lørdag den 18. januar 2014

TID TIL PRIMULA

PLANTER

Nu er det tid til at så primula. 
Det er slet ikke så svært at få et godt resultat ud af at så primula, men det er vigtigt at komme i gang her i vinterens løb.

TEKST: BJARNE LARSEN, DANSK PRIMULA KLUB
FOTO & INTRO: LONE


De er lige nu at finde på hylderne rundt omkring i planteskoler og supermarkeder. Men vil du selv vælge form og farve, så kig fx. på frøsortimentet hos Dansk Primula Klub, for så skal du se muligheder! Læs som startskud herunder Bjarne Larsens råd til en vellykket primulavækst.


SÅNING OG FORMERING
Frø af primula sås bedst om vinteren, da nogle arters frø skal have en kuldepåvirkning for at spire. Det er lige som andre alpine frø. Dog kan de nemme arter også sås både forår og i forsommeren. De sås tyndt i priklejord iblandet sand/grus eller små lecaperler, og jorden holdes hele tiden fugtig. Når de har fået de to første rigtige blade, prikles de ud i bakker eller små potter. Husk at dække de nysåede/nypriklede potter, hvis de står ude i det fri, således at solsorten ikke ødelægger det hele.


Som i alle andre plantefamilier er der blandt primula nemme og svære arter. Følgende arter gror fint i vores haver, såfremt man bare tager lidt hensyn til de forhold, de helst vil have.

I sol
Her kan plantes P. denticulata (kugleprimula), P. auricla (aurikel) og krydsningen P. x pubescens med de kødfulde blade, P. elatior (fladkravet kodriver), P. veris (hulkravet kodriver), og P. vulgaris (storblomstet kodriver). Hertil kommer de mange kodriversorter (Polyanthus og Primrose typerne). Alle trives fint i almindelig, veldrænet havejord og blomstrer om foråret.

I halvskygge
Etageprimulaerne P. bulleyana (orange), P. beesiana (violet), P. japonica (røde og hvide), P. pulverulenta (røde), den krybende P. juliae (flere farver) og de japanske P. sieboldii (flere farver) og P. polyneura (rød). Disse gror bedst i kompostjord med dræn og blomstrer i maj-juni.

I lidt fugtige områder
Klokkeprimulaerne P. alpicola (gul), P. florinda (gule og røde), P. sikkimensis (gul) og den lave rosenprimula P. rosea (rød). De gror i fugtig kompostjord og blomstrer i juni-juli, dog P. rosea i april.

Og så skal det blot huskes, at sammenplantninger med andre planteslægter i surbundsbede, sumpbede, traditionelle staudebede og skovbede, i lys og skygge, kan give meget smukke resultater.KLIMA/VEJRFORHOLD
Generelt bryder primula sig ikke om varme og tørre somre eller våde vintre med manglende frost og sne. Planten går om efteråret i hvile og bryder sig ikke om at få hviletiden ødelagt af skiftende perioder med frost og tø.

Tørre og varme somre kan kompenseres med vanding og plantning i skygge, og det skiftende vintervejr kan der delvis kompenseres for ved overdækning af planterne med f.eks. grangrene mod solen og glasplader mod for meget væde.JORDBUND
De fleste primula gror bedst i en veldrænet jord indeholdende en god del organisk materiale med en pH på mellem 5 og 7. Godt omsat bladkompost eller tørvejord tilsat sand/grus er bedst for primula.

Dog er der en del alpine primula, som gror i kalkholdig jord, og for hvem det dog ikke er en nødvendighed, når vi har dem i haven. En god havejord iblandet en del grus/sand vil være fint for de alpine primula.
DANSK PRIMULA KLUB v/ Bjarne Larsen
Dansk Primula Klubs frøliste 2013-2014 er netop udkommet, og klubben tilbyder alle interesserede at købe frø. Listen indeholder ca. 60 forskellige spændende primulaarter, - sorter og -hybrider, samt rigtig mange andre plantearter. På Dansk Primula Klubs hjemmeside www.primulaklub.dk kan du se frølisten over de frø, der er til salg. 

5 kommentarer:

 1. arrgg flere fristelser jeg elsker primula.
  Jeg husker fra min barndom en meget mørk nærmest fløjsagtig med gulorange kant. Den duftede, min mor kaldte den for "den rigtige aurikel," Den forsvandt fra hendes have efter et alvorligt mosegriseangreb, og jeg har ikke siden set den. Kun èn med en falmet udgave af farverne og ingen duft. Er der nogen der har en ìde om hvilken det kan være.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
 2. Dette er for mig et meget relevant indlæg, for jeg så for lidt tid siden en gammel Gardners' World udsendelse, hvor de besøgte en planteskole i England, som specialiserer sig i en bestemt art primula. Jeg var helt solgt, og kastede mig over internettet for at finde ud af, hvor jeg kunne købe plugs. For jeg holder mig normalt til de supernemme frø, hvor man skal være totalt idiot for ikke at lykkes. Nu kan jeg se på primula klubbens hjemmeside, at der er meget udførlige beskrivelser af, hvordan man bærer sig ad, så måske man skulle prøve? For jeg har alt, alt, for få primula i min lille have, og den art jeg har forelsket mig i er et forsøg værd. Blot har jeg ladet mig fortælle, at den kan være vanskelig at holde liv i i Danmark. Hvor kan jeg læse om, hvilke primula der er nemme, og hvilke der kan være vanskelige? For pokker stå i at have mas med at så, hvis ikke planten trives under danske klimaforhold.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nette - man kan faktisk finde rigtig mange oplysninger om primula på Klubbens hjemmeside - i deres portrætter er det også beskrevet om de er vanskelige eller lette at have med at gøre :-)

   Slet
 3. Huuh, så må jeg huske at så de etageprimulaer, som jeg har nogen frø af ... et eller andet sted. De vil vist helst stå lidt fugtigt, de planter som frøene stammer fra, stod ihvertfald vådt.... det kan jeg ikke rigtig efterkomme her, så jeg håber at de vil lade sig nøje med lidt skygge og "kunstvanding". Jeg såede også forrige efterår, men der var kun en plante der overlevede vinterens opbevaring i drivhuset, de andre havde det vist for vådt...... det er ikke sååååå nemt endda :-)

  SvarSlet
 4. Tak for et dejligt indlæg om primula. Mange fine råd og anvisninger.
  Hilsen
  JetteMajken

  SvarSlet

ANNONCE