mandag den 17. marts 2014

DESIGN DIN HAVE MED HØJBEDE

BØGER

"Ingen have uden højbede"! Så kort kan det siges, hvis det står til Nina Ewald.


TEKST: LONE
FOTO: NINA EWALD & CHARLOTTE EWALD SANDBERG HVOR NÆVNT
TEGNING: BIRGITTE BUSCH

Nina Ewald fanger med sin nye bog essensen af en af tidens trends indenfor havedesign - brugen af højbede. For flere haveejere er højbedene forbeholdt køkkenhaven, men Nina har øje for at elementerne er på vej ud i mange andre dele af haven - ja, de er der allerede.At Nina er en berejst dame, det ved alle, der følger hendes artikler i landets trykte medier, og det understreges med al tydelighed i denne bog. Alle argumenter omkring højbedenes funktion, materiale, stil mv. er underbygget på fornem vis af en lang række af fotos, der for mig har gjort bogen alle pengene værd. Desuden er der indimellem suppleret med fine illustrationer af Birgitte Busch.

ILLUSTRATION: BIRGITTE BUSCH
Flere af de viste designs kendes måske allerede af nogle læsere, der er meget aktive på nettet, men at se dem gennem Ninas linse er interessant, og hendes gennemførte beskrivelser af det hun ser og fornemmer, giver den ekstra dimension, som en havebog netop skal. Godt gået!MANGE ANVENDELSER
Bogen kommer grundigt omkring de mange anvendelser, som brugen af højbede har i haven - det fra gamle kendinge som klyner, køkkenhavehøjbede og tæt-på-plantekummer, men også til de nyere anvendelser af pallerammer til urban gardening, metalkonstruktioner til fornemme, udendørs køkkener (ja, nærmest hele spisestuer med indbygget spisekammer).

FOTO: CHARLOTTE EWALD SANDBERGOg over i de meget stilistiske haveplaner, ofte med ensartede eller farvestrålende blomstringer, metal og opholdsarealer i et sammenhængende hele.PLANTEVALG
Bogen giver gode instruktioner til valg af planterne. Udover de mange inspirerende fotos, er der også indeholdt konkrete forslag i flere farveregistre, udover at der er indbygget lidt farvelære, så læseren skubbes i en kyndig retning. Desuden henvises til Ninas tidligere bog, "Design din have", der bestemt også er en anbefaling værd, hvis man selv kaster sig ud i processen som havedesigner i egen have.

INSPIRATION - INSPIRATION - INSPIRATION
Bogen her rummer i relation til højbedene rigtig megen viden om både havearbejde, farver, planter, kampen mod snegle, materialevalg mv. Og så glæder det min passion for godt design, at hun sætter fokus på at materialevalg til bedene skal afstemmes med både hus og have i øvrigt. Det er et råd, der er altafgørende for om man får skabt sig en sammenhængende og fuldendt have.


Lige meget hjælper det, at man skaber smukke højbede, hvis de står på en baggrund af et hus og øvrig belægning, der repræsenterer en helt anden stil. Helheden forsvinder, og de gode kræfter resulterer desværre ikke i en helhedsskabende symbiose, som en have behøver, for at man kan lege videre med plantevalg mv.


Og der er bestemt mange muligheder at vælge mellem. Pil, tegl, sten, beton, metal m.fl. og ikke mindst træ, som beskrives i detaljer omkring valg af trætype, tykkelse, forslag til samlinger mv.

EN RØD TRÅD
FOTO: CHARLOTTE EWALD SANDBERG
At man kan få specielle redskaber med kortere skaft til en højbedshave, var gået min næse forbi. Men det kan man, og har man rigtig mange højbede, var det måske en overvejelse værd. Igen er oplysningen blot en reminder om, hvor stor en interesse forfatteren har for området og dermed også har ledt højt og lavt efter gode kilder til bogen. Det hele er samlet med en rød tråd, og man føler sig som læser taget ved hånden og ført gennem Ninas univers som på en hyggelig havevandring. Og så er bogen skrevet, så alle de velmente råd er til at forstå, uden det føles som smagsdommeri eller ekspertforedrag.

Bogen har for mig stor værdi pga. den omfattende inspirationskilde til udvikling af nye elementer i haven. Masser af ideer - i både stor og lille skala - strømmer ud af Ninas billeder og giver én lyst til selv at udvikle videre.

Det er en bog, der i den grad fanger tidens havestrømninger, og derfor skal den læses nu. Så, hvis du har interesse for emnet: Vent ikke - klik ind på nettet og bestil bogen til en rolig søndag med god underholdning. Dermed støtter du ligeledes en af Danmarks dygtige havekvinder!


TITEL: Design din have med højbede
FORFATTER: Nina Ewald
FOTOS: Nina Ewald, Charlotte Ewald Sandberg m.fl.
ILLUSTRATIONER: Birgitte Busch
UDGIVELSE: Marts 2014
SIDER: 168
SPROG: Dansk
FORLAG: NICE

Du kan også her på HAVEFOLKET læse uddrag af bogen, hvor Nina Ewald giver tip til, hvilke overvejelser man kan gøre sig, før man springer ud i design af en højbedshave.

8 kommentarer:

 1. Lyder som en skøn bog, og billederne taler for sig selv<3 en fornøjelse!

  SvarSlet
 2. Høybed er jo flott arkitektonisk! I tillegg er det en glimrende løsning for de med vanskelig grund i sin hage. Du kan få drømmeforhold opp stein, røtter og hva det måtte være. Deilig bok!

  SvarSlet
 3. Ligner en rigtig fin og spændende bog. Vi har dog netop sneget ét højbed ind i haveplanerne, og her vi vil have køkkenhave.
  Kan jeg mon nogen steder her på HAVEFOLKET.COM finde artikler omkring hvilke jord/jordblanding som man med fordel kan bruge til dette? Jeg syntes ikke mine søgninger har givet noget.
  mange hilsner fra Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kommer det kommer, Susan. I op til flere artikler. Glæd dig!

   Slet
  2. Hej Susan. På www.havenyt.dk er der masser af gode artikler om jordblandinger til højbede, krukker og andet godt. Prøv at kigge der :-).
   Mvh
   Maria

   Slet
 4. Tænkte nok, at det er en bog jeg bare må eje :-)

  /Birgitte

  SvarSlet
 5. Den bog må studeres! lige noget at kaste sig over i disse dage, hvor det er ret uvenligt derude i terrænet.
  Fint at I kommer med artikler om, hvordan man bygger "indmaden" inden for "murene" op, så succesen med højbede er hjemme.
  Kh
  Hanne

  SvarSlet
 6. Det ser meget flot ud på billederne, det med at have en rød tråd, er noget jeg vil tage til mig. Jeg har højbede i køkkenhaven. På den ene side er jeg glade for dem, men de har altså den store ulempe, at sneglene elsker at opholde sig ned af siderne langs med træet, lægger deres æg der. Af samme grund, ved jeg, er mange igen gået væk fra højbede i køkkenhaven.

  Helle

  SvarSlet

ANNONCE