torsdag den 6. marts 2014

HUMULUS LUPULUS

humle i køkkenhavenPLANTER

Humle er en afsindig smuk og grokraftig plante, der under optimale forhold kan vokse mellem 6 og 8 meter på en sæson. Vi behøver ikke at brygge vores egen øl for at have den i vores køkkenhaver - den kan også spises.

TEKST & FOTO: MARIANNE


humle i køkkenhaven
Humulus lupulus - det botaniske navn lyder lidt som en trylleformular, og gennem tiderne har landbobefolkningen haft humlegårde og humlekuler stående i deres køkkenhaver til brug for brygningen af øl. For uden øl, ingen fornøjelser, der har "fortryllet" hverdagen, når den hårde arbejdsdag i markerne, skovene, på isen eller i laden var overståetMan gjorde en dyd ud af at fjerne hanplanterne, som er små og undseelige, sådan at humlen kunne bruge sin grokraft på hunblomsterne, der ligner små kogler. Det er dem, der indeholder det beroligende bitterstof - iflg. naturlæge James A. Duke, sandsynligvis stoffet methylbotanol.

Det er lettere giftigt, så hvis du skal begive dig ud i brygning af øl, så sæt dig grundigt ind i det først.

humle i køkkenhaven
På Landbrugsmuseet i Melsted på Bornholm vokser humlen også i køkkenhaven og udgør et læhegn mod vandsiden af grunden.

Udover at humle er en usandsynlig dekorativ og standhaftig, frodig staude - ja, af nogen betragtes den som decideret aggressiv - så kan den altså også indtages. Ikke blade og heller ikke humlekopperne, men de slanke, små, nye skud anvendes som en delikatesse i udvalgte gastronomisk interesserede restauranter, og man kan under tiden om foråret finde avisannoncer, som efterlyser at købe friske skud af humle mod en fordelagtig pris. De skulle smage lidt som asparges og tilberedes lige sådan. Man bruger et aspargesjern eller et mælkebøttejern og graver de helt friske skud op under jordoverfladen, koger dem og serverer dem i salat eller alene. I Frankrig serveres de med en tynd bearnaise- eller estragonsauce, som står glimrende til den let bitre, nøddeagtige smag.

humle i køkkenhaven
Ved Tadre Mølle står humlekulerne fint og viser, hvor man skal lede, hvis man er interesseret i at kigge på århundredgamle køkkenhaveurter og lægeurter.

humle i køkkenhaven
Sørg for at have god plads til planten, da den på en sommer vokser rigtigt godt til. Den er god at bruge til at dække mindre pæne skure (orv, der fik jeg en idé!) og fx rækværk med, som man hellere ser grønne end brune. Humlekopperne kan også anvendes tørrede i te, og siges at være ret søvndyssende.

I gamle dage kunne hustruen, hvis hun fik alt for mange børn år efter år, finde på at putte humle ind i husbondens hovedpude i håb om ikke at skulle gøres frugtsommelig igen. Duede tricket ikke måtte man ty til tønden med øl. I dag har vi heldigvis "andre metoder". 

Og hvad var det så med den der "kule"? Det er en grav, et hul i jorden, hvori man lagde humlens rødder. Så fyldte man jord på igen, og ovenpå rejste man så en lang træstang, fra hvis top var udspændt tre til fire snore. Opad disse snore voksede humlen og rejste sig flot i køkken-, kål- og humlehaverne.

Et nedløbsrør kan også bruges som klatrestativ for humlens lange ranker. Som bunddækkeplante er den også glimrende!

Mon humle har en chance for at blive populær igen? Vi tror det. Ikke bare det at den er en grokraftig og dekorativ plante, men at den også kan spises i det tidlige forår, gør da at det er værd at overveje en humlehave - blot man altså har plads nok!


6 kommentarer:

 1. Jeg har en grimt grantræ i min kolonihave som jeg af en eller anden grund ikke kan nænne at fælde - her var ideen til hvordan den kan gøre flot:

  SvarSlet
 2. Jeg har opp gjennom årene skaffet meg fem, seks forskjellige humleplanter, men alle har vært hannplanter. Det er litt ergerlig, for jeg har så lyst på 'kongler'. Jeg satte ned en nyanskaffet i fjor også, og setter min lit til at det er en frodig dame :) Time will show...

  SvarSlet
 3. Orv kan man osse spise den. Jeg har ellers været hård ved vores for den breder sig som ukrudt. Den var smuk i hegnet for år tilbage, men pludselig var den allevegne, spredt ved frø , grr, den kan misforme den flotteste staude hvis den kunne liste sig ind. Så jeg luger alle små nye planter væk, når jeg opdager dem, de er ellers gode til at gemme sig. Men hvis man nu spiste de nye skud så nåede planterne ikke at blive så store og så var de til at styre.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. Humle er en utroligt flot plante - vi har selv haft den i haven i en årrække, og jeg er også opvokset med planten. Jeg har dog aldrig brugt den i maden :-) Den gulløvede er også ret speciel, synes jeg, og lyser rigtigt flot op (vi har taget den hjem i år).

  Det ærgrer mig lidt, at jeg ikke fik besøgt landbrugsmuseet i Melsted på Bornholm sidste år - boede ellers i gåafstand! Men det må jeg gøre i år, når jeg kommer derover.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 5. Hos os vokser humlen lystigt - og vi høster humlekopper, da manden i huset brygger øl. Den haven er ganske lille, har vi valgt en dværghumle, der kun bliver 3 meter høj, De espalieres hvert år i en vifte - kunne selvfølgelig også være en anden form... men fantastisk afskærmning. Sidste år tiltuskede jeg mig den med de lyse blade, som i år skal være i krukker og klæde inden til drivhuset smukt på. Humle... er virkelig en fantastisk dekorativ og nyttig plante.

  SvarSlet
 6. Hvor kan man anskaffe sig sådan en humleplante? Er meget interesseret i de "små" dværghumle der ikke bliver mere end 4 meter høje.

  SvarSlet

ANNONCE