torsdag den 13. februar 2014

GREJ TIL HAVEKONSTRUKTIONERNE

TEMA: GODT GREJ

Egentlig skal der ikke så meget grej til, når man bygger konstruktioner, som fx pergolaer, rumdelere og hegn i haven. Læs med her, hvor vi fortæller, hvad du skal bruge. 

TEKST & FOTO: KARINA 


Otte pergolaer har vi i vores have, og dertil kommer det løse i form af rumdelere. Hvor mange pæle der i alt står i jorden har jeg ikke tal på, men en del må det da helt sikkert være. Med så mange konstruktioner i haven er min mand og jeg temmelig rutinerede, og når et nyt byggeprojekt står i vente, ved vi lige præcis hvilke værktøjer vi skal gribe ud efter. Faktisk er det ikke så mange som man måske ville tro.

Her er hvad du skal bruge: 

GREJ
Pælebor
Skruemaskine
Vaterpas
Tommestok
Fukssvans
Afstandsklods til lægterne

MATERIALER 
Stolper
Lægter
Skruer til udendørsbrug - også kaldet eksterne skruer  
Træbeskyttelse


Alle pergolaer og konstruktioner er lavet forskelligt. Herunder ses den seneste konstruktion, hvor de øverste lægter løber langs siden og efterlader en åbning i midten.

Når lægterne, altså de tværgående, sættes op, er det en god idé at save et lille stykke af de lægter du vælger at bruge til listeværket. Stykket kan derefter bruges som afstandsklods, hvilket gør jobbet betydeligt lettere.Rumdeleren herunder ser ikke ud i dag, som den ses på billedet, da vi er i gang med at designe hele området om. Den forsvinder dog ikke helt, men kommer til at se lidt anderledes ud, når projektet er færdigt.


Når du sætter pæle i jorden, så husk at hullet skal være mindst 90 cm dybt. Dette er den frostfrie dybde, som måske lyder af lidt meget, men som altså er nødvendig, for at frosten ikke skubber pælene op nedefra.  

Rigtig god arbejdslyst!

32 kommentarer:

 1. Dine rumdelere og pergolaer giver en super flot effekt i din have Karina, men det er først nu, jeg lægger mærke til, hvor forskellige de egentlig er. Det virker rigtig rigtig godt!

  Og stor ros til jer alle på redaktionen i øvrigt - I gør det fantastisk :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusinde tak Signe - til begge :-)

   Slet
 2. Stolpefødder til 7x7 cm og 9x9cm er super, de er nemme at banke ned og så rådner bjælken ikke så hurtig over eller den kan skiftes uden problemer
  vi har for 15 år siden gravet runde stolper ned , og de blev skiftet iår med stolpefødder og firkantede stolper .....meget nemmere at arbejde med og flottere

  SvarSlet
 3. Dit pergola/Vægge er rigtige flotte ;-)
  vi har et lignede pergola med slyngeroser i og selve pergolaer er 280 cm højt.................og det er bestemt IKKE for højt

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ege
   Vi bruger ligesådan stolper i både 9x9 og 7x7, afhængigt af "drøjden" på pergolaerne.
   I vores baghave har vi også to pergolaer omkring 280 i højden og nej det er bestemt ikke for højt :-)

   Slet
 4. Det ser vel nok hyggeligt ud. Sådan lidt huleagtigt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise
   Ja det er en dejlig effekt de giver, især når klatreplanterne får fat:-)

   Slet
 5. Super flotte konstruktioner! Ved ikke helt om jeg skal tro dig når du får det til at lyde så nemt lige at banke op... men forsøger at tage mod til noget lignende. Men jeg har måske gjort projektet sværere end det behøver at være? Har nemlig haft samme bekymring angående råd ved at have stolperne direkte i jorden. Og i øvrigt også været lidt bange for at underdimensionere lægter og lister, så de kom til at "hænge" for hurtigt. Måske skal man bare gøre det - og så gøre om hvis ikke det virker!
  Har I brugt maling eller træbeskyttelse/bejse/olie?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg sværger, det er ikke svært.
   Så længe at man har vatterpasset ved sin side kan det næsten ikke gå galt.
   Dog er det nemmest hvis man er to mand om jobbet, men absolut ikke nogen forudsætning.
   Stolperne stopper vi direkte i jorden og her kommer så den "kedelige" afsløring, for hvis dette skal kunne lade sig gøre uden de rådner op på nul komma fem er de altså nødt til at være trykimprægneret.
   Vi bruger ligesådan sort træbeskyttelse, men det er nu for farvens skyld.

   Slet
 6. Jeg er ret vild med det stramme design og den måde, du varierer udtrykket alt efter placering og formål. Jeg har undret mig længe over, hvorfor ingen smart lille snedkerbiks designer og bygger et arrangement til alle de mange skraldespande, der står i hver eneste have med affaldssortering og sælger til alle os med 3 store skraldespande på uordentlig stribe i havegangen.
  Det er nu under ingen omstændigheder fordi, jeg synes dine pergolaer ligner skraldespandsstativer, men fordi din pergolastil overført til funktionelt skraldespandsstativ ville være meget interessant.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt sjovt du siger det Pia, for jeg går også med en idé til nogle skraldespandskjulere.
   Håber at jeg får tid til at lave dem her til sommer.

   Slet
  2. Vores skraldespand og høje postkasse er bygget ind i vores pergola som løber parallel med indkørselen
   Skraldespanden samt postkassen er sortmalet så de falder pænt ind
   ellers er skraldespande og regnvandstønder ofte en skændsel for øjnene

   Slet
  3. De ER et skændsel uden lige - altså skraldespanende og tønderne. Var de dog bare var mat-sorte.
   Mine skraldespande er af plastic, så nu bliver jeg lidt nysgerrig efter at få at vide hvilken slags maling du bruger?
   Hvis jeg var industriel designer ville jeg klart lave et opdateret forslag til kommunerne.

   Slet
  4. Jeg havde købt maling ind i vildskab hos Harald Nyborg
   de har nogle gode typer som osse er SORTE. og ikke brunlige som visse proukter er .

   Men ærgrede mig over at jeg ikke havde læst om Sort Slamfarver inden , den er billig at lave og har den rette sorte matte overflade samt at den ældes med ynde

   Slet
  5. Hej Ege
   Jo tak de som bliver brunlige har jeg også prøvet og måtte male over der hvor jeg havde brugt den, da det jo var meningen at træværket skulle være sort.
   Jeg har hørt om slamfarve før, men er ikke helt klar over hvad det er, blander man det i en grundmaling eller hvordan?

   Slet
 7. Må jeg spørge om højden på pergolaen?

  SvarSlet
 8. Ja det må du da Inge.
  Vores pergolaer i forhaven er 2,20 m og dem i baghaven er 2,80 cm.

  SvarSlet
 9. Kære Karina.

  Hvor er det superæstetisk og funktionelt på samme tid. Jeg elsker den fornemmelse, af "Secret Garden" dit lukkede univers og de mange høje pergolaer og rumdelere skaber. Her kan verdens tant og fjas lukkes ude og give ro i sjælen.

  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Tante G, hvor er du sød.
   Sikke da en dejlig ros på sådan en torsdag aften - det stiger mig jo snart til hovedet :-)

   knus

   Slet
 10. Det er så fint å dele av rommene med pergola eller skillevegger. Elsker rommene i hagen :)

  SvarSlet
 11. Tak for det :-)
  Jeg er stærkt afhængig af at inddele haven i mindre rum, faktisk syntes jeg nærmest at det virker helt beroligende på mig.

  SvarSlet
 12. Kaere Karina, din have er saa utrolig smuk og aestetisk designet, naermest zen agtig:). Tak fordi du deler din "how to do", er spaendt paa at se dit nye projekt.

  SvarSlet
 13. Hej Anne
  Dejligt med ros. Tak :-)

  SvarSlet
 14. Jeg tror jeg skal ha vist gemalen dine billeder af diverse pergolaer.. Vi drømmer nemlig om en gammeldaws rosenpergola, problemet er at så skal lysthuset renoveres i samme omgang og det er ikke så populært. Meen hvis nu jeg viser ham hvor flot det kan blive, så kan det være han er til at lokke med på ideen.
  Er det en bestemt sort træbeskyttellse I bruger?? Jeg tænker på nogle af dem kan være giftige for planterne? De står jo ret tæt på hinanden planter og stolper.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
 15. Meget smukt - og en genial måde at skabe hulestemning. Jeg skal lave to. Vil helst "bare" male de tryktimpregneret stolper uden at give dem sko, da de er så grimme. Har du nogen erfaring med levetiden uden sko?
  Mange hilsner
  Bonnie

  SvarSlet
 16. Hej Bonnie
  Jeg har indtil videre ikke haft nogle problemer med at sætte stolperne direkte i jorden. Den ældste pergola er 6 år og den har det fortsat fint af det jeg kan se.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Karina. Tusind tak for svar. Næste spørgsmål er så om/hvad du behandler den del af stolperne, der er i jorden. Får de ingenting - alm. sort træbeskyttelse - eller får de tjære? Jeg skal sætte 16 stolper - og det er jo ikke ligefrem årstiden til at male, men jeg er utålmodig. Vil derfor bare starte med at behandle den del, der skal i jorden og vente med malingen af resten til vejret er mere optimalt.

   Slet
  2. Hej Bonnie
   Jeg har ikke behandlet dem da de jo allerede er imprægneret. Jeg er overhovedet ikke sikker på om det er den rette ting at gøre, kan kun sige at det ikke har været noget problem her hos mig.

   Slet
  3. Tusind tak for lynhurtigt svar Karina. Jeg har også købt træ i NTR klasse A - så det burde kunne gå direkte i jorden. Det tror jeg, at jeg vil prøve....hvis du tør - så tør jeg også :-)

   Slet
 17. Jeg kan kun tilslutte mig alle de andre fans på denne side: Fantastisk flotte rumdelere. Jeg har søgt på alverdens sider på nettet for at finde trykimprægnerede, høvlede lægter/klemlister/afstandslister i ca. mål 25x50 mm, men uden held. Det er ikke noget problem at finde trykimprægnerede, men det er en helt anden sag når de også skal være høvlet. Må jeg spørge hvor I har fundet høvlet lister henne? På forhånd tak. Mvh. Merete

  SvarSlet
 18. Listerne på konstruktionerne her er ikke høvlede, kun stolperne, så den kan jeg desværre ikke hjælpe dig med Merete.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og alligevel er resultatet blevet så flot! TAk, det var alt jeg behøvede at vide. Så tør jeg også prøve med "ru" lister. Mvh. Merete

   Slet

ANNONCE