Piletræet har i årtusinder været en del af menneskehedens faste følgesvend. Vi har hidtil set på, hvordan du kan dyrke det samt bruge det som materiale til at flette med. Nu skal vi kigge på dets helbredende evner, og så er det altså også gavnligt for en gartner!


TEKST: MARIANNE, FOTO: LONE
At piletræet er et af de mest graciøse træer, der findes – at se på, nyde og dyrke – er jo ren havemeditation i sig selv. Det gør stort set hele arbejdet selv, uden at vi så meget som skal røre en finger. Men at den også har helbredende evner – sådan indvortes, når vi indtager den – er en anden ting. Det har indianerne vidst i lang tid før vores tidsregning, og hvis du nu har undret dig over, hvad de mon røg i de der fredspiber – så var det ganske ofte pilebark.
DET ER I BARKEN DET SIDDER
Salix Alba og Salix Nigra – to latinske navne på pil, der vokser i nærheden af vand – indeholder nemlig et smertestillende og feberdæmpende stof salicinsyre. Det er beslægtet med aspirin, og er nu om dage blevet afluret sin kemiske sammensætning, og anvendes nu i hovedpinepilleindustrien i meget stort omfang. Det er i barken primært, at stoffet sidder, og pilebark har gennem tiderne været anvendt netop til betændelseshæmmende, smertestillende og febernedsættende formål. At den desuden virker kølende og astringerende på samme måde som Aloe Veraplantens gel, er der ikke så mange der ved. I adskillig lekture om lægeurter og helbredende planter, kan man læse, at barken også kan anvendes til at udskille urinsyreoverskud med, samt mod mavekatar.
TAG DIG I AGT
Da pil er vildtvoksende og krydser sig på utallige måder, er det efterhånden vanskeligt enten af finde sortpil eller hvidpil i ren form. Derfor må det formodes, at alle varianter af pil bærer den kemiske sammensætning i en eller anden variation.
Se, nu vil vi her i HAVEFOLKET fraråde dig, at du eksperimenterer med at være din egen doktor. Fejler du et eller andet, er det din læges opgave at finde frem til, hvad du skal indtage, for at du kan helbredes. Derfor vil vi anbefale dig, hvis du pludselig sidder og kan mærke urheksen i dig selv, kun at anvende pil som lindring og så søge læge.
HISTORISKE PENSELSTRØG
Det kan faktisk gå hen og blive en større afhandling, hvis vi skal begive os af med at fortælle, hvad pil gennem tiderne er blevet anvendt til. Derfor må vi nøjes med nogle af de helt “brede penselstrøg”.
Pilebark er altså derfor gennem tiderne blevet brugt til at stille primært febertilstande, som fx malariafeber med, men der var også andre anvendelser af den. Pil er ét af de mest bøjelige og føjelige træer, der findes. Af samme grund blev det anset for at være helligt, og blomsterne/raklerne blev ofte brugt til at udvinde en te med, som skulle gøre “stive”, bitre og resignerende mennesker bøjelige og fleksible igen. I ægyptiske grave har man fundet pilefrø i salver, og man formoder, at de er blevet brugt til at fremme sammenvoksning af brækkede knogler med. Ægypterne blandede også brændte pileblade sammen med rosenolie for at behandle sår, der ikke ville hele.

GARTNERTIP

Se, her er det så at det begynder at blive morsomt for en gartner, for i en eller anden gammel gartnerbog – i skrivende stund uvist hvilken – står der, at pil er glimrende som erstatning for roddannermiddel. Du ved, de der dyre, dyre små dåser med et hvidt pulver, som man skal dyppe grene og stiklinger i, inden man stikker dem i jord med henblik på roddannelse og formering. Det har jeg så i sommer gået og “fiflet” med – dvs. afprøvet, helt og aldeles uvidenskabeligt. Jeg brugte en spand med regnvand, hvori jeg så stak nogle friske kviste af pil – og for nu at være rigtig utjekket, så aner jeg ikke hvilken sort. Men pil var det.Dette vand har jeg så brugt til at vande nystukkede stiklinger og små nye planter, som netop var blevet pottet om i større potter. At de alle har slået rod, kan tages som et ualmindeligt godt fingerpeg om, at der er noget, der virker. Der er nemlig i en bakke med stukkede smågrene altid omkring en tredjedel, der ikke slår rod. Desuden er de, der har fået pilebarkvand, vokset hurtigere end de, der ikke fik.

Så hvis du i juletiden med undren har læst om, at du kan give dit juletræ en kodymagnyl i vandet for at det kan holde længere indendørs, så er det altså ikke en julespøg. Det er åbenbart en gartner, der kender den samme virkning af salix (salicinsyre), der har fundet frem til det. 

Er du blevet varm på pil, så læs mere i vores serie om pil. Og ønsker du at vide mere om selve træet og blive inspireret omkring dets meditative effekt og virkning i et haverum, så glæd dig til kommende artikler, som vil afslutte denne serie om pil i HAVEFOLKET. 

NY SERIE: PIL
Følg med i den nye serie om pil. I den kommende sæson vil vi fortælle om, hvordan man kan få det allerbedste ud af at have pil i sin have. Pilen er både smuk og anvendelig

DYRK PIL

Pil er nem at dyrke. Når først stiklingerne er sat i jorden og de har fået fat, går det over stok og sten! Læs her om hvordan du kommer i gang med at etablere dit eget pilestykke.

FLET EN KUGLE AF PIL TIL DINE EFEU
Flet en efeukugle af pil. Den er smuk, både mens den gror til og når den er blevet rund, grøn og flot. Vi viser her, hvordan du fletter.