søndag den 12. januar 2014

PALEY PARK, NYC

TEMA: TRÆER

Vi har før været i New York City. Denne gang besøger vi en lille lommehave i Midtown, Manhattan. 

TEKST & FOTO: KARINA Udenfor buldrer byen afsted, men vi bemærker det ikke. I lommen af 3 høje husmure ligger den lille park, og i samme øjeblik vi træder ind i haverummet mærker vi en ganske særlig ro.

Paley Park, NYC
For enden af haverummet overdøver et 6 meter højt vandfald larmen udenfor, mens den gennemtænkte belysning får væggen til at funkle som krystaller.

Paley Park, NYCOmkring os står en gruppe slanke træer, hvis kroner danner tag over rummet med en let og luftig bladmosaik. Træerne er Gleditsa 'Sunburst', som i øvrigt også er flot repræsenteret på gaderne udenfor.

Paley Park, NYC
Da vi får set os om, kan vi konstatere, at haven her er simpel i ordets bedste betydning. Vi opdager skønheden i de simple, men velvalgte løsninger, og vi opdager, hvor lidt der egentlig skal til. Man ser det i belægningen, og man ser det i plantekummerne, som lige nu er beplantet med helichrysum - altsammen uden "udenomssnak"- ikke noget med en lille sammenplantning. Der er skåret ind til benet. Skønheden hviler på de sparsomme løsninger.

Parken er tegnet af landskabsarkitekterne Zion & Breen, og den blev indviet i 1967. Om det er de samme hvidlakerede havestole, der prydede haverummet dengang, er jeg egentlig ikke klar over, men de pynter. De smukke stole er nærmest en installation for sig, men også rekvisitter som gør, at man føler sig mere end velkommen i den lille have. De nærmest lokker dig til at slå dig ned og bare være til.

Paley Park, NYCAt sidde og nyde det smukke lydtapet fra vandkaskaderne, der i øvrigt overdøver alle dine tanker. Men det er vel også det vi har behov for lige her. Lige her i NYC, hvor alt foregår i en fart, som nærmest overhaler lysets hastighed. I en by hvor den zenagtige stemning gør sig godt, når lysten til fordybelse indtræffer.

HER ER VI 
Paley Park 
3 East 53rd Street
Midtown Manhattan
New York


2 kommentarer:

  1. Hvor ser det bare dejlig fredeligt ud., når man har travet rundt på Manhatten. I er gode til at finde "ukendte" steder i NY. Må derover nok en gang! Hilsen Lise

    SvarSlet
  2. Hvilken fantastisk tidslomme at finde midt i storbyens vrimmel... :o)

    SvarSlet

ANNONCE