Egentlig skal der ikke så meget grej til, når man bygger konstruktioner, som fx pergolaer, rumdelere og hegn i haven. Læs med her, hvor vi fortæller, hvad du skal bruge. 


TEKST & FOTO: KARINA

Otte pergolaer har vi i vores have, og dertil kommer det løse i form af rumdelere. Hvor mange pæle der i alt står i jorden har jeg ikke tal på, men en del må det da helt sikkert være. Med så mange konstruktioner i haven er min mand og jeg temmelig rutinerede, og når et nyt byggeprojekt står i vente, ved vi lige præcis hvilke værktøjer vi skal gribe ud efter. Faktisk er det ikke så mange som man måske ville tro.

Her er hvad du skal bruge: 

GREJ
Pælebor
Skruemaskine
Vaterpas
Tommestok
Fukssvans
Afstandsklods til lægterne

MATERIALER 
Stolper
Lægter
Skruer til udendørsbrug – også kaldet eksterne skruer
Træbeskyttelse

Alle pergolaer og konstruktioner er lavet forskelligt. Herunder ses den seneste konstruktion, hvor de øverste lægter løber langs siden og efterlader en åbning i midten.

Når lægterne, altså de tværgående, sættes op, er det en god idé at save et lille stykke af de lægter du vælger at bruge til listeværket. Stykket kan derefter bruges som afstandsklods, hvilket gør jobbet betydeligt lettere.

Rumdeleren herunder ser ikke ud i dag, som den ses på billedet, da vi er i gang med at designe hele området om. Den forsvinder dog ikke helt, men kommer til at se lidt anderledes ud, når projektet er færdigt.


Når du sætter pæle i jorden, så husk at hullet skal være mindst 90 cm dybt. Dette er den frostfrie dybde, som måske lyder af lidt meget, men som altså er nødvendig, for at frosten ikke skubber pælene op nedefra.

Rigtig god arbejdslyst!