søndag den 5. januar 2014

TEMA: TRÆER


MÅNEDENS LEDER

Hvad skal vi med træer? De skygger og de sviner! Og hvad værre er, så lokkes fugle til og efterlader klatter på vores terrasse. Det gider vi da ikke, vel? Vi vil jo helst bare have en "nem" have, hvor vi ikke skal feje blade og sørge for planternes trivsel. Hvor vi kan fyre op under Webergrillen og nyde solen banke ned - og helst fra alle verdenshjørner, hvis det kan lade sig gøre. Træer er besværlige, så skal vi ikke bare se at få fat i den motorsav og få høvlet dem ned med det samme?

Nå, det synes du ikke? Godt, for så kan du trygt læne dig tilbage og nyde denne måneds tema, der netop handler om træer. 
Træer giver haven en enorm herlighedsværdi hele året rundt. De rammer haven ind, de skaber rum, og de visner ikke ned om vinteren! Store som små giver træer haven karakter, ligesom de hver især kan byde på forskellige attraktioner, lige fra blomst og frugt til kønne høstfarver eller barkens særlige tekstur. Dertil kan træets vækstform være en attraktion i sig selv, hvor det er forgreningen eller blot stammerne, der gør sig ud som skulpturelle elementer i haven.

Jeg elsker træer, hvorfor jeg også kan tælle 22 af slagsen i min have på blot 200 m2. Nu vil en del mennesker måske tænke, at det da er lige lovligt mange træer for sådan en bette have, og at der da også må være enormt skyggefuldt. Men nej, sådan forholder det sig slet ikke.

At vi sagtens kan nyde solen i vores have skyldes, at jeg har placeret dem med en nogenlunde omtanke for, hvor solen er placeret på himlen i løbet af døgnet. Derudover har jeg naturligvis også taget højde for, hvilke træer jeg har taget ind i haven og hvor høje de bliver på sigt. Den lille samling derude består i flertallet af mindre træer, og derudover også et par stykker, som hører under den mere "veludrustede" kategori. Selvom jeg ved, at jeg med stor sandsynlighed må gribe til motorsaven, når de bliver for kraftige, er det imidlertid ikke noget der begrænser mig.

I forhaven har vi to unge birketræer, og jo, jeg ved skam godt at de bliver enorme med årene, men ærligt talt, den slags gider jeg ikke at se som en forhindring. Jeg vil tro, at vi kan nyde birketræernes smukke, hvide bark i 10-15 år, hvis da ikke mere. Derefter kan vi jo begynde at overveje om de skal fældes. Den tid, den sorg. I mellemtiden nyder vi effekten, som de giver til haven.

Ligesom med birketræet har jeg også hørt mange meninger og forbehold omkring hjortetaktræet. Det siges at skyde vildskud i øst og vest. Om mine træer er særligt "velopdragne" ved jeg ikke, men i min have ser jeg ikke de fire-fem skud, jeg gennem sommeren flår op af jorden, som en big deal. Kronerne, der sommeren igennem filtrerer solens lys gennem den smukke mosaik af blade, de spektakulære efterårsfarver, nej, jeg vil ikke undvære mine hjortetaktræer.

Ja, sådan kunne jeg fortsætte med at skrive om alle mine elskede træer derude, men vælger at skåne jer for mere i denne omgang. Hjortetak- og birketræet slipper I dog ikke helt for endnu, for dem har vi, som så mange andre skønne træer, valgt at fortælle mere om i denne måneds tema. Vi vil også fortælle dig historien om værnetræet, og om de helt store "drenge i klassen". Er du til de mere "jordnære" træer, de bærbærende eller blomstrende af slagsen, snydes du selvfølgelig heller ikke for dem.

Velkommen indenfor!


Månedens artikler om HAVENS TRÆER:


DE STORE I KLASSEN
De kan bare noget - de der træer. Og der er massevis af muligheder. Vi ser på, hvordan man bruger "de store i klassen" som en bevidst del af havens indretning.
HJORTETAKTRÆET 
Hjortetaktræet er ét af de smukkeste træer jeg kender. Det skønne og lidt eksotiske udseende er ikke til at stå for, for ikke at tale om høstfarverne.


BÆR, BLOMSTRING OG HØSTFARVER
Der er meget mere end højde, bredde og former at tænke over, når man vælger et træ til haven. Træer rummer et væld af muligheder og byder på farveskift, bær og blomstringer.VÆRNETRÆET - EN VEN AF FOLKET
Et værnetræ er i følge overleveringen et træ, der beskytter dit hjem, din gård dér hvor du bor. Men hvilke værnetræer er gode at vælge, og hvad gør du, når et gammelt et af slagsen bliver sygt og skal erstattes? Hør her hvordan, samt om historierne bag værnetræet.

MELLEM HIMMEL OG JORD
Det siges, at "der er mere mellem himmel og jord", og det tror jeg på. Med rødderne begravet dybt i jordklodens muldlag, og armene rakt langt, langt op i himmelrummet, er træer noget af det allermest magiske, underfulde og bæredygtige, der findes.


PILEBLADET PÆRE
Til den lille have eller som overstander i staudebedet, er Nordens oliven - den pilebladede pære - en sand perle. Brug den i kombination med pastelfarvede stauder eller kombiner med græsser samt hvide og mørke blomstringer for raffinement.


BIRK
I 70'erne var birketræet det store hit i de danske parcelhushaver. Siden blev de for store og mange blev fældet. Nu er det smukke træ på vej ind i haverne igen.


MAGNOLIA
Den almindelige magnolia er et drømmesyn i mange gamle haver i april/maj måned. De tulipanlignende blomster lyser op, og kan give enhver blomsterelsker lyst til at få det lille træ i egen have.
Læs eller genlæs også:

BESKÆRING AF KUGLEAKACIE
Få år efter vi i 1999 flyttede i hus forærede min svigerfar mig to store, relativt gamle akacietræer. De havde stået på en vindomsust plads i deres have og var noget ilde tilredt.SOMMER- ELLER VINTERBESKÆRING
Om man skal beskære om sommeren eller om vinteren er lidt af et "religionsspørgsmål". Her er en kort gennemgang af sommer- og vinterbeskæring, samt nogle af de vigtigste huskeregler. Du får også et par gode links til artikler om emnet.


JAPANSK SNEKLOKKE - ET VÆLD AF KLOKKER
Et lille træ, japansk sneklokke, til den lune vokseplads. Træet har de fineste, hvide klokker i juni og juli.

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

4 kommentarer:

 1. Sidder og småklukker og tænker, at jeg er glad for jeg ikke er ene om at proppe ikke ret meget haveplads med rigtig mange træer... For træer skal til for at give haven rum, foranderlighed og fortælling - ikke bare blive mental parkeringsplads med fuld sol og lette løsninger. Jeg elsker mine træer og må tilstå, at da vi måtte fælde syge, gamle æbletræer i vores havelivs begyndelse, ja så græd jeg mange tårer...og indså så, at havelivet havde ramt mig lige i hjertet. For mig er træers højde og rumlige skyggevirkning noget af det, som gør haven til en have og ikke blot et stykke fritlagt jord. Får oplevelsen til at rejse sig tydeligt i 3 dimensioner.
  Og træer giver også en så god samvittighed. Lige som børnebøger her fortæller, så er træplantning en af vejene til at gøre noget godt for miljøet...skøn måde at tiltuske sig lidt ekstra i puljen:0)

  Så nu vil jeg med glæde følge jeres tema og måske få presset lidt ekstra træer ind...de kan jo netop altid fældes igen, hvis de kommer til at slås om pladsen.

  Dejlig dag og godt nyt år fra Katinka

  SvarSlet
 2. Dejligt tema - jeg følger med :) det gode er, at på denne årstid har vi tid til at følge med.

  SvarSlet
 3. Det vil jeg glæde mig meget til. Jeg er netop på udkig efter et godt lille træ til min forholdsvis nye have.
  Vh. Ida

  SvarSlet
 4. Dejligt tema som bestemt trænger til fokus! Når jeg har arbejdet med landskab og byplanlægning har jeg altid forsøgt at få træer med, for man behøver ikke nødvendigvis at BYGGE for at skabe rum og struktur!
  Samtidig må jeg også sige, at jeg kan se at mange parcelhusejere har forsømt at få fældet/tæmmet deres træer i tide, så de nu er vokset helt ud af proportion med hus og øvrige have. Det er sket i de årtier hvor haverne generelt ikke havde den store interesse hos ejerne. Tit har man også undervurderet hvor meget sådant et træ faktisk fylder når det vokser til, så de står klemt op ad huset eller andre træer. Når træet når ud over "teenageårene" forøges kronens volumen jo med adskillige m2 om året.
  Så jeg glæder mig til inspiration og tips!
  Hilsen Henrik Havehjerne

  SvarSlet

ANNONCE