fredag den 31. januar 2014

RUGBRØD MED HISTORIE

OPSKRIFTER

De gange jeg køber rugbrød kan tælles på én hånd, for vi er simpelthen blevet afhængige af hjemmebagt rugbrød. Der hører en historie med!

TEKST & FOTO: LENErugbrød
Da jeg for knap 2 år siden var på Bornholm for at besøge min fætter, fik jeg en portion af hans mors surdej med hjem. Siden da har jeg - med få undtagelser - bagt alt vores rugbrød. Surdejen fra min tante har fulgt familien i mange, mange år, og selvom jeg godt ved, at der ikke er så meget som et mikrogram tilbage af den oprindelige surdej, kan jeg godt lide tanken om at surdejen, i modsætning til min tante, stadigvæk er "levende". Her får du opskriften på min tantes rugbrød:

INGREDIENSER
Til 3 rugbrød skal du bruge:

 • En portion surdej
 • 500 g hvedemel
 • 500 g rugmel
 • 500 g frø og kerner efter eget valg
 • 500 g skårne rugkerner
 • 1 kg fuldkornsrugmel
 • 3 spsk salt
 • 2½ liter vand
 • 3 rugbrødsforme á 2 liter


FREMGANGSMÅDE

1. dag:
Surdejen opløses i 2 liter lunkent vand, og derefter tilsættes:
 • 3 spsk salt
 • 500 g hvedemel
 • 500 g rugmel
 • 500 g fuldkornsrugmel
 • 500 g frø og/eller kerner, fx hørfrø, sesamfrø, solsikkekerner, hvedekerner, eller hvad du bedst kan lide.
Jeg har tilsat 2 spsk. mørk maltmel, som giver farve og mere smag til rugbrødet, men det kan godt udelades, hvis du ikke kan få fat i det. Jeg har købt mit hos Camilla Plum.

Rugbrødsdejen røres grundigt sammen. Hvis du har en køkkenmaskine går det nemt, men du kan også sagtens røre den sammen i hånden. Dejen skal herefter hæve tildækket ved stuetemperatur 12-24 timer.

2. dag:
VIGTIGT: Inden du fortsætter skal du huske at tage en portion surdej fra. Jeg tager ca. 2 dl fra og opbevarer den i køleskabet i et glas med låg. Jeg har glemt det et par gange, men har heldigvis givet en portion surdej til en veninde. Derfor måtte jeg gå tiggergang og få noget surdej tilbage. Jeg har nu vænnet mig til at stille glasset ved siden af køkkenmaskinen, så jeg ikke glemmer det igen.

Tilsæt nu:
 • 1/2 liter lunkent vand
 • 500 g fuldkornsrugmel
 • 500 g skårne rugkerner
Rør rugbrødsdejen godt sammen, og hæld den derefter i formene. Den skal være så tilpas lind, at den kan hældes ud. Dejen drysses med frø eller kerner efter lyst. Jeg har brugt solsikkekerner og valmuefrø (birkes) fra haven!

rugbrødHvis du synes der er for mange kerner i, kan du erstatte halvdelen af rugkernerne på 2. dagen med hvedemel.

Rugbrødene sættes til hævning i 4-6 timer ved stuetemperatur, og bages derefter på nederste rille i ovnen ved 180 grader i 1½-2 timer.

Når rugbrødene er færdigbagt tages de straks ud af formene og afkøles på en rist, tildækket med et fugtigt viskestykke. Som det ses på billedet har jeg kun 2 forme, og jeg har derfor reduceret opskriften tilsvarende.

Surdejen skal opbevares i køleskab, og kan holde sig i mindst 14 dage, men jeg har nu opbevaret min i en måned uden at der skete noget! Hvis du ikke har en surdej i forvejen, eller kender nogen der har, er det meget nemt at starte en op. Måske får du lyst til at lave din egen surdej, som kan gå i arv i familien! Der er mange måder at lave surdej på, så en god idé er at finde en opskrift på nettet - en opskrift, der passer til dit temperament!

rugbrød

Hjemmebagt rugbrød, gerne lunt, med hjemmelavet marmelade fra eget blommetræ - findes der noget bedre? Det synes jeg ikke - det er bedre end kage!

9 kommentarer:

 1. Hej Lene
  Nej, der findes ikke noget bedre end hjemmebagt brød, hvadenten det er rugbrød eller en eller anden slags hvidt brød!
  Jeg har eksperimenteret meget med at bage brød og har nu fundet frem til en måde, der passer godt ind i alle mine daglige gøremål - jeg rører dejen sammen (på maskine!) om morgenen, sætter den i køleskab i et døgn, dernæst ud i køkkenet i 3-5 timer til efterhævning, hvorefter brødene bages. Alle mine brød bages med surdej og en anelse gær.
  Hvis der er nogle læsere, der synes, at alt dette lugter af Claus Meier, så er det ikke helt ved siden af!
  Kh
  Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne. Jeg regner det heller ikke for noget at bage rugbrød, for det passer jo sig selv langt hen ad vejen.

   Claus Meyer har helt sikkert været, og er, inspirator for mange "hjemmebagere". Selv min mand, der ellers normalt holder sig langt væk fra køkkenet, undtagen når der skal ryddes op, er gået i gang med at bage.

   Slet
 2. Du har så evig ret det er virkelig ikke noget problem at bage lækkert rugbrød og slet ikke med hjælp fra en god surdej. Da jeg var ung bagte jeg alt brød selv. Men det er et sted hvor jeg nu "sparer" min tid for der er så meget andet jeg gerne vil. Min ældste søn bager og havde i nogle år også gang i en surdej som også stod hos mig da hans køkkenforhold ikke er gode...
  Uuuuhaaa - det var en "Claus Meyer" som skulle passes som en baby - røres i dagligt og omrøres/fyldes hver 3. dag og for pokker jeg havde kam til mit hår med at passe den!
  Lige pt. køber manden sundt hjemmebagt rugbrød med hjem fra cateringfirmaet på hans arbejde og jeg - ja jeg får lækkert rugbrød uden at skulle røre en finger:o)
  Jeg skriver alligevel din opskrift bag øret til engang når jeg får mere tid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth,
   Sådan en Claus Meyer surdej har vi også haft en gang, og vi rørte og rørte og fodrede den i én uendelighed. Det var sjovt så længe det varede, men det blev altså hurtigt lidt for "langhåret" :) Måske prøver vi en anden gang. Lige nu fungerer fætters surdej perfekt, og den skal bare blive i køleskabet!

   Slet
 3. Her i hytten bager vi også alt rugbrød selv - skal vi have købt rugbrød, så er det bagerens og ikke rugbrød fra købmandens hylder. I min opskrift er det ren rugmel og rugkerner og på anden dagen tilsættes en øl (det er gerne en "gemt juleøl") til dejen, som giver en rigtig god smag.

  Surdejen jeg har, fik jeg i 2009 af svigermor som har haft den i et par år inden jeg gik igang. Og der er delt en del portioner ud til andre potentielle hjemme-rugbrødsbagere. Og du har helt ret i, at det er dejligt at tænke tilbage på en god surdejshistorie :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne,
   Ja, det er nemlig sjovt at der knytter sig en historie til ens hjemmebagte rugbrød, og hvis jeg en sjælden gang ikke har fået bagt, når fryseren er tom for rugbrød, så må jeg også afsted til bageren.

   Slet
 4. NU må jeg altså i gang igen, Lene :) Jeg bagte som yngre alt rugbrød selv, men det er jeg bare ikke kommet igang med her i senere år, så jeg skriver lige din opskrift ud, det ser super lækkert ud. Til gengæld bager jeg stort set alt "hvidt" brød selv.

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla,
   Det smager også godt, "mit" rugbrød, og så ved man jo, hvad der er kommet i :)

   Slet
 5. Uhm ja nybagt rugbrød. Jeg har lige slået op til at bage i morgen. Min surdej er osse en gammel familiearv fra min mosters tid. Din opskrift ligner min , omend jeg ikke vejer mel og kerne , kun vædsken måler jeg, ellers er det hvad mel og kerner jeg har, sommetider kommer jeg lidt sirup eller honning i , eller en øl. Fordelen ved det hjemme bagte er osse det mætter mere end det købte foruden det smager af meget mere. Datteren kunne som lille (og nu) spise den lune nybagte brød som kage.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE