torsdag den 20. marts 2014

LÆG TRÆDESTEN I BEDENE

I HAVEN

Når travlheden indfinder sig i forårshaven, er det rart at have fast grund under fødderne. Det kan du få med trædesten i bedene.

TEKST & FOTO: LENE


Nu, mens jorden er forholdsvis bar, og inden stauderne rigtigt ta'r fat, er det til at komme til i bedene, og derfor er det en god ide at lægge trædesten på strategiske steder. Hvis du kan nå ind i bedet fra 2 eller flere sider er det ikke nødvendigt, men hvis der er tale om store bede, er det meget praktisk at have nogle sten af en slags til at træde på. Hvis du tramper for meget rundt i bedene, lukker du "luften" ud af din jord, og da planternes rødder har meget nemmere ved at udvikle sig i løs jord, er det helt klart en fordel med trædesten. Samtidig slipper du også for mudder på gummistøvlerne!

Her er der en lille sti hen til flagstangen, som stod "lidt i vejen", da bedet blev udvidet for nogle år siden. Der er brugt nogle gamle brosten, der blev tilovers fra indkørslen, og de var helt ideelle. Det er vigtigt at vælge nogle sten, der er store nok, da der jo gerne skal være plads til en stor gummistøvle - og læg dem i almindelig gåafstand, så du ikke skal hoppe fra sten til sten!

Grav et hul en smule dybere end stenen og læg lidt grus eller stenmel i bunden. Læg derefter stenen og bank den fast. Lad den ligge 2-3 cm over jordoverfladen, så der er plads til at den kan synke lidt, og så den ikke hurtigt bliver dækket af jord.

Hvis du vil gøre endnu mere ud af dine trædesten, kan du støbe dem selv. I bogen "Betonstøbning", som vi tidligere har anmeldt, kan du lære hvordan du gør.Udover at trædesten i bedene er praktiske, synes jeg også det ser godt ud, samtidig med at stenene holder på varmen, som så afgives til de omkringstående planter, når solen er gået ned.Læs også:

PYNT MED STEN I HAVEN
Der findes vist ikke en have uden sten i en eller anden form. De hører til, sætter tingene i relief og skaber et spændende modspil til alt det levende og grønne. Her giver vi nogle tips til, hvordan du kan bruge dem dekorativt.LÆGNING AF PIGSTEN
Når jeg lægger pigsten i min have sker det på en - måske - lidt uautoriseret måde. Læs med her!


MELLEM STENENE
Det er ret tit græs, mælkebøtter og andet ukrudt, der vokser mellem stenene i belægninger på terrasser og indkørsler. Men der er rigtigt mange andre og langt mere dekorative muligheder! Bøj hovedet, vi kigger nedad - følg med her.

3 kommentarer:

 1. Ja, og så minder det mig om min mormors have (selv om den ikke findes længere, er den stadig min yndlingshave!) hvor hun brugte masser af trædesten :-)

  SvarSlet
 2. Vi har fældet mange træer, uden at tage rødderne op. Nu kan jeg "springe" fra stub til stub. Ret smart, men det havde selvfølgelig været bedre at få rødderne op. Sådan går det, når dovenskaben lever tager over.
  Hilsen Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise,
   Jeg tror nu også at dovenskaben ville overtage hos mig :). Ikke nok med at det er hårdt arbejde at grave stubbe op, men man kan jo også risikere at trampe planter i stykker - og det er jo næsten det værste :)

   Slet

ANNONCE