fredag den 14. marts 2014

HVORFOR ER LØG SÅ GODT?

SUPERFOOD

Nej, vist lugter det ikke så godt; sådan lidt svedagtigt og skarpt i aromaen. Selvom løg måske ikke har det mest flatterende og sexede omdømme, er der nu alligevel en del gode grunde til at sætte tænderne i det. 

TEKST & FOTO: KARINA 


O
g det er bare om at komme i gang, for løg har nemlig en frygtelig masse gode sundhedsmæssige bonusser, og hvem vil ikke gerne forsøge at gøre noget godt på helsekontoen? Ja, jeg vil da ihvertfald gerne. Tag så også det smagsmæssige provenu med i beregningen. Der findes jo flere tusinder af retter, hvor løg er helt uundværligt. I mine øjne fortjener løg hæderspladsen, selvom der da ganske givet findes op til flere sejlivede konkurrenter i den gastronomiske boksering. Nu er jeg da hverken gastronom, og ej heller nogen sundhedsentusiast - spørg selv folk, der kender mig - men alligevel er det da gode nyheder i mine ører, når jeg finder ud af, hvordan min yndlingsgrøntsag nummer ét klarer sig i rækkerne.

LøgLØG OG SUNDHED 
Løg er fyldt med kostfibre og antioxidanter, der - udover at virke bakteriehæmmende - også gør kroppens celler mere modstandsdygtige, bland andet overfor cancer. Løg, og særligt hvidløg, har vist sig at kunne forebygge hjerte-kar-sygdomme. De er også med til at øge fordøjelsen og dermed hjælpe til vægttab. Løgets fordele er altså mange; de indeholder antibakterielle stoffer, som er et godt forsvar mod både livsstilsygdomme, såvel som de lidt mindre alvorlige vinterforkølelser og halsbetændelser.  

LØG - KULTUR PÅ KULTUR 
Siden Oldtiden har vi spist det, og i kunsten er løg et symbol på livets og menneskets mange lag. Hvert et stykke skræl en ny sandhed - ja, og vejen mod sagens kerne. Løg menes at stamme fra Asien, og har, som vi jo heldigvis ved, fundet vej til resten af verden. Tillige menes det, at løg allerede 3000 år før Kristus fandt sin plads som kulturplante. Tænk over at vi fortsat ser løget som en uundværlig afgrøde. Det er da en evergreen, der må give enhver anden plante røde kinder af pure misundelse.

LØGET INDEFRA 
Og hvad er det så der gør, at enhver teenagepige siger: "Løg lugter bare for nasty". Sagen er den, at løg har et højt svovlindhold, som i manges øjne har en ubehagelig lugt. Derudover er det altså også bare sådan, at løg på mange giver oppustede maver - og hvad dertil følger. Min erfaring er dog, at kroppen, når den har vænnet sig, plejer at skrue ned for "charmen".

Løg

Hvis du skulle få lyst til at vide mere om de forskellige typer løg, og hvordan man dyrker dem, så tag et smut forbi vores køkkenhavemagasin og find inspiration.

Løg
Læs også: 

ACAI - VERDENS SUNDESTE BÆR
Acaibærret er verdens sundeste bær, og det hører under betegnelsen "Superfood". Læs med her, hvisdu vil vide mere om den lille vitaminbombe.


PESTO AF SKVALDERKÅL
I stedet for at smide bladene væk, bruger jeg dem i madlavningen. De smager nemlig godt, og er i tilgift fyldt med gode vitaminer. De kan bruges i salater, i tærter og meget andet. 


BLÅBÆR
De smager som det rene slik - blåbær - og vidste man ikke af det, skulle man ikke tro at de små saftigesager er sprængfyldt med gode ting.


3 kommentarer:

 1. Helt enig.... Jeg tror ærlig talt ikke at der findes nogen urter som kan måle sig med hvidløg :) :)

  SvarSlet
 2. Hørt Tim - Hvidløg til folket ;-)

  SvarSlet
 3. Hvidløg er godt - i weekenden!!!!
  Vi har nu fået sendt en bestilling på et højbed afsted - og én af de ting som vi bestemt skal have i vores nye køkkenhave er diverse slags løg.
  Mange hilsner fra Susan

  SvarSlet

ANNONCE