Vi har før prikket hul i myten om at gennemgrave og fræse. Her fortæller vi om, hvordan du kan forbedre din jord, så den bliver næringsrig, og dermed kan give dig smukke planter og næringsrige, smagsfulde grøntsager.


TEKST & FOTO: MARIANNE
Når vi tager fra vores jord, skal vi huske at give tilbage. Gulerødder, kål, majs, bønner, rabarber, roser, stauder – ja, alt det der vokser i vores haver bruger nemlig af jordens næringsstoffer for at gro, få smag og blomstre. Derfor skal vi huske at være gode ved vores jord, så den kan yde det vi gerne vil have ud af den. Og er du – som os – ikke vild med at hælde kunstige stoffer ned i jorden, men ønsker at arbejde sammen med den, så er der masser, du kan gøre. En ting er sædskifte, der gavner – en anden er at tilføre de stoffer der mangler.

 

Vi har før fortalt, at det er en myte at bedene skal gennemgraves hvert år, inden du tilsår dem med grøntsager – og det holder vi fast ved. Men der er jo undtagelser, og det er når jorden ikke er sammensat hensigtsmæssigt i forhold til hvad du vil dyrke der. Hvad gør du så? Hør blot her:

VED SANDET JORD 
Sandet jord har et kraftigt dræn, fordi sand er langt større partikler end fx ler. Sand har heller ikke ret meget næring (mineraler mv.), som de fleste planter skal bruge for at trives og gro. Grav derfor masser af såkaldt humus ned i jorden. Humus er et organisk materiale – dvs. kompost eller blade og andet biologisk “affald” fra haven. Hvis du kan se omkring dig, at der vokser mange planter, der er kendt for at trives på “sur jord”, så kan du tilføre lidt dolomitterkalk og træaske fra usprøjtet træ. Begge dele kan købes, hvis du ikke lige har det.

Gødning fra heste, får, kaniner, høns mv. er også glimrende, men skal være komposteret først, ellers tager det næringen frem for at tilføre den i den omdannelsesproces, der sker nede i jorden. Og endelig vil ler eller almindelig havejord medvirke til, at vandet ikke bare siver direkte igennem og ned i grundvandet, men bliver, så planterne kan nå at opsuge det. Hvis det er et relativt lille område, har jeg ladet mig fortælle, at man kan købe en masse poser med kattegrus (som er lavet af lergranulat – uden duft, forstås!), og fordele det i jorden. Hvis du har erfaringer med det, så sig frem!

VED LERET JORD
Tilfør sand, som kan hjælpe jorden med at dræne vandet fra og give luft til rødderne. Tilfør også humus, som altså medvirker til at skabe et næringsrigt mikrosamfund til de der orme og deres venner.

VED SUR JORD
Her må du tilføre en del kalk, da det sænker surhedsgraden. Sur jord er som regel ret næringsrig, så det er sikkert ikke nødvendigt at tilføre humus og andet biologisk affald. Kompost vil altid forbedre din jord – om ikke andet så med et mikromiljø, der er gavnligt og med en løsere jordstruktur.

VED ALMINDELIG HAVEJORD
Her er det, at du godt kan springe gennemgravningen helt over. Så længe du blot tilfører kompost 1-2 gange årligt, og kun lige kultiverer det ned i overfladen – mens du alligevel luger – så fordeler det sig og næringsstofferne regnes ned i de nedre lag. Har du ikke tid eller kræfter til at kultivere, så lad det ligge på overfladen, så regn og tid kan klare resten. Du kan selvfølgelig godt tilføre lidt benmel og kalk, nu du er i gang, da det jo udvaskes.

Og husk så på, at jord ikke har godt af at ligge “brak”, dvs. bar. Der skal tilføres én eller anden form for næring – og her findes der forskellige grøngødninger. Dem lover vi at fortælle om snarest.