elske at modtage. Jeg selv er nu på udkig efter placeringer til syrener, opstammede træer eller bare lige et enkelt spejlbassin til min have, for jeg er faldet for alt for mange godter i Thisted!


Heides planteskoleHER ER VI
Heides Planteskole
Simons Bakke 122 · 7700 Thisted
Se evt. mere på planteskolens hjemmeside.


Har du fået lyst til at besøge Heides Planteskole, kan vi anbefale dig at kombinere haveturen med et besøg hos Tante Grøn og Syrenprinsen på Mors. Tjek deres hjemmeside for åbningstider - den opdateres inden længe med åbningstider for åben have og orangeri i 2014, så hold et vågent øje med de nye datoer og sæt så kryds i kalenderen! Du kan også besøge dem i selskab med HAVEFOLKET i artiklen om Tante Grøns have.

19 kommentarer:

 1. Hej Lone
  Ja så har du gjort det igen; lavet et flot og vedkommende indlæg, denne gang om Ole og Grethes Planteskole på Mors, hvor din tekst og supergode fotos "trimler afsted" i den mest naturlige og selvfølgelige stil og rækkefølge man kan forestille sig. Tak igen! - Har hørt at folk fra hele landet besøger planteskolen, netop fordi den er så inspirerende, på samme gang sprudlende og stilfuld, ordentlig og ægte, præcis som Grethe og Ole Heide selv.

  Go dag til alle...
  Kjeld

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Kjeld - dejligt!
   Jeg var meget begejstret for stedet, så hvor er det godt, at du læser skrivet, som det er tænkt.
   og ja - det er så fantastisk at komme et sted, hvor man kan mærke passionen i alle sprækker og planteborde, og når den så kommer til udtryk, på så fin en måde som hos Grethe og Ole, så bliver man i sandhed inspireret.

   Slet
 2. Jamen du godeste - hvilket sted !! Jeg ville overnatte der :) Der er jo til timers osen rundt !

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er der nemlig :-)
   - med masser af skøn næring til alle havedrømmene!

   Slet
 3. Ja der er så smukt og inspirerende, at jeg bliver varm om hjertet ved at blive mindet om det sted. Hver gang jeg kommer forbi Thisted MÅ jeg ind forbi. Tak for indlægget!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg godt forstå! Gid jeg sådan bare lige kom forbi Thisted engang imellem. Det gør jeg desværre ikke - men så må der jo bare planlægges en tur igen. Kombinationen af Tante Grøns have og planteskolen her passer lige til en dagsudflugt fra Skanderborg og hjem igen.

   Bor man lidt tættere på, tænker jeg, at det ville være godt også at tage Haven i Hune med i pakken - måske kan det endda nås fra Skanderborg på en af de lange sommerdage :-)

   Slet
 4. Har før hørt om denne fantastiske planteskole, så dejligt med så mange og fine billeder derfra. Lidt langt fra alfarvej, ja - men som du foreslår, så må det kunne kombineres med næste besøg hos Tanten.

  Ulla

  SvarSlet
 5. Jeg har længe tænkt på en tur derop, nu er det helt sikkert, at turen skal være. Tak for et super indlæg Lone.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak, Lisbeth.
   Dejligt at du kunne få lyst til et visit i Thisted.
   De har jo også rigtig mange fine rhododendron ;-)

   Slet
 6. det var da bestemt et besøg værd! Tak for inspiration

  SvarSlet
 7. Tak for rundvisning. Når man sidder I Ontario og ser ud på sneen, så er det dejligt at være I Thisted en forårs dag.
  Vi er også gode til syrener I min omegn, planterne kom I sin tid til Canada med de første immigranter, og oppe I Ottawa udviklede Isabella Preston de første Syringa prestoniae I 1920

  Og nu må jeg altså ha et spejlbassin, det er så anvendeligt og smukt. Håber jeg snart får lejlighed til at komme til Thisted
  KH Inger

  SvarSlet
  Svar
  1. Kan se det for mig - med sne i Ontario.
   Garanteret et skønt syn også :-)

   Slet
 8. Det må blive endnu et sted der skal besøges i foråret. Hvor er det fantastisk, tænker lige om jeg måske skulle overveje at tage trailer med. ;-)
  Kh Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som en god plan med en trailer :-)

   Slet
 9. Hold da op en tur du tog os med rundt på hos Heide Planteskole. Vi har en plan om at besøge planteskolen i forsommeren, og hold da op hvor jeg glæder mig til at se dette sted, som jeg aldrig tidligere har besøgt.
  Tak for turen.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 10. Så fantastisk flott planteskole!! Eia var jeg der... Så fint at jeg deler den på min hagefacebookside i dag :) Er det agnbøk som er oppstammet sammen med alle buksbommene? Har en forkjærlighet for nettopp den hekkeplanten (treet) som vi på sensommeren i fjor plantet som hekk hos oss. Mette

  SvarSlet
 11. Flot indlæg. Jeg har siden besøgt planteskolen, mens roserne var på sit højeste. Det var meget flot – især de fine huse, der beskytter roserne i det hårde vejr på Simons Bakke, var imponerende. Ole Heide gav sig god til en snak med os, og vi drog hjem med bl.a. et rønnebærtræ - Sorbus commixta ’Dodong’ – som Ole Heide fremhævede som en meget smuk og hårdfør røn. Det bliver spændende at se, hvordan den udvikler sig, nu den er kommet ud af potten!

  SvarSlet

ANNONCE