Jo, det kræver en del vanding at dyrke spanske pebre i krukker, men udbyttet er ikke til at tage fejl af. Hav dem i køkkenhaven eller måske på altanen.


TEKST & FOTO: LONE

Nogle søger mod de nordiske urter til køkkenhaven. Jeg har i flere år kastet mig ud i sydlandske projekter, der måske ikke helt skulle kunne lykkes med succes på friland i en dansk have. Men resultaterne er nu slet ikke så ringe. Store, flotte, grønne – og senere røde -peberfrugter er blevet et godt tilskud til blandt andet salatskålen.

Capsicum annuum ‘Sweet Pepper’ 

ATRIS F1 HYBRID

Frøene til denne ‘Sweet Pepper’ (Atris F1 hybrid, Capsicum annuum) har jeg flere år købt hos Thompson & Morgan i det tidlige forår. I marts måned sås frøene i fugtet såjord, og potterne placeres i en såkasse med varme i. Anbefalingen er 18-21 grader. Spiringen tager omkring 10 dage og efter det første rigtige bladpar er kommet frem, prikles de ud i separate potter og vokser videre inden døre, indtil al fare for frost er ovre.

I maj – når jeg har troen på, at der ikke længere er risiko for frost – er det så på tide, at planterne kommer i haven. De første dage kommer planterne ud og stå et sted i skyggen om dagen og ind igen om aftenen. Et par dage kommer de så ud i sol, og til sidst, når de har vænnet sig lidt til vejrforandringerne, er de klar til at blive plantet ud i krukker.

Jo større krukker, jo bedre, for så man ikke skal vande alt for ofte. Dog må krukkerne heller ikke blive alt for store. Rødderne skal nemlig  have mulighed for med tiden at fylde hele krukken.

Planterne på billederne er opstammet løbende, for at planterne kan bruge krudt på de skønne frugter og mindre energi på bladene.

Har man mulighed for at tage planterne ind i et drivhus om efteråret, kan man forlænge sæsonen lidt, men ellers står planterne nu rigtig flot, indtil frosten sætter ind. Dog indstilles produktionen ganske langsomt efterhånden som temperaturen daler.