Der findes vist ikke en have uden sten i en eller anden form. De hører til, sætter tingene i relief og skaber et spændende modspil til alt det levende og grønne. Her giver vi nogle tips til, hvordan du kan bruge dem dekorativt.


TEKST & FOTO: MARIANNE

Sten gør et eller andet ved sjælen. Ja, du må godt synes jeg er mærkelig, men det gør de altså. Deres uforgængelighed og deres ro, deres forskellige farvespil og deres beretninger om, at tiden går og går og at noget alligevel består, giver både dig og din have en ekstra dimension, der spiller så godt op til alt det levende.

sten i haven
Vi kan selvfølgelig have dem liggende i bedene. Her suger de varme fra solens stråler og afgiver varme til de planter, der vokser ved siden af dem. Har du en sart plante eller en meget varmeelskende plante, fx. roser, så vil de trives med sten i deres nærhed! Det fryser nemlig aldrig helt under en stor sten.

Vi kan også lægge dem samlet i haven, så de udgør et afbrud i den store, grønne flade. Her ligger de i grus og er en “kunstinstallation” i haven foran Vedbækgård. Hvis du lægger sten helt ud til kanten mod græsset, skal du bruge en kantklipper for at holde græsset nede. Her kan du skabe en løsning der letter vedligeholdelsen ved at lægge en fast kant af fx. flade marksten hele vejen i kanten, så græsslåmaskinens ene hjul kan køre direkte på stenene.

sten i haven



Større sten med fordybninger i skaber naturlige vandtrug til havens dyr. Det er også smukt at se på vandoverfladen, der jo spejler himlen.  Hvis du er lidt kunstnerisk anlagt, kan du også pynte op med sten på gangarealerne. Men vær opmærksom på, at hvis der er meget slid (trafik), så er det vigtigt at de er lagt i stabilgrus eller andet, der “holder på dem”.


sten i haven

SØPINDSVIN OG HULSTEN
En lanterne bliver altid lidt mere personlig, hvis du lægger nogle af de smukke sten i bunden, som du har haft med hjem fra strandture. Du kan altid “garnere” med nogle muslinger, hvis du kan lide det. Nogle menneskers øjne kan bare “se” rav, forstenede søpindsvin eller hulsten, når de går på stranden. Her har Blomster Bine lagt nogle af alle de søpindsvin, hun har fundet, i et stentrug.
sten i haven

Hulsten kan selvfølgelig hænges op og det ser rigtigt sødt ud, både ved terrassen, som “kæde” under et nedløbsrør og i træerne. Nogle gange er stenene så store, at de ikke rigtigt er til at hænge op. Så kan de lægges i et trug ved hovedindgangen eller i et bed med hullerne opad, så vinden kan suse igennem hullerne. Det skulle bringe lykke, siges det.

sten i haven
JORDDÆKKE I POTTERNE
Nogle planter vokser naturligt i stenede områder, hvor også rødderne står op ad sten. De er jo vant til at have sten liggende oven på jorden, og da de også kalker lidt, hvis der er muslinger og skaller iblandet, kan du bruge dem som pynt i dine potter. Her er det en zinkspand, som står usandsynligt godt til både sten og skaller. Stenene både varmer og holder på fugten omkring et oliventræ – så der sker mindre fordampning.
sten i haven

LESS IS MORE
Endelig kan du pynte dit væksthus, udestue eller såmænd din dagligstue op med sten. Det er morsomt at se, hvilken anderledes virkning det kan give blot at lægge én eller en lille bunke sten. Læg også mærke til dem i fugleburet.

sten i haven

Har du fundet nogle sten, som du gerne vil gå og nyde, så kan du også lægge dem, så øjet kan glide fra stenene ude i haven til dem, du gerne vil fremhæve. Her ligger de fint i vindueskarmen i Lenes væksthus. Og i lanternen har hun lagt kalksten, som giver sådan en ren,  kølig stemning.

sten i haven

GOD TUR!
Måske en strandtur lokker? Husk at du ikke må hamstre. Men du må gerne tage den mængde sten med hjem, du kan have i din hat! Finder du en bunke sten, som bonden har efterladt på marken, er det en god idé først at spørge om du må tage dem. Det må du som regel, for det er blot sten, der er kommet op ved pløjningerne. Bor du i nærheden af en grusgrav kan du som regel, mod en mindre betaling, få lov til at fylde din trailer.

Og så er det bare at gå i gang med at lege.

sten i haven