onsdag den 1. januar 2014

NYTÅRSHAVEDRØMME

HAVETANKER

Under nytårsny, den allerførste nyfødte nymåne, der er så tynd som en nyklippet negl på den natsorte himmel, må man have lov til at ønske. Det skal man ikke sige to gange til os på redaktionen. Læs med, og kom med dine egne havedrømme i kommentarerne. 


"Jeg drømte mig en drøm i nat", men mange af os drømmer også om dagen. Ja, vi går faktisk rundt med en tese om, at havefolk har det med at drømme dagligt. Vi ser ting for os hele tiden. Og som englænderne og sikkert også mange andre havefolk går rundt og siger: "The Garden will be even more beautiful next year". Vi har stukket en mikrofon hen til alle os 4 i redaktionen og spurgt: "Hvad drømmer du om"? Lone 


JEG DRØMMER OM   
... at lære at tage lidt tidligt fri et par gange om ugen, og så bare gå i haven. Mit 2013 blev et år bag Mac'en, og selvom jeg elsker at skrive, har jeg mindst lige så meget brug for at få brugt den del af mig, der aktiveres, når jeg befinder mig i haven. Ligesom en god gå- eller løbetur, så giver det mig energi og overskud til alt det andet i mit liv. Så - mere havetid er et stort ønske!

Og hvad skal tiden så bruges på? Jo, blandt andet lugning! Det er jeg ret slem til at hoppe over, da jeg meget hellere vil lave projekter. Men - projekter må der altså også meget gerne være tid til i det kommende år. Køkkenhavens højbede skal meget gerne restaureres, og så har vi drømme om et loungeområde ved bålpladsen nederst i haven. I disse dage skitserer jeg på en haveplan for en veninde, men når den er færdig, så skal der tegnes lounge på livet løs! Det bliver spændende, om jeg kan få drømmene ned på papir og senere ud i haven.


Lene

JEG DRØMMER OM
Drømme, drømme, drømme! Det kan man jo altid, men om drømmene bliver til virkelighed vil kun tiden vise. Jeg har mange drømme, og egentlig bør jeg være glad for at alt ikke sådan lige kan lade sig gøre med det samme, både på grund af praktiske udfordringer, men så sandelig også af økonomiske. Mine drømme har det nemlig med at ændre sig, når jeg får tænkt ordentligt efter.

Men drømmen om en pergola har været vedholdende, og den er allerede gået i opfyldelse. Det vil I kunne læse meget mere om i HAVEFOLKET i 2014. Og en anden ting, som helt sikkert også går i opfyldelse, er indretningen af det haverum, der helt naturligt opstår i og omkring førnævnte pergola. Her skal ske mange dejlige ting, bl.a. noget med vand og sten. Det store puslespil er endnu ikke helt færdigt, så jeg kan stadigvæk nå at drømme dejlige drømme her i de kommende lange og mørke måneder.

Når dette haverum er færdigindrettet og tilplantet, vil jeg drømme videre om indretning af et gammelt skur til arbejds- og potterum, samt om endelig at få en brændeovn til vores væksthus. Heldigvis koster det ikke noget at drømme!


Marianne


JEG DRØMMER OM 
... at mine drømme går hen og bliver til virkelighed en dag. Det er OK med mig, at de ikke bliver det lige "mit der vuns", men nu gik jeg her og troede, at jeg var ved at være tæt på ... og så lægger yngste-knejten i familien en helt ny kurs i livet, hvorfor vi formentlig ikke flytter foreløbig alligevel. Så min store drøm om et lille, velholdt landsted lige op af et skovdige med udsigt til vandet, er midlertidigt skrinlagt.

Nå. Så i Ligusterland (Bagsværd) er der vist status quo, bortset fra ønsket om at udvide urtegården. Men hvis jeg nu virkelig bliver trykket på maven, så er der også gået en pergoladille i min havehjerne. Vi har nemlig brug for en overdækket terrasse - siger hende, der nu helst opholder sig i skyggen. Desuden regner det så ualmindeligt meget i dette land, at alt andet vil være skørt. Og nu vi er ved det med tag over, så drømmer jeg også - faktisk rigtigt meget - om et overdækket pottery. Sådan et haveværksted med mængder af hylder og reoler og kasser og kurve, og så et kææææmpe bord, hvor jeg kan rode på en systematisk og (selvfølgelig) yderst charmerende måde "all over". Sådan ét vil jeg gerne have!

Og så drømmer jeg også inderligt om at besøge en hulens masse havefolks haver, så jeg kan vise dem frem og skrive om dem. Den drøm håber jeg bliver til virkelighed.


Karina JEG DRØMMER OM
Hvis vi taler om drømme, som i drømme der ikke kan muliggøres lige pt., er det da så afgjort at få fjernet fundamentet, hvor vores havestue står i dag. Rydde det hele og få et tårnhøjt orangeri, som passer til husets stil. At dette skulle kunne lade sig gøre, kræver en hel del - både finansielt og af os selv, så den drøm bliver liggende i skuffen indtil det ser mere do-able ud.

I mellemtiden drømmer jeg om den lækre terrasse i lærketræ, som vi går i gang med i 2014. At den skal blive lige så smuk og funktionel, som jeg ser den for mit indre blik. At den kommer til at danne rammen om en god sommer i madens og fælleskabets tegn. Det er et stort projekt, og måske mest en drøm, som min mand har manet i mig. Men kommer det til nye haveprojekter, skal der nok heller ikke så meget til!

Inden vi rigtigt kan komme i gang, skal vi først have flyttet et par bøgehække og to opstammede Gingko biloba, samt fjernet et stort højbed. Gingko bilobatræerne skal om til den nye terrasse og klippes som "parasoller", og det store højbed skal væk, da det gør passagen til baghaven alt for snæver. Jeg glæder mig til at komme i gang, og heldigvis er alle disse "småprojekter" en smal sag, når man ved hvad man vil.

19 kommentarer:


 1. Rigtig godt nytår til jer fire HAVEFOLK.
  Jeg drømmer om træer - en lang række på en bund af græs der om foråret vil være blå af scilla og bluebells, som ude ved vejen foran min høje bøgehæk skal byde velkommen med noget smukt at kikke på. For at den drøm kan realiseres skal der komme en stor lastbil med grab for fjerne det nuværende vildnis af symphoricarpos hancock iblandet vildtvoksende sæbeurt og brombær og der skal bygges en ny støttemur - gad vide om den drøm bliver virkelighed:o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvfølgelig gør den det Lisbeth, hvis du ønsker det højt nok! :-) Knus

   Slet
 2. Godt nytår til jer alle.

  Mine havedrømme går på et rigtigt fint drivhus/orangeri, som i så fald skulle stå i baghaven og omkranses af små lette beplantninger/bede - men selve orangeriet skulle Malcolm og jeg indrette med plads til både tomater, chili osv. og med hyggelige siddepladser omkranset af pynt, krukker og planter.

  Tja... kommer tid, kommer råd :)

  SvarSlet
 3. Godt nytår HAVEFOLK
  Min have drøm er da helt klart at blive færdig med mit havehus/Jagthytte - Som huset er blevet døbt;-) - Og så skal det indrettes rigtig hyggeligt, det glæder jeg mig meget til :-) - Derefter kommer den overdækket teresse...... :-)
  K.Gro

  SvarSlet
 4. Jeg drømmer om at kunne udvikle mig til en blæksprutte, der bare arbejder målbevidst på alle fronter her på vores nedlagte landbrug: ukrudt fjernes bare sådan! - træer/buske beskæres sådan! - køkkenhaven vedligeholdes med flisgange, drivhuset vaskes ned, der sås og prikles og plantes ud til rette tid...mon der er noget jeg lige glemte?
  I hvert fald går det nok i 2014 ligesom i de forgangne 10 år: det blev ikke helt som planlagt, men hvert år er haven blevet dejlig og i hvert fald bedre end den var året før!
  Kh
  Hanne

  SvarSlet
 5. åh ja havedrømme, det store (og nok uopnåeligt) er et orangeri, jeg har et drivhus men men mere vil ha mere. At få styr på urtehaven, den har ligget delvist brak i et par år, men ihh hvor vi savner at pille friske grønsager at gnufle på. At renovere det gamle rodendronbed. Vores jord er ikke egnet til rhodoer, så det er et mas at få dem pæne, så væk med dem når tiden er til det. Diverse pligter og arbejde skal jo passes først. Og , og der er mange drømme, men bare vejret blir fornuftigt og haven bedre end sidste år, og det gør den, så kommer det efterhånden som tid er.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
 6. Læser Kjeld Slot p.t. og drømmer om at få indrettet urtehave i felter, som han anbefaler. Og så et drivhus, et hvor jeg kan drive mens jeg læser om dejlige haver. Hilsen Lise

  SvarSlet
 7. Min drøm er at få højt hegn rundt om haven, så rådyrene ikke kan komme ind og æde knopperne af roser og clematis. Jeg tror, drømmen går i opfyldelse i 2014. Op af hegnet kan der så gro klatreplanter, altså af den indvendige side :)

  SvarSlet
 8. Min havedrøm er at få bugt med ukrudtet i de staudebede, som jeg ikke nåede at komme igennem p. g. a. sygdom.

  SvarSlet
 9. Mine havedrømme i slutningen af 2013 var, at jeg i 2014 vil springe ud på det dybe vand, nemlig at holde åben have og oprette en lille weebshop, der vil sælge havemøbler, krukker og jernstativer, alt sammen noget jeg selv kan lide og som man kan se i min have. Starter op allerede her i januar. Min have er en ret ny have, startede fra bunden i efteråret 2010, så der er stadig rigtigt meget at få lavet, men syntes selv vi er kommet godt fra start. Så det bliver spændende at se hvordan drømmene bliver ført ud i virkeligheden og udarter sig, glæder mig usigelig meget :-), kh Margit Bruun

  SvarSlet
 10. Kære Havefolk og andet godtfolk.

  Rigtig godt nytår til jer alle.

  Havedrømme? Du svimlenes......DER fik I lige trykket på min "gå-i-selvsvings-knap" som nu vil udløse en ordstrøm, et tankemylder og drømmespinderi, som vil løbe fuldstændig løbsk med mig. Men I er selv ude om det....for sådan et helt igennem vidunderligt emne, kan man ikke lade være at kommentere på:o) Og hvorfor drømme småt, når det er ganske gratis at drømme stort???:o)

  Jow ser I, (sagde hun med nordvestjysk "beskedenhed"): Først så vinder jeg et par millioner eller 7 i Lotto (Den gode gamle og banale drømmetraver!) Så får jeg brev fra USA om at, jeg er enearving til en hidtil ukendt og desværre nu afdød amerikansk onkel, som fandt store guldforekomster på sin grund i The Middle of Nowhere i Nebraska. Æret være hans minde:o)!!!!

  Jeg sørger over onklens ensomme liv i ca 2 sekunder, hvorefter jeg indrykker jobannoncer både her og der: "TO FULDTIDSANSATTE GARTNERE OG EN ALTMULIGMAND SØGES"

  Når så de rette folk er blevet ansat, SÅ bliver der travlhed på matriklen: Materielgården bliver forvandlet til et smukt arbejdsrum med masser af hylder, pottery-shed......all done in the very best of taste:o) Jeg får et smukt hønsehus med hvide silkehøns..... og i drømme er alt muligt, derfor er her er ingen rovfugle, ræve (eller ulve) i miles omkreds, så de kan gå frit. Og de støvbader IKKE i mine stauder:o)

  Det gamle gyseligt grimme drivhus forsvinder og istedet skal der bygges noget smukt overdækket terrassehalløjsa ....all done in the very bast of taste. No effort nor expense spared. Jeg køber vildt ind til en smuk indretning af stedet. En hvid åben pejs må der også være plads til. Rambler roserne i moreltræerne er nu blevet så store, at de hænger ned i kaskader og beruser mig med deres dufte.

  Bakken bliver omdannet til en engelsk orchard med bluebells importeret hjem fra England på et containerskib.Jeg køber et lille stykke af nabo-landmandens mark, som grænser op til bakken. Her får jeg bygget et havehus med udsigt over hele fjorden og kig til Salling, Himmerland, Livø, Fur, Thy og Hanherred. Der er plads til overnattende gæster, mind you. And all done in the very best of taste. Et stykke af marken bliver lavet til WIntergarden. Her skal træer med smukt bark, farvestrålende pil, vinterblomstrende træer og buske trøste mig i mit savn efter farver og blomster om vinteren.

  Fortsættelse følger

  SvarSlet
 11. Puha, jeg skulle bare lige trække vejret....jeg var da lige ved at begynde at hyperventilere:o)

  Mine dygtige medarbejdere fjerner de gamle højbede og udgraver et kæmpekrater til et nye nedsænket arbejds-væksthus i anglofil stil. Væksthuset bliver omkranset af noget virkelig smukt privatlivsfremmende af en eller anden art. Og der bliver et lille halvcirkelformet terrasseommråde til dårende dejlige havemøbler og krukke-stillebens. Inde i væksthuset har jeg et opstammet abrikostræ, som bugner af saftige frugter .Mine gartnere er dygtige til vinbeskæring, så der skal også dyrkes vin, som nu vil lykkes til perfektion:o)

  Handymanden laver en pergola, der skal forbinde mine to bolsjefarvede bede med guddommelige slyngroser i sart abrikose nuancer og der går naturligvis aldrig sygdom i de roser. Vestenvinden vil kærtegne dem i stedet for at flænse dem.

  Husets tilbygning i glas bliver fint integreret med haven. Ved glashuset vil der blive et lille hygge-område med krukker, pokaler, et lille bord og et par smukke stole, således at det vil komme til at virke som en mellemting mellem et stilleben og en lillebitte terrasse, hvor aftensolen kan nydes med et bitte glas iskold hvidvin. Evt består "gulvet" af skaktern, lavet af gamle fliser og en grøn mos eller trædebregne.

  .......og...............og..................og....................og...............og..........................og!

  NU må jeg tilbage til virkeligheden, som består af kæmpeoprydning, rengøring. Den gamle klimakteriesild skal også i bad og have vasket et Himalayabjerg af tøj. Jow, afstanden mellem drøm og virkelighed er nogle gange lysår fra hinanden.Men hvad skulle vi gøre uden vore drømme?

  Dette var så en lille bitte del af det, jeg i al beskedenhed drømmer om:o)

  Back to reality hilsner og tanker til alle andre drømmere derude

  SvarSlet
  Svar
  1. Hold da helt op tante Grøn godt at drømme er gratis men heldigvis dejligt at have fantasi. Hilsen Lise

   Slet
  2. Ja Lise, havde jeg bare lige så mange penge som jeg har fantasi, så skulle du bare se løjer og grønlangkål:o)
   Drømmene står i kø .......:o)

   De kærligste hilsner

   Slet
  3. Jeg kan 100% istemme mig den betragtning :-) havde jeg økonomi til alle mine drømme måtte haveskriblerierne på strandby for en tid, for så skulle jeg tegne og plante en vidunderlig landlig have i det østjyske - åben for alle naturligvis :-)

   Slet
  4. Søde Lone,

   du må da gerne komme og tegne min Winter Garden, som skal placeres på marken. Der skal altid være rimfrost og iskrystaller på væksterne, Narnia-stemning og måske en lille enhjørning, der kommer galoperende:o) Det kan du sagtens lige klare, det ved jeg:o)
   Godnatknus fra drømmetossen

   Slet
  5. Det lyder som en sand drømmeopgave!
   Bare du sørger for den lille enhjørning :-)

   Slet
 12. Min havedrøm er...at få en have! Sådan på fuld tid - tilgængelig 24/7. Som man kan se ud på når man står op. Og skridte af når man kommer hjem fra arbejde og lige kan hive i lidt ukrudt inden man høster lidt grønt til aftensmaden - både til vasen og gryden. Og med en størrelse så den kan rumme mange mindre drømme i sig: om en bugnende potager, et nydeligt drivhus med plads til både planter og et hyggeligt slumrehjørne. Og ikke mindst alle haverne i haven: den blå, den hvide, den sunkne, den gule, den røde, den sorte, skovhaven, pastelhaven, rosenhaven, vandhaven, skyggehaven, måneskinshaven...og lunden med alskens frugttrær: æbler, pærer, kirsebær, kvæder...og mine pil i alverdens farver. Og en pergola med flimrende skygge og lysthuset til kaffetåren i ly og læ - og måske en overnatning en lun sommeraften? Og ild skal der være! En firepit til snobrød og spøgelseshistorier, en pejs som bagtæppe for dybe rødvinssamtaler i stearinslysenes skær og en grill hvor fatter her kan få udlevet sin indre hulemand med brændte bøffer og svedne grønsager. Og ikke mindst de 2 timer ekstra i døgnet så jeg får tid til at holde OG nyde det hele!

  SvarSlet
 13. Hej alle
  Sikke en dejlig måde at starte et nyt år på :-)
  Tusinde tak for alle kommentarerne og fordi i deler jeres fantastiske drømme med os. Mon ikke at nogle af drømmene her også bliver til virkelighed i 2014 - og om ikke - så engang ude i fremtiden;-)

  SvarSlet

ANNONCE