fredag den 14. februar 2014

TID TIL AT SÅ VALMUER

I HAVEN

Så, nu er frosten gået af jorden, og vi kan glæde os over at kunne komme lidt mere i haven. Der kan stadig nå at komme frostnætter - ja, endog sne endnu - men det skal vi bare hilse velkommen. Det er kun godt, når du lige har sået valmuer. De kan nemlig lide at ligge og godte sig imellem plus og minus, inden de gør sig klar til at spire. 

TEKST & FOTO: MARIANNE
Hvis du havde tænkt dig det, så kan du kan godt glemme alt om at forspire valmuer. Det bliver nemlig noget værre nuller at prikle, og de færreste overlever, da valmuens rødder er ret sårbare. Til gengæld er det fint at udtynde lidt, når de spirer i dine bede. Så får du store pragteksemplarer af valmuer,og du vil begejstres over dem, når de går i blomst.


NÅR DU SÅR 
Vælg en dag hvor det ikke blæser, for ellers risikerer du at frøene hvirvler alle mulige andre steder hen, end dér, hvor du ønsker planterne skal vokse. Lidt tilfældighed har selvfølgelig sin charme, men det vil da være ærgerligt, hvis hele molevitten spirer midt på havegangen. Inden du går ud med brevet og ærgres over, at de mikroskopiske små frø forsvinder på ingen tid, kan du finde en kop frem og blande dem deri sammen med lidt helt gennemtør såmuld og/eller sand. Det smarte ved det er, at såmulden fordeler frøene lidt mere, samt at de så har en lille madpakke med sig, når de falder til jorden. Sandet gør, at du har lidt nemmere ved at se, hvor de lander.  TIL BEATKONCERT
Det er så vidunderligt et flor, når de blomstrer. Jeg husker mange sommermorgener lige omkring solopgang, hvor der var samlet bier, svirrefluer og andet sum sum til beatkoncert i mine bede. Det var en helt ekseptionel nydelse at gå rundt og se sådan en flid og travlhed lang tid inden resten af kvarteret vågnede.EFTER BLOMSTERFESTEN
Når så koncerter, farveflor og morgennydninger er ved at være slut, så kan du med sindsro lade dine valmuer stå. Deres frøstande er så vidunderligt skulpturelle og kan stå længe med deres duggede, blågrønne hoveder. Men de grimme, slatne og visne gule blade ned langs stilken kan du godt fjerne.

Læs mere om valmuen  her, og hvis du straks får lyst til at tage af sted på planteskolen efter frø, så vent lige til i morgen, hvor vi fortsætter med at fortælle om, hvad du kan så i det tidlige forår - indenfor.

19 kommentarer:

 1. Valmuer skal der til og jeg har lige været ude og drysse med løs hånd! Med årene har jeg også lært at jeg ikke skal være fedtet med udtyndningen, for står de for tæt bliver de bare ikke så flotte. Det siger vel egentlig sig selv, men når nu man står med de mikroskopiske frø som pludselig bliver til en lille flok grønne spirer, så nænnede mit havehjerte ikke at være hård ved de små pus... det har jeg så lært på den hårde måde at det er en rigtig god idé!!
  Iøvrigt er det skønt at vi så småt kan få lov til at pusle med frø og en frisk tur i haven med valmuefrø i hånden, gør godt langt ind i havesjælen. Foråret er derude lige rundt om hjørnet.... jubiiieeee.... ;o)
  Masser af valmuehilsner fra fru friis :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt du understreger det, Fru Friis, for de bliver vitterligt bare nogle små pisserelliker (ups, det må jeg ikke skrive for min korrekturlæser) ;-) hvis de ikke bliver udtyndet.

   Jaaaahhhhhhhhhh! Foråret kryber ind og lægger sig og vibrerer lige under hjertet klar til at slå koldbøtter lige om lidt!

   Slet
 2. 1000 tak til havefolket og fru Friis, for at der kommer andre valmuer end de vilde i min have i år:-) skønt indlæg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Super. Du får flere idéer til såning af sommerblomster og stauder, som du kan gå i gang med allerede nu - i en artikel i morgen.

   Slet
 3. Tak for dejlig forårsartikel, som samtidig også er instruktiv :) Jeg går i haven i morgen og drysser valmuefrø, medmindre da det blæser en halv pelikan, som de lover os. Glæder mig til artiklen i morgen og håber ikke, at jeg har lavet for mange fejl, for jeg HAR sået stauder - uha, lidt af en gyser, når man er nybegynder :)
  Venlig hilsen Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda, dine tanker om fejl forstår jeg til fulde, men frygt ej:

   1) fejl gør dig med tiden til en allerbedste gartner
   2) Langt de fleste stauder er kuldekimere og derfor SKAL de have kulde før de kan spire. Du har derfor gjort det, naturen ville have gjort og har ingen fejl lavet. Stauder sås fra august/september til ca. februar/marts.

   Slet
  2. Tak for svar - det var da en lettelse, for jeg har sået rigtig mange stauder. Drømmen om et stort staudebed/skærehave er i hvert fald sået for det indre blik, og det ser rigtig godt ud :)
   Kh Linda

   Slet
 4. Jeg såede mine valmuer allerede i efteråret, så snart de var klar til det, jeg håber de kommer op, men heldigvis har jeg gemt nogen frø, hvis det ikke skulle være tilfældet :)
  Kram til dig

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen det kan man jo også sagtens. Måske skulle overskriften være: nu er det så småt ved at være sidste chance for at så valmuer.

   Kram retur til Høneballe & Co

   Slet
 5. Det var da en umanerlig skøn farve de valmuer har, du viser, er de virkelig så violette?
  Jow, jeg kender osse til ikke at nænne ikke at tynde for voldsomt med små pistlinger il følge. Men nu har jeg fundet en lumsk løsning. Jeg frit sår en portion, og sår så nogle i små portionsbakker, fks dem man køber violaer i. Så når valmuen er spiret, og lidt oppe, lister jeg den forsigtigt ud i de huller hvor jeg mangler nogen. Som regel opdager planten næsten ikke den er plantet,, jeg er begyndt at gøre det med flere planter der ellers ikke kan li at blive flyttet rundt med. Problemet er så bare at de bakker fylder dobbelt så meget som alm såbakker. Der kan jo ikke være det samme antal planter i.
  Det er ved at blive forår,, jeg hørte osse lærken i går,,
  hilsner Gunor

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gunvor! Det lyder umanerlig snedigt! Faktisk så snedigt at jeg ikke helt kan se det for mig, hvilket jeg jo rigtigt gerne vil kunne. Jeg er med på at "narre" planten, så den næsten ikke opdager at vi roder og regerer med dem. Alt for skønhed og praktiske detaljer. Men - hvad var det for noget med hullerne? Lister du dem baglæns ud - altså med jorden først? Ej, det kan vist ikke være de, du mente. ... " De huller, hvor du mangler nogen"... ? Du sår altså kun i hvert andet "hul"....?

   Kunne jeg måske få dig til at fotografere den type bakke, du taler om og lægge fotoet på vores Facebook-side? Min nysgerrighed stiger - og måske ogs nogle af vores læseres? :-) Lyder nemlig rigtigt smart. :-)

   Lærkesang og kvidder fra M

   Slet
  2. PS. jeg har i hvert fald ikke fotoshoppet billederne, men jeg synes faktisk at valmuerne på "teaserbilledet" (det øverste lille) er blevet noget mere "lyserødt" i forhold til, hvor violette, de egentlig er. Jeg har sået fra forskellige frøportioner - nogle af dem er de der kendte engelske såkaldte "Dalby"-valmuer, andre er nok krydsninger, fordi de er hhv. lysere og mørkere. Så man kan sige, at det er variationer over et violet tema.

   Nogle gange overgår naturen jo altså også vores vildeste fantasier - og valmuer gør det ofte.

   Slet
 6. Jeg er vild med valmuer så emnet idag er lige noget for mig Tak for det. I år skal der sås 3 nye slags har købt 2 og har fået 1 af Fru Høneballe så det bliver en dejlig sommer at se frem til
  KH Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh ja, det lyder sådan, Anne. Og hende Fru Høneballe hun er så gavmild!

   Slet
 7. Kære alle
  jeg får llige lyst til at sige, at jeg til sidst i artiklen skriver at du med sindsro kan lade de smukke frøstande stå.

  MEN

  Hvis ikke du vil have valmuer ALLE vegne til næste år, så skal du i tide gå ud og klippe dem af i løbet af august/september, da de ellers selvsår sig voldsomt. Og nogle gange kan det fantastiske altså godt blive for meget af det gode.

  Stil dem med hovederne nedad i en tallerken og lad dem stå der i en måneds tid. Så er de lige til at drysse på morgenbollerne (birkes) eller sende til dine blomsterveninder eller fx. familiemedlemmer, der endnu ikke har opdaget hvor vidunderligt det er at så valmuer.

  SvarSlet
 8. Tusind tak for at fortælle om Valmuer. Nu vil jeg da fluks se at få mine frø lagt :-) Har selv blogget i den seneste uge, om den store glæde jeg har af min have. OGSÅ om vinteren. Er lige flyttet ind i december og det er en have som skal bygges op fra gunden af. Både sjovt, men også udfordrende. Jeg følger jer tæt for gode råd og inspration. Har I lyst til at læse om mine dage udenfor i feb, så kig med her:

  http://defemibyen.blogspot.dk/2014/02/vinterhaven-2-armchairgardening-og.html

  http://defemibyen.blogspot.dk/2014/02/vinterhaven-pa-tur-i-mit-skur.html

  http://defemibyen.blogspot.dk/2014/02/haven-og-jord-i-hovedet.html

  Venlig hilsen
  Henriette

  SvarSlet
 9. Hi hi , bakkerne, der er såmen ikke såden nogen fine fancy nogen, men dem jeg køber stedmoder i om foråret, de kan holde et par sæsonger ekstra. Jeg sår et par frø i hver hul, det er lidt af et pille arbejde men hva`. Og der kan opstå huller i bedene, især hvis hønsene kommer på gale veje, så det er der, der plantes. jeg laver nu osse andre sommerblomster i reserve.
  Jeg er ikke på facebook, såå det med at lægge billeder til jer der kniber altså.
  For resten , jeg tog frø af en allium der hed noget med "fyrværkeri" og såede i november, og allerede nu er der kommet 7 små spirer op, sucess hurra.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
 10. Åh! Så gøy! Har ikke tenkt på at jeg kunne så valmuer alt nå. Og jeg som akkurat har funnet ut hvor valmueengen skal være. Da blir det en tur i frøkassen i kveld, og ut i hagen i morra formiddag! Hurra :)

  SvarSlet
 11. Jeg tror, jeg vil prøve Gunvors metode, for hvis jeg sår dem direkte her, bliver de barberet af sneglene, de elsker mine valmuer. Så de bliver også sået idag, iiih hvor er det dejligt, at man endeligt kan komme igang med noget derude.

  Hilsen Helle

  SvarSlet

ANNONCE