torsdag den 2. januar 2014

HØST AF PIL

SERIE: PIL

Pil er et organisk materiale, som har været anvendt af mennesker i tusindvis af år verden over til at skabe udstyr med. Pil er en gave til havefolket og kan bruges til alverdens ting.  Og nu er det tid til at høste.

TEKST & FOTO: LENE & MARIANNE


Normalt, når vi hører ordet "høst", toner der sig marker fulde af korn eller en frodig blomstermættet køkkenhave frem på vores indre skærm. Den bugner af grøntsager, urter og andet godt, lige til at plukke og tage med ind i køkkenet. Eller til at proppe i munden med det samme. Men når vi taler om høst af pil, er det en helt anden sag.HØSTEN
Pil skal normalt høstes, når bladene er faldet af, dvs. fra december til januar, men hvis vinteren er streng med megen sne, kan det godt gøres senere. Bare det bliver gjort senest i marts måned, inden pilen begynder at skyde igen!
REDSKABERNE
Ved høst er det som ved al beskæring vigtigt, at dit høstredskab er skarpslebet. Det kræver en "god hånd" til at klippe med. Med "god hånd", menes der at man skal have nogle kræfter til at klippe igennem med. Hvis nogle af pilegrenene er for tykke til rosensaksen, kommer grensaksen frem.


KLIPNING
Pilen klippes af så langt nede som muligt. Derefter skyder den fra basis, når foråret kommer. I løbet af et halvt år er den vokset op til mellem 2 og 3 meter, hvorefter der kan høstes igen om vinteren. På den måde kan man høste fra den samme plante år efter år.

SORTERING
Når pilen er høstet, er det lettest at sortere den, inden den sættes til tørring. Sorter den i nogenlunde lige lange længder og tykkelser. Så er det gjort, og det er dermed hurtigere at komme i gang med at flette, når ånden er over en. Bind en kraftig snor omkring bundterne 2 steder, og lad dem tørre - helst under tag. Afhængig af temperaturerne skal du regne med at pilen skal tørre et halvt års tid.

Hvis du vil bruge pilen til at flette kurve etc. med, er det vigtigt, at du ikke fletter med frisk pil, da den trækker sig sammen ved tørring, og du derved får et "løst" og ustabilt resultat. Pilen skal først tørre, og derefter blødes den op i vand i 3-5 dage - afhængig af tykkelse - inden du begynder at flette.


Skal du derimod flette et hegn, plejer det ikke at være noget problem at bruge frisk pil, da det jo ikke behøver være helt tæt! Vi vil senere her i HAVEFOLKET vise, hvordan du fletter et meget nemt hegn.


Vil du læse mere om pil? Klik her.

2 kommentarer:

  1. Aha Lene - Jeg gik lige og tænkt på om det ikke snart var tid til at jeg skulle klippe mit belgiskehegn. Hvis du ikke havde skrevet at jeg skulle gøre det nu så havde jeg ventet til ind i Januar måned. Jeg smutter i tøjet straks!

    SvarSlet
  2. Jeg høstede min pil her i juleferien. Det var hurtigt klaret, for min pilemark er lille og det var første høst :)

    SvarSlet

ANNONCE