onsdag den 15. januar 2014

TRÆER DER SKYGGER

TEMA: TRÆER

Når man snakker om træer, især store træer, er der en ekstra dimension, som jeg synes man skal have med - nemlig det gode naboskab. Her er en historie om et dilemma.

TEKST& FOTO: LENE


Lad det være sagt med det samme: Jeg kan godt lide træer - også store træer- men når naboen, som er en landejendom, har mange over 20 meter høje træer stående mellem 1 og 5 meters afstand fra skellet, kan kærligheden til store træer ligge på et meget lille sted! De mange store træer lægger det meste af vores have i skygge allerede fra kl. 17.00, og fra kl. 18.00 er der heller ikke mere sol på vores terrasse, som vender mod syd/sydvest. Helt galt er det selvfølgelig i de tidlige forårs- og sene efterårsmåneder, hvor solen står lavt. Hvad gør man så, hvis ens nabo ikke har helt samme syn på træer (der skygger), som man selv har? Hør her, hvordan vi tacklede udfordringen.

HISTORIEN OM ET TRÆ
For omkring 15 år siden, hvor vi havde andre naboer end ham, der bor der nu, stod der et kæmpestort elmetræ ca. 1 meter fra skellet. Det var omkring 23 meter højt, og halvdelen af kronen ragede ind over vores hus og terrasse. Jeg tør slet ikke tænke på rødderne.

Vi talte med naboerne om det, og fortalte, at vi for det første var kede af al den skygge træet gav i haven, men at vi også var nervøse for nedfaldne grene. Det svar vi fik var: "Vi kan godt lide høje træer". Det kan vi også, blot ikke så tæt på vores grund, og da der i en storm knækkede en stor gren af, som landede i hegnet og smadrede det, tog vi kontakt til dem igen - også denne gang forgæves.

De havde hele vejen igennem en manglende forståelse for situationen  - de kunne simpelthen ikke se problemet. Vi tænkte længe over det, og besluttede os så for at kontakte en advokat. Efter megen skriveri frem og tilbage mellem deres og vores advokater, blev det besluttet at foretage et syn på åstedet. Der lykkedes det så endelig at overbevise dem om, at træet skulle væk.

LETTEDE
Vi var selvfølgelig glade og lettede, men ærgerlige over at det var nødvendigt med advokatbistand, når nu sund fornuft havde været nok. I øvrigt skulle naboen betale alle sagsomkostningerne, foruden at de skulle betale for professionel hjælp til at fælde kæmpen. Vi havde helt fra starten tilbudt at betale halvdelen af omkostningerne til træfældningen! Det skal siges, at huset ligger omkring 100 meter fra skellet, og at de øvrige træer gjorde, at de næsten ikke kunne se træet fra deres hus.

Jeg vil ikke afvise, at jeg til sidst i "sagen" blev lidt "stram i betrækket", for jeg var ærligt talt så ked af, at de ikke kunne se sagen fra vores side, men bare affærdigede det. Jeg er sikker på, at der i Danmark sidder mange hus- og haveejere, der er rigtig kede af det, på grund af skygge fra naboens træer, og som ville ønske at der blev lyttet til dem, og jeg forstår dem godt.

HEGNSLOVEN
Desværre kan man ikke med hegnsloven i hånden kræve, at de store træer bliver fældet, da man har ret til at plante træer tæt på skellet. Blot må træerne ikke stå på række, og derved fungere som hæk/hegn. Her gælder hegnsloven så, og det betyder som udgangspunkt at træerne højst må være 1,8–2,0 meter høje. Jeg ville ønske at man i Danmark tog problemer med de skyggende træer mere alvorligt, og lavede en lovgivning på området.

Hvis man absolut vil have høje træer i sin have, vil jeg anbefale at plante dem mod syd, så de kun kaster skygge i ens egen have. Det er en rigtig god idé at undersøge hvor stor træets krone bliver, når det er fuldt udvokset, så man kan plante langt nok fra skellet til at træet ikke rager ind over naboens grund!

HAR DU TALT MED DIN NABO I DAG?
Jeg ville sådan ønske, at det for haveejere blev helt naturligt at tage hensyn til sine naboer, når man planter træer. Det kan godt være, at man har retten på sin side, men et godt naboskab er uvurderligt i længden, og hvis man har et godt forhold til sin nabo, er det også meget lettere at tale om det, hvis der bliver problemer af den ene eller anden art.

PLANT ET TRÆ
For mig er det i den grad forbundet med høj livskvalitet at kunne nyde solen i egen have, og vi har derfor kun få træer i vores have, da jeg synes vi har nok i naboens! Månedens tema om træer har dog åbnet mine øjne, og jeg er heldigvis blevet overbevist om, at vi skal have flere træer i vores have. De skal dog plantes mod syd, eller også skal det være træer, der er egnet til mindre haver, og som kan holdes nede ved beskæring.

Træerne er sådan en smuk kulisse, og jeg nyder dem meget om sommeren - også fordi de giver dejligt læ, når det blæser. Men jeg vil også gerne kunne nyde solens varmende og livgivende stråler og lys sidst på dagen.

Den nuværende ejer er heldigvis lidt nemmere at tale med, og for et par år siden fældede han på eget initiativ et stort kastanjetræ, der stod lige ved siden af elmetræet. Her knækkede der også en gren, som splintrede en anden nabos hegn, og så turde han ikke mere tage ansvaret for det!


Hvis du vil læse mere om emnet, kan det anbefales at klikke her.

11 kommentarer:

 1. Kære Lene

  Jeg hører også til dem, der synes at træer er vigtige og uundværlige. Med måde. Især i små haver kan naboers store træer være en stor gene. Jeg er helt uforståelig overfor mange menneskers utroligt egoistiske måde at agere på. Total ligegyldighed over for andres ønsker og behov er ....... skræmmende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nette,
   Du har helt ret - det er skræmmende. Det ville være lykken hvis folk tog meget mere hensyn til hinanden, især hvis man bor i villakvarterer, hvor haverne er små og træerne kan være MEGET store!

   Slet
  2. "Jeg er helt uforståelig" ....... det er jeg muligvis også, men jeg mente naturligvis "uforstående" her ;-)

   Slet
  3. Det er jeg helt forståelig ..... forstående overfor :)

   Slet
 2. Gode naboer er guld værd. Vi bor lidt spredt, så det er ikke det store vi evt kan genere hinanden med skygge. Vi har dog skel med et sæt naboer,
  som vi får en sludder med når vi "mødes" over hegnet. De har hestemark langs vores vilde område og i oktoberstormen væltede der et par af vores træer over skel på deres mark. Ingen sure miner, men tilbud om at komme med en motorsav og hjælpe med oprydning. Selvfølgelig fik de brændet til deres ovn. Vi har ingen motorsav så vi var lykkelige.
  Men det er rigtigt klogt at tænke sig godt om ved valg af træer til villa - parcelhus haver der ligger tæt. Man kan så let komme i krambolage med sine naboer der har en anden træmening end èn selv, Jeg kender flere der nu har problemer med birketræer der er blevet for store til at det er forsvarligt at man selv kan fælde det fordi husene ligger så tæt.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor. Du har ret i at gode naboer er guld værd. Det har vi heldigvis til én af de andre sider. Vi bor på en koteletgrund, så vi har naboer til 4 sider! Jeg tør slet ikke tænke på hvordan det ville være, hvis alle 4 havde høje træer. Så havde vi nok ikke købt huset for 25 år siden!

   Det er dejligt at høre at I kunne hjælpe hinanden med de væltede træer :)

   Slet
 3. Trist, at I ikke kan lide store træer!
  Dansk Ornitologisk Forening havde for et par år siden en stor fugletælling, hvor man undersøgte hvilke forhold der var i folks haver (beplantning, beliggenhed, fodring, hunde & katte, adgang til vand osv,) og hvilke arter og antal fugle der så kom. Den påviste, at store træer i passende mængder betyder væsentlig flere arter og større antal af fugle.
  Er helt sikker på at få "på hattepulden" for at skrive dette, men jeg vil gerne ha' en mangfoldighed i naturen (og i min have), så mine børn og de børnebørn jeg håber at få engang, ikke skal tage i Zoologisk Have for at få lov at opleve synet af en spætte eller en ugle.
  - og med al debatten om hudkræft og et tyndt ozonlag ta'r vi vel også mere skade af sol end af skygge.
  MvH
  Birgitte
  -som elsker sine store træer og mange fugle :-)

  SvarSlet
 4. Hej Birgitte

  Her i HAVEFOLKET får ingen "på hattepulden" - det kunne vi da ikke drømme om! Imidlertid giver din kommentar grund til undren: Hvor får du den idé fra, at vi ikke kan lide store træer? Hvis du læser samtlige af vores artikler incl. både denne og temaets leder, så er det da tydeligt, at vi hylder både store og små træer. Ja alle slags træer! At vi ikke har nævnt deres co-2 nedbrydende effekt og deres bo for tusinder og millioner af fugle verden rundt, skal du ikke tage så tungt. Vi politiserer ikke, men vi står på den side af hegnet, der går ind for så mange træers bevarelse.

  At vi gerne vil have lys og sol ned i vores haver, er da vist ikke så underligt. Særligt ikke når vi bor i et land med så mange skygge, regn, sne, gråvejrs- og tågetimer. Vi mener ikke at det, at nogle haveejere gerne vil have lys i haverne er i modstrid med at holde af træer og gå ind for deres bevarelse. Set i et bredere perspektiv, er træfældning en kedelig ting, og der er da kun grund til at glæde sig over at skov- og naturstyrelsen har lagt en ny og "bevarende strategi af de danske skove.

  Jeg får lige lyst til at fortælle, at jeg fx. en person,d er IKKE handler i MC Donalds what so ever, da koncernen er medvirkende til at nedlægge tusindvis af km2 regnskov i Syd- og mellemamerika og derfor spiser vi i min familie heller ikke ret meget kød. (Okser/køers gasser er Co2-belastende og træer renser Co2, så det er double trouble).

  Nå. Men altså på med hatten i hel form, med buer og gesvejsninger og fjer i - og med godt aften humør, forhåbentlig!

  Fugle - ja, skal vi mon ikke snart have et tema om dem igen?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det der gjorde mig lidt ked af det, i forbindelse med din artikel, er at jeg har haft naboer, der har klaget over min meget store og smukke dunbirk, men har inviteret dem ind på en øl og vist dem, at den smukt dækker for synet af den fabrik som ligger bag min have (den har de også klaget over, men da både fabrik og træ stod der, før de flyttede ind, synes jeg bare de skulle ha' købt et andet hus!), og så kunne de godt se ideen i det.

   Og det mærkelige og meget smukke er at mange mennesker, i alle aldre og begge køn altid, på trods af en fabrik i baghaven og noget temmelig livligt afkom altid har sagt "Sikke en fred"! Ved egentlig ikke hvorfor, men haven blev i sin tid (og før min tid) anlagt af gartneren fra Gisslfeld Slot, og vi har prøvet at arbejde videre med nogen af de ideer der var fra starten, men også med de ideer om at det skal være et sted hvor alle trives, både menneskene, det bette egern, pindgrisene, humlebierne og ikke mindst de mange fugle.


   -og jeg spiser heller ikke på McD, men det er nok mest fordi jeg har en hel masse principper om hvad der er god mad, og selv foretrækker at lave det fra bunden....hvilket minder mig om at når det er så koldt og sjasket, som det er nu, er det den perfekte tid at fremstille pølser til de grillaftener der kommer :-)

   Slet
 5. Store træer i naboens have er ikke i orden. Min Kolonihave ligger i hjørnet ud mod de private haver der hører til nogle gamle villaer. I den ene baghave står der nogle kæmper, der smider nogle frø som lander i vores kolonihaver. I den anden baghave står der, en kæmpe af et valnøddetræ, en meter fra hegnet. Som det meste af sommeren skygger så jeg ikke får solen ind i haven og om efteråret har jeg glæde af at det kaster nødder og blade, så hele baghaven er fyldt.
  Sidste forår gik jeg op og talte med de naboer der har de kæmpe høje træer, de var flinke og vi aftalte at jeg gerne måtte trimme de grene der hang ud over hækken. De var sådan set ligeglad med haven (hvilket også ses tydeligt) for de skulle sætte huset i stand først. Så nu håber jeg at i år sker der noget derinde. Heldigvis står træene mod syd så de har ikke sol i deres have overhovedet hele dagen, måske det hjælper lidt så sagen ikke bliver så svær at få dem fældet. Det bliver nok værre med Valnøddetræet.
  Jeg har hørt at man ikke må fælde så store gamle træer, men måske kan man få hjælp til fra kommunen at få træet stynet.
  Er der nogen herinde der ved noget om det ?
  Mange hilsner fra Linda

  SvarSlet
 6. Et kjent problem dessverre! Det å forsøke å sette seg inn i en annens situasjon er en ønsket væremåte. Det gjelder også trær som har vokst opp de siste årene og skjermer for naboenes utsikt ;)

  SvarSlet

ANNONCE