Hvis du bor i byen, må du sikkert mange gange sande, at priserne i de små blomsterbutikker er en smule pebrede. Fred være med det – det koster jo at fremdrive planter til blomstring. Men lader du dig friste til at købe med hjem, så er her tips til, hvordan du forlænger blomsternes liv.


TEKST & FOTO: MARIANNE

På Islands Brygge i København kunne jeg ikke gå forbi en af de “hypede” små, søde blomsterbutikker, men faldt i staver over hyacinter og juleroser i pottter, der var frønnede og så gamle ud på “den helt rigtige måde”. De var dyre, men dejlige. Og potterne kan jo genbruges mange gange, stod jeg og fortalte mig selv, da jeg så prisen. Imens jeg var i gang med min indre dialog, overhørte jeg to kvinder stå lidt derfra og tale om, at blomsterne jo desværre ikke holdt ret længe, og så trillede de videre med deres cykler. Så var det jeg kom til at tænke på de hyacinter, jeg satte i potter ude i vindfanget udenfor min hoveddør før jul. De står endnu trods frost, sne og blæst, robuste som de er. Og det er da mere end en måned siden. I stuernes varme tørre luft til gengæld, bliver de hurtigt lange og kedelige for derefter at afblomstre.

Så var det jeg ville ønske, at jeg havde været årvågen – eller friskfyragtig nok til at sige til de to kvinder: Orrrrk, I kan bare tage løget op og gemme det. Det kan ryge i en større potte eller i lidt jord i en baghave, gårdhave el.lign., og så kan I få glæde af dem i mange år frem. Men plant dem under jorden – ikke alt for dybt. Så kan du plante et eller andet ovenpå – der er rigeligt plads til begge dele.

Nå, men det gjorde jeg ikke! Jeg gik ind i butikken – og derefter hjem til tasterne – for der er faktisk endnu flere gode argumenter for at flotte sig i disse mørke måneder.

POETISKE OG HOLDBARE
Når hyacinter bliver genbrugt, bliver de lidt mere klokkeagtige, dvs. at der med tiden kommer lidt mere afstand mellem de enkelte blomster på stilken, men det gør dem bare mere yndige, poetiske og lette i det, synes jeg.

Nogle mennesker sværger til at tørre løgene først og gemme dem til efteråret, hvor de så kan lægges igen, men det er ikke strengt nødvendigt. Nogle gange bliver de nemlig for tørre, eller også bliver de glemt. Derfor: I jorden med dem efter blomstring. Tazetter, som står her i de gule, sjove potter har meget vanskeligt ved at genblomstre. Men tulipaner, narcisser (påskeliljer), erantis, perlehyacinter, hyacinter og juleroser – de kommer igen. Og ellers spørg ekspedienten i butikken, hvis du er i tvivl.

“I SENG” PÅ BAGTRAPPEN
Og hvornår afblomstrer de så? Ja, det kan være alt fra to dage til en lille måned. Det er jo nemlig seje små planter, der er vant til kulde og skiftende råt vejrlig, og derfor løber de i “stok” når de kommer ind i varmen. For at få dem til at holde længere i dine stuer, skal du derfor, inden du går i seng, stille dem om på “bagtrappen”, hvor der som regel er køligt. Hvis du er borte hele dagen på job, kan du også med fordel have dem stående der. Så kan du gå og glæde dig til du skal hjem og tage dem med ind i din varme stue og sprede solskin.