En staude, der trives i både sol og halvskygge, er nem at have med at gøre, og som samtidig er noget af det yndigste! Hvad mere kan man forlange?


TEKST & FOTO: LENE
Jakobsstige

Jakobsstige er én af de nemme stauder, og det er også én du hurtigt kan få en stor bestand af, da den selvsår sig villigt. I et svagt øjeblik overvejede jeg derfor at hive den op, men heldigvis er jeg kommet på andre tanker, for den er da så fantastisk skøn med sin blå farve med de store, gule støvdragere som en skarp kontrast. Når den dukker op om foråret er den meget let genkendelig med de fligede blade, og hvis den har selvsået sig et sted, hvor du ikke lige synes den passer ind, er det ikke noget problem at fjerne de uønskede småplanter – og evt. plante dem et andet sted. Og nogle gange skal man jo netop belønnes for sin ihærdighed!

JAKOBSSTIGE
Polemonium caeruleum

Jakobsstige kan efter endt blomstring skæres tilbage, og den vil så kvittere med endnu en blomstring senere på sommeren. Den kan formeres ved at dele planten tidligt om foråret eller i august, når den er afblomstret.

Jakobsstige kan lide både sol og halvskygge, og den trives bedst i almindelig, næringsrig havejord, men kan også sagtens klare sig i sandjord, hvis man sørger for at holde jorden fugtig.
JakobsstigeJakobsstige kaldes også for himmelstige. Den har fået sit navn fra det Gamle Testamente, hvor én af patriarkerne, Jakob, i en drøm ser en stige. Stigen rager helt op til himlen, og Jakob ser engle stige op og ned ad den. Stigen skulle være et symbol på menneskets vej til himlen (og Gud).

Det er da lidt hyggeligt, når blomster eller planter har en historie.FAKTA

NAVNPolemonium caeruleum
DANSK NAVN: Jakobsstige (himmelstige)
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØRHED: Staude. Selvsår sig villigt
JORDBUND: Let, næringsrig jord. Bryder sig ikke om at tørre ud
VÆKST: Opret vækst med fligede blade – vælter ikke
STØRRELSE: 50-80 cm
BLOMSTRING: Juni-august
ANVENDELSE: I staudebede eller krukker.