En grundig og velinformeret Lars Gejl har for måneder siden sendt denne bog på gaden. Bogen giver en solid og interessant indføring i fuglenes verden, og klæder dig grundigt på til at lægge have til fuglenes liv. Og så er den med lyd!


TEKST: LONE, FOTOS & OPSLAG: VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGET GYLDENDAL

En havebog med indbygget lyd – jamen, hvordan nu det?

gråspurve

Jo, hvis du slår op på siden om netop disse gråspurve, så vil du finde ud af, at Lars Gejl ved alle fugleportrætterne i denne bog oplyser en QR-kode. Koden kan du scanne med din telefon (ved brug af fx app’en “scan life”, og dermed får du let adgang til et lydspor med fuglesang for den enkelte fugl – i dette tilfælde gråspurvens fine lyd.

Tro mig, her kan man hurtigt falde i og bruge timer på at lytte til de fineste fuglestemmer.

I “Havefugle” finder man portrætter af alle vores velkendte havefugle, og også mange interessante og hyggelige fortællinger. Vidste du fx at solsorten kan opleves i hele 7 forskellige dragter henover året? Og vidste du, at de helt og aldeles kulsorte solsorte er de gamle hanner? Dem der styrer din grund fra husets top og holder andre stærke hanner væk fra territoriet – eller i hvert fald fra yndlingsspisepladsen.

Vidste du også, at den lidt eksotiske silkehale er så vild med vinterens gærede æbler, bær og hyben, at det kan opleves den dratter af grenen for at ligge hulter til bulter på jorden med uorden i fjerdragten, indtil sprittågerne er fordampet?

silkehaler

Den personificerende beskrivelse af ænderne er også ganske informativ: “I haver nær vådområder og vandløb, dukker der i marts-april ofte en vraltende gråand op. Den gråbrune hun, som blot kaldes “anden”, er på udkig efter en redeplads og kikker sig søgende omkring. Hovedet lægges lidt på skrå for at tjekke mulighederne både højt og lavt. … Andrikken er dukket op i mellemtiden og følger uinteresseret andens overvejelser. Han er kun med som bodyguard i tilfælde af, at et par single-andrikker skulle få øje på hunnen. … Når anden har lagt sig på æggene damper andrikken af og smider sit prangende og slidte parringskostume, kaldet pragtdragten. Fældningen inkluderer også svingfjerene, så andrikken er ude af stand til at flyve i cirka en månedstid”. Vidste du mon det?

Ænderne er – som alle de andre fugle der nævnes i bogen – bl.a. illustreret ved silhuetter. Lars Gejls anbefaling er netop at skelne fuglene på silhuetterne fremfor farverne, da de er langt mere kendetegnende og lettere at tyde.

“… Når anden har lagt sig på æggene damper andrikken af og smider sit prangende og slidte parringskostume. Fældningen inkluderer også svingfjerene, så andrikken er ude af stand til at flyve i cirka en månedstid.”

Udover de mange grundige beskrivelser af de danske havefugle, rummer bogen oplysninger jeg længe har ledt efter. Han fortæller nemlig om fuglenes yndlingsretter (solsikkefrø på plads nr. 1) og om hvilke fugle, der foretrækker de forskellige retter. Og man får den logiske forklaring på, hvorfor det kan være noget af en opgave at være fuglenes ven – for der skal nemlig helst fodres dagligt, gøres rent på foderbrættet og serveres frisk vand – også om vinteren, hvor fx gråspurvene og solsortene nyder at få en dukkert. Allerhelst med en placering tæt på en busk, hvor de hurtigt kan søge helle, hvis der pludselig er fare på færde.

Til landets haveejere giver Lars Gejl tips til, hvordan haven kan opbygges, så den er et paradis for fuglene. Han beskriver fuglenes præferencer og giver gode tips til bunddække, buske og træer – ja, ét af forslagene er fx hirse i bedene. At der skal krat til for at fuglene kan søge i skjul ved man jo nok, men ved du også hvordan man hænger fuglekasser op og hvilke der gerne vil have koloni, mens andre skal have hele haven for sig selv – for andre fugle af samme type altså.

hirse

Og hvis man gerne selv vil kaste sig ud i produktion af fuglekasserne, så giver Lars Gejl grundige oplysninger om mål og former på disse. Fx at hullet i spætmejsens ynglekasse skal være 4 cm, mens gråspurvens skal være 3,2 cm, at natuglens kasse skal hænge i et løvtræ og meget meget mere.

tårnfalk

Har du lyst til at få flere fugle i haven eller blive klogere på de fugle, du har besøg af allerede, så er Lars Gejls “Havefugle” hyggelig vinterlæsning med nyttige og brugbare oplysninger.

 

havefugleTITEL: HAVEFUGLE

FORFATTER: Lars Gejl
FOTOS: Lars Gejl, John Larsen, Carsten Siems, Helge Sørensen, Kristian Borum, Per S. Christensen, Klaus Dichman, Claus Halkjær, Mogens Hansen, Ole Johnsen, Axel Kielland
UDGIVELSE: 2013
SIDER: 167
SPROG: Dansk
FORLAG: Gyldendal