tirsdag den 4. marts 2014

SPIDSKÅL

spidskål, kållarver
TEMA: KØKKENHAVEN

Der er ikke noget så lækkert som spidskål, og der er ikke noget så ulækkert som larver i spidskålen. Hvad gør man for at undgå dem?

TEKST & FOTO: LENE


I foråret 2011 besluttede jeg mig så småt for at genoplive den hedengangne køkkenhave, og øverst på ønskelisten stod spidskål, som jeg aldrig havde prøvet før. Spidskålen blev indkøbt som små udplantningsplanter, fordi det var det nemmeste, og de fik ret hurtigt fat og begyndte at vokse til. Det var et mindre mirakel, da de begyndte at danne hoveder - tænk, at jeg kunne finde ud af at dyrke spidskål!

Jeg havde da godt nok hørt og læst om kålsommerfuglelarverne, men som tiden skred frem og der intet skete, tænkte jeg, at de nok ikke ville finde mine spidskål. Men jo, jeg blev klogere!

spidskål, kållarver

Jeg ved egentlig ikke hvad der skete! Eller jo, det ved jeg jo godt. Kålsommerfuglene havde lagt deres æg, uden at jeg havde lagt mærke til det, og så gik det ellers stærkt. Jeg hev alle spidskål op og smed dem på komposten, samtidig med at jeg ærgrede mig over at jeg ikke havde høns. Det havde været en lækkerbidsken for dem. Jeg overvejer faktisk også at få mig et hønsehold - igen!

Året efter forsøgte jeg mig igen med spidskål, og der havde jeg så lært, at man skal dække kålene til med insektnet, inden sommerfuglene begynder at lægge æg. Jeg kom for sent! Sidste år gad jeg simpelthen ikke have noget med spidskål at gøre, for jeg var godt og grundigt sur, men i år skal det altså være. Jeg vil så til gengæld sætte insektnettet op, lige så snart jeg har sat de små udplantningsplanter - og så håbe på det bedste. Insektnettet vil jeg sætte op ved hjælp af jernstænger, som jeg bøjer. Du kan se, hvordan jeg laver insektnettet i vores forårsmagasin om køkkenhaven.

På collagen nedenfor er der 14 dage mellem billederne. Det til venstre er taget den 15. juli, og billedet til højre er fra den 2. august.

spidskål, kållarver

Jeg drømmer allerede nu om coleslaw med egen spidskål og egne gulerødder. Kryds fingre for, at det lykkes for mig i år!

13 kommentarer:

 1. Hej Lene
  Et gammelt husråd, som min far benytter med næsten 100% held: Kog nogle fed hvidløg i vand. Kom det afkølede vand i en forstøverflaske og forstøv de små kålhoveder. Det virker hos ham;-)
  Hilsen Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit gode råd om at bruge hvidløg til bæsterne. Det vil jeg helt sikkert prøve i år.

   Slet
 2. Jeg krydser fingre på fuld kraft - 3.gang er lykkens gang!

  Iøvrigt forstår jeg så godt, at du er skuffet over resultatet af dine anstrengelser, for jeg er selv blevet noget så grundigt skuffet over min ihærdighed med broccoli. Der kommer ingen blomster, kun store flotte blade, så nu gider jeg ikke mere mase med den slags kål.

  I år prøver jeg med rosenkål og så ellers grøn-/rødkål, som er lykkedes hvert år for mig, især da jeg lærte at sætte insektnettet på ved udplantning.

  Kh
  Hanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hanne,
   Nej, man kan hurtige miste det gode humør over de genstridige kål, men som du siger - 3. gang er lykkens gang! Jeg har læst et sted, at man ikke skal gøde kål, for så kommer der nemlig kun blade! Jeg har prøvet den røde grønkål også, og her skete det samme - naturligvis. Tror dælme jeg prøver grønkål i år igen!

   Slet
 3. Kållarverne er en væsentlig årsag til at jeg ikke har kål. Så demoraliserende! Men måske skulle jeg alligevel prøve igen - enten med hvidløg eller insektnet. For jeg elsker at spise kål. Lige så meget som larverne :-). Krydser fingre for dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de krydsede fingre, Birgitte. Jeg vil også krydse for dig, hvis du vælger at prøve igen. Det MÅ simpelthen kunne lykkes for os :)

   Slet
 4. Hej Lene,
  Ja, jeg hader virkelig også de små forbistrede larver! De er så ækle og æder hvert år alle blade på mine tallerkensmækker.
  I år har jeg indkøbt frø til både palmekål, rødkål og rødgrønkål. Håber de holder sig væk! Jeg vil bruge kålplanterne primært som prydplanter i staudebedene, men de skal selvfølgelig også spises.
  Kh Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Mathias,
   Ja, lækre er de dælme ikke, men hvis du skal have kål i staudebedene, skal du måske prøve det gode råd om at bruge hvidløgsafkog!

   Slet
 5. Hej Lene
  Jeg havde samme oplevelse med grønkålsplanterne sidste år.. fulde af larver og vi har endda en hønsegård i tilknytning til køkkenhaven. Jeg plukkede alle larverne af gentagne gange og serverede dem som snacks for hønsene.. men tror du, at de ville have dem? Nix, de kikkede bare dødfornærmede på mig og krævede mælkebøtteblade i stedet.. Sikke en flok Vegetarhøns ;o) I år vil jeg også prøve insektnet!
  kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth,
   Jeg har dog aldrig hørt om magen til kræsne høns! Og jeg som troede de var altædende :)
   Jeg håber også det lykkes for dig i år med insektnettet - held og lykke med det!

   Slet
 6. Det er lige den slags oplevelser som var årsag til at jeg nedlagde urtehaven. Jeg har dog aldrig dyrket kål, men jeg kan ikke spise jordbær og salat som er klistrede af snegle:(
  Jeg tror mest på overdækning med insektnet og så krydser jeg fingre for at du får massevis lækre spidskål i år:o)
  Jeg har jo selv været plaget af sommerfuglelarver i tomaterne, men siden jeg begyndte at grave tomatplanterne ned i jorden og plante de nye planter i samme jord er det problem forsvundet, det er jeg rimelig forundret over, men det virker:o)

  SvarSlet
 7. Hej Lisbeth,
  Jeg står også helt af, hvis der er snegleslim i min salat, og selvom man måske kan skylle den af, så er det et no go!
  Jeg tror også på dækning med insektnettet, og jeg kan love dig at det kommer frem lige så snart spidskålen er plantet ud!
  Jeg anede ikke at sommerfuglelarverne også gik i tomater - troede kun det var kål, men så blev jeg så klog :)

  SvarSlet
 8. Jeg læste et tip på havenyt for år tilbage. Man skulle plukke kulsukker (planten) og lægge i en spand vand. Lade stå i nogle dage/en lille uge og overbruse kålen med det. Det gjode jeg og - ingen larver åd min grønkål! Det skal lige følge en advarsel -det lugter GRIMT som i virkelig grimt! Sørg for at ikke få noget på hænderne, for det er svært at vaske af (fandt jeg ud af da jeg efterfølgende mødte ind på arbejde som sygeplejerske... ad..) spanden blev ved at lugte fælt hele vinteren, min mand havde den med ind med noget værktøj i, men var nødt at bære den ud igen. Hvad så med grønkålen, dom jeg ville tage lade af til salaten? Ingen problemer, hverken lugtede eller smagte af noget andet end grønkål :-) Kulsukkervand kan man overbruse men som det er og er også god gødning, brændnældevand er også godt, men det skal spædes 1-10 ellers brænder man planterne af. Agerpadderokke (som man også kan blande i sin the) vil jeg have fat i, iår, især agurger skulle komme til at smage godt pga den store mængde kisel deri.

  SvarSlet

ANNONCE