søndag den 2. februar 2014

TEMA: GODT GREJ

MÅNEDENS LEDER

Hvad er godt grej - godt havegrej? Hvis du spørger mig, så er det den gode spade eller den både funktionelle og smukke håndskovl. Hvis du spørger min mand, vil han helt sikkert nævne sin nye havetraktor eller den ualmindeligt larmende hækkeklipper, der kræver høreværn under brug.

Nogen vil måske mene, at den slags skulle forbydes, men de 4 timer, hvor manden min klipper hæk, tror jeg næsten, at han nyder at gå i haven (kun næsten). Og den glæde tænker jeg faktisk, at mine naboer forstår - og under mig!


Som du sikkert ved, så er vi fire skribenter her på HAVEFOLKET. Vi er alle fire kvinder - ligeligt fordelt i 30'erne, 40'erne, 50'erne og 60'erne. Og sjovt nok er der ikke et eneste stykke larmende grej mellem vores favoritter. Måske fordi vi kvinder ikke er til larm i haven. Måske fordi det pr. tradition er mændene, der kaster sig over de larmende opgaver - fordi det er dem, de synes er sjovest? Jeg ved det ikke, men jeg ved, at vi alle fire helt vildt gerne vil høre, hvad du synes er "godt grej". Derfor sendte vi i januar en udfordring ud i æteren - en udfordring til dig om at sende os en kort beskrivelse, en anmeldelse, af godt grej fra din havesamling. Desværre har ikke mange fattet pennen, men vi håber, at du har lyst til at nå det her i starten af februar.

Klik evt. her for mere info.
Og hvorfor er det så, at vi vil bede dig om, at skrive lidt til os?

Jo, ser du. Måske har du - ligesom jeg - brugt tid og penge på ikke så få fejlinvesteringer til haven. Købt den der smarte ergonomiske kost, der bare slet ikke fungerer i praksis, eller taget et vandingsanlæg ned af hylden i det lokale byggemarked, fordi det var billigt, for bagefter at kunne konstatere, at anlægget kun holdt i få uger med utæthed i alle ender og kanter til følge. Måske har du købt dig en havetraktor, der kørte og slog græsset perfekt, men bare ikke kunne nå alle de hjørner af haven, du skulle klippe - fordi skæret er monteret under maskinen og ikke foran. Ville du så ikke gerne have læst det gode råd, inden du købte? 

Så - fortæl! Derved sparer du måske en havekollega for en ærgrelse, eller hjælper én i den rigtige retning mod at få haveglæde ud af godt grej! Eller en anden skriver en anmeldelse, der hjælper dig på vej. Imens du skriver, er vi ved at gøre klar på kontoret med artikler omkring råd og tanker vi gerne selv vil give videre til jer læsere - om boltsaks, pælebor, baljer og meget mere.

Velkommen indenfor til en måned om havegrej og alt muligt andet!Månedens artikler om GODT GREJ:

TUBTRUGS TIL HVAD SOM HELST
Der er næsten ikke grænser for, hvad disse plastikspande kan anvendes til i din have. Og du kan selv vælge om der skal være pang på farverne, eller om de skal være diskrete.

HAVEKONSTRUKTIONER
Egentlig skal der ikke så meget grej til, når man bygger konstruktioner, såsom pergolaer, rumdelere og hegn i haven. Læs med her, hvor vi fortæller, hvad du skal bruge.


MIN BOLTSAKS
En boltsaks, tænker I nok! Hvad er det for et underligt redskab at skrive om? Men for mig er en boltsaks helt uundværlig i haven.

TRILLEBØREN FOR DEN VELUDSTYREDE
Har du problemer med at få det hele med dig på din runde i haven? Så se lige denne løsning fundet i en lille charmerende by i Canada.
GÅ IKKE NED PÅ UDSTYRET
Man skal for alt i verden ikke gå ned på udstyr! Det har af en eller anden grund altid lydt for mit indre øre.


Læs eller genlæs også tidligere artikler om emnet:

LÆKKERT GREJ
Beskær, når kniven er skarp!
Sådan lyder et gammelt gartnerråd.
Men hvilken kniv?

VIS MIG DIN DAMETASKE
Det er ikke småting, der kan være i en dametaske, siger man. Mon det også gælder mænd? Og mon det gælder "havedametasker"? Vi tager et tjek. 


SLIB DIN SAKS
Udstyret skal være i orden, det ved vi godt! Men hvor tit får vi slebet værktøjet? Jeg vil i hvert fald i gang med mit efter at jeg har set, hvor nemt det gøres. Lisbeth viser her hvordan.
Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.

8 kommentarer:

 1. Kære Lone. Tak for at bringe emnet op, nu havesæsonen 2014 ligger foran os. Som forhandler at haveudstyr der rent faktisk kan bruges til at arbejde med i haven, er jeg selvfølgelig interesseret i at høre, hvad eventuelle kunder mener om udstyr! Når jeg vælger varer til butikken, er det en forudsætning at tingene rent faktisk dur og når jeg siger det, er det fordi der findes utrolig meget haveudstyr, der ikke er lavet til at holde ret meget mere end 1 måned! bare en ting som vandkander, skal man godt nok lede længe efter, mange bøjer i håndtaget allerede inden der er vand i! ja, jeg har lige været på Formland og er blevet bekræftet endnu en gang. Det store problem er bare at folk ikke er meget for at betale for kvalitet på havegrej. Bare tag sådan noget som den trillebør du viser frem her... et Svensk firma laver noget der ligner, i en fantastisk kvalitet og smukke er de også, men sælges kan de slet ikke i Danmark ( grossistens ord! ) fordi de koster for meget, selvom det er en ting der kan holde i hele ens haveliv! Jeg synes det er trist for egentlig behøver man jo ikke at have et helt skur fyldt med havegrej. Ofte har man sine få foretrukne redskaber, som man bruger til mange opgaver. Hvis man sammenligner med hvor mange penge man bruger på køkkenredskaber, er det trist at alt havegrej helst skal købes så billigt som muligt og gerne i et supermarked, uden skelen til kvaliteten! Lyder det som et surt opstød, er det ikke meningen!
  Hvad jeg selv har i hænderne? jeg har altid sådan et redskab der egentlig er til at rense fuger mellem fliser, med rundt i haven... i mine hænder kan den både kratte, grave og glatte ud igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle - det er sjovt du skriver det, for netop en lækker trillebør er en af de ting, jeg selv har kigget efter.
   Jeg er først sidst i 30'erne begyndt at gå op i det med udstyret. Fik en god spade i hånden og fandt ud af hvor stor forskel det gør, om grejet er af god kvalitet. Det letter arbejdet betydeligt, og så er det en glæde hvert forår at finde de gode ting frem til første dag i haven.

   Slet
  2. Spøjs betragtning at folk bruger flere penge på køkkenudstyr.....er du klar over at kurven for solgte "samtalekøkkener" og dybfrostpizza'er er identiske?
   Jeg bruger hverken mange penge på haveredskaber eller køkkenredskaber, men laver god mad og har en spændende have alligevel...men jeg vil hellere købe gode råvarer og planter end redskaber.
   Men jo, godt grej er værd at ofre penge på! - min erfaring er, at jeg har sparet mange penge på at købe dyrt, men rigtigt.
   -og hvis jeg skal nævne et stykke "lækkert grej", som både kan bruges i have og køkken, må det være min Opinel svampekniv :-)

   Slet
  3. ha ha, ja man kan sagtens fristes af en følelse eller et ønske om det perfekte køkken eller haveliv, men intet kommer jo af de redskaber man bruger! Selvfølgelig kan man bruge billige eller hjemmelavede redskaber og være en lykkelig haveejer, og det er haveglæden der er det vigtigste.

   Slet
 2. Jeg vil nævne mit mest elskede haveredskab, der har fulgt mig i 32 år og skiftet skaft til et længere er en gammel kultivator, hvorpå der er svejset en lugekone/ skuffejern ( et ca 2,5 cm bred metalbånd, der er bøjet i firkant og skarpt på begge sider) på oversiden. Den er ikke ret bred og med 3 flæner og fås vist stadig hos Zink-Lysbro, men i en lidt bredere version. Den bryder jeg mig ikke så meget om. Den anden følger mig overalt - oversiden kan bruges til at skuffe ukrudt med og kan komme helt ind under planterne og skulle noget sidde bedre fast så vender jeg bare kultivatoren og omvendt bruges den også. Skuffejernet bruges også til at fjerne ukrudt i vores indkørsel hvor der ligger granitskærver. Den mangler omtale overalt og er svær at skaffe men den findes som sagt stadig.

  Desuden er min ældgamle Felco saks, der har fået nye blade 2 gange og som jeg købte på gartneruddannelsen i sin tid også en uundværlig ting samt en utroligt billig foldesav til en 20er i den lokale maskinforretning. Jeg får en ny hvert år til deres åbent hus arrangement.

  SvarSlet
  Svar
  1. uha ja - Felco saksen bliver hurtigt en fast følgesvend. Når jeg en sjældent gang imellem kommer til at forlægge min et sted i haven, er jeg helt urolig :-)

   Det lyder interessant med din gamle kultivator - måske den har lidt samme funktion som den cirkelhakke, Lisbeth er så glad for? (Lisbeth = dagens gæsteanmelder)

   Slet
 3. Øv min kommentar i går er ikke gået igennem. Men jeg roste osse falcosaksen den er uundværlig. Og så blev jeg intereserret i Lisbeths cirkelhakke, for jeg har en "tusse"gammel smal 3grenet kultivartor den kan snart ikke mere , men jeg har kunnet finde en afløser, de der er i handlen er alle for brede, så måske cirkelhakken var en mulighed. Det er alletiders ide at komme med arbejdsredskab tips. Og jeg ser I har en artikel om Hune!!! guf guf.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. Efter i mange år at have brugt en spade til at rette græsplænen af langs fliser og bede, købte jeg for et par år siden en kant spade fra Zink-Lysbro tror jeg, den minder om en spade men er lige og med et mindre skævt blad. Nu bliver alle kanter fine lige og det kræver ingen kræfter at ordne kanterne. Selv husets teenageren som har ansvar for fliser og fortov er glad for den :-)
  Dejlig hjemmeside, tak Susan

  SvarSlet

ANNONCE