mandag den 10. marts 2014

PURLØG - DE PURESTE LØG

purløg
KRYDDERURTER

Purløg er ikke til at undvære i køkkenhaven. Den er anvendelig i dressinger, salater, supper og ikke mindst på æggemaden!

TEKST & FOTO: LONE Purløg er hårdfør og noget af det første, der dukker op af jordoverfladen i køkkenhaven om foråret. En rigtig forårsbebuder. Og så er de fine, grønne strå superanvendelige i madlavningen.

Purløg, der er en af de gamle urter, som har været dyrket siden middelalderen, blev tidligere betragtet som en lægeurt. Man mente bl.a. at purløg havde en gunstig effekt mod tømmermænd. Udover at vokse i rigtig mange køkkenhaver verden over, vokser purløg den dag i dag vildt i flere dele af Mellemeuropa. Ligeledes er der vilde forekomster af purløg på Bornholm.

OM PLANTEN
Plantens grønne blade er som lange, hule rør, der bliver 20-30 cm lange. Blomsterne, der er lysviolette og sidder samlet i kuglerunde hoveder, som man kender det fra de fleste allium, sidder på lange, grønne stængler. Purløg blomstrer i juni/juli og genblomstrer gerne i september/oktober.

Det er primært bladene fra planten der anvendes til madlavning, men de farvede dele af de friske blomster kan også spises i fx en salat. Pluk friske blomsterhoveder og pil kuglerne fra hinanden, så du får alle de små violette blomster løsnet fra centeret - og drys de fine blomster udover salaten.

Purløg er i princippet en staude, da den visner ned ved frostens komme og dukker op igen i det tidlige forår. Den er typisk i vækst allerede i marts måned, hvorfra man uden problemer kan begynde at høste efter behov.

purløg

PLACERING OG DYRKNING
Purløg trives stort set i al jord, men den optimale placering er en god og næringsrig muld. Den er hårdfør og har en høj produktion, udover at den har en fin prydværdi med sine slanke blå/grønne aks og de smukke violette blomstringer. Hvis man gerne vil have optimalt udbytte af sine purløg, bør man dog fjerne stænglerne med blomsterhovederne - hvis man kan nænne det.

purløgPurløg kan i øvrigt høstes hele væksttiden, idet man klipper bladene ned med en saks. Der vil kort tid efter vokse nye plantedele frem.

Man kan vælge selv at så purløg eller blot købe potter til udplantning på planteskolen i foråret. Purløg i supermarkedet kan også blot plantes ud.

ANVENDELSEN
Modsat mange andre løgformer, anvendes purløg kun rå, da den ganske enkelt mister en stor del af sin smag ved opvarmning. På varme retter anvendes den derfor ofte blot som et drys umiddelbart inden serveringen.

Purløg egner sig ikke til frysning, så her er virkelig tale om en plante man skal nyde lige fra haven, hvilket jo også er en charme i sig selv. Den kan dog tørres med nogenlunde succes, og det tørrede purløg har samme anvendelse som det friske. 

Purløg er nyttig i køkkenhaven, da en placering tæt på gulerødderne fx holder gulerodsfluen lidt på afstand. De kan af samme årsag ligeledes anvendes i staudebedene, hvor de også vil medvirke til at holde utøj borte ved deres duft.

purløgFAKTA

NAVNAllium schoenoprasum
DANSK NAVN: Purløg
SÅDYBDE: 1,5-2 cm
PLANTEAFSTAND: 2-3 løg sammen
RÆKKEAFSTAND: 15-20 cm
LYSFORHOLD: Trives de fleste steder, men gerne i halvskygge/skygge
SÅNING PÅ FRILAND: Purløg sås i foråret når jorden er bekvem.
HØST: Purløg høstes i hele væksttiden. Det er primært plantens blade man spiser som krydderurt, men også kronbladene er spiselige.

5 kommentarer:

 1. Jeg har faktisk for et par dage siden spottet purløg i mine forladte altankasser. De må vist få lidt omsorg til gengæld for deres ihærdigehed. Jeg er også meget glad for at bruge purløgsblomsten som snitblomst.

  SvarSlet
 2. Jeg har allerede purløg i mit drivhus :-) Glæder mig til en æggemad med purløg af egen avl!

  SvarSlet
 3. Lyder spændende at Purløg skulle kunne holde Gulerodsfluen væk. Kan du uddybe det med et link til noget baggrundsviden?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mikkel - det med purløg & gulerodsfluen kan du sikkert finde noget om i faglitteraturen om dyrkning af den økologiske køkkenhave og sikkert også på nettet, hvis du leder lidt. Har praktiseret det i flere år med fin succes. Dog skal man stadigvæk tage sine forholdsregler med gulerødderne med fx at lukke hullerne efter udtynding & høst, samt lægge de små babygulerødder andre steder end i køkkenhaven - ellers lokker du gulerodsfluen til.

   Prøv evt. at søge på engelsk - (chives, carrot) - hvis du gerne vil læse om det på nettet.

   Jeg så i øvrigt også for noget tid siden et Monty Don program på YouTube 'Fork to Fork', hvor jeg bemærkede at han benyttede sig af samme kombination. Vil du se hans programmer, søger du på 'monty don fork' på YouTube, så dukker det nok op. Mener det var i et af de første afsnit i serien. Hans udsendelser er i øvrigt fantastiske til at få inspiration til sin økologiske køkkenhaven, så de kan varmt anbefales.

   Slet
 4. Jeg planter tit de spiste ud i haven. De er søde i buketter, selvom nogle mener at de lugter. Kønne er de. Blomsterne bruger jeg af og til i salater, som lilla drys. :)

  SvarSlet

ANNONCE