tirsdag den 29. april 2014

ÅRETS GANG I HUNE - APRIL

SERIE: HAVEN I HUNE

Der er fuld gang i klargøringen af haven. Nyt hus, forspiringer og "en halv million" andre ting. Kig med her.


TEKST: JEPPE URBAN & MARIANNE
FOTO: JEPPE URBAN


Langt de fleste af os kender kun Haven i Hune fra sommerbesøg. Men vi skal følge haven gennem hele året, og er nu kommet til april. Det hele sker virkelig med raketfart i haven i disse uger, fortæller Jeppe. Det ene øjeblik er krokus og påskeklokker på vej. Det næste afløses de af tulipanernes grønne og forventningsfulde hoveder, og selvfølgelig alle narcisserne, fortæller Jeppe. Men det er i lige så høj grad træer og buske, der begynder at røre på sig. Nu har påsken gjort varme kærtegn, og alle tulipanerne er godt på vej i det nordjyske og barske vejrlig.


OPGAVERNE I  HAVEN 
DENNE MÅNED
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Når jeg spørger Jeppe, hvad han har mest travlt med, kommer det prompte: "Jamen vi skal jo være klar til åbningen den 26. april, så der er liv i haven. Derfor har jeg også udplantet et ukendt antal potter med ca. 1000 stedmoderblomster. De er så glade og skaber liv i haven i flere måneder, hvis man bare klipper dem ned. Det gør vi nu ikke altid, men muligheden er til stede", pointerer han.Jeg vil vide om alting så skal være klappet og klar, inden dørene slås op for denne sæson, men til det forklarer Jeppe, at sådan var det før i tiden. Gartnerne kom, blev færdige og gik igen, når der blev åbent for de besøgende. Selvfølgelig skal der være "fint" og tilplantet og klar, men sådan har han ikke valgt at håndtere sin opgave.

"Dette her er jo en levende have, ikke et museum. Anne Just har altid villet, at haven her er en åben have. Hun elskede jo dialogen med andre ligesindede haveelskere, og gjorde alt, hvad hun kunne, for at snakke og hygge med og om dem. Derfor har jeg også valgt at gå rundt og arbejde her til daglig. Så kan folk jo også godt se, at hvis der ligger havehandsker eller står en enkelt greb eller trillebør, så er det fordi vi er i gang og ikke det endelige resultat, man kan se - hvis man da kan sige sådan noget om haver", siger Jeppe med en stille latter. Han har jo ret - og det skønne er, at det ved havefolk jo også."Hvad er det ellers I så har travlt med?" spørger jeg. Og Jeppe fortæller, at man i nogle år har gået rundt og kigget på nogle dele af det tidligere fundament til et drivhus, der har stået i Nordhaven. Da Jeppe kom til spurgte han så, hvad der skulle ske med dem. Claus fortalte, at Anne meget kort før sin død havde foræret drivhuset bort, "for det kan I ikke administrere, når jeg er borte". Jeppe smiler mildt, mens han fortæller, og han anfører at det vist var rigtig typisk for Anne Just, det der med at træffe hurtige, selvstændige, lidt skæve og i hvert fald impulsive beslutninger. Så drivhuset forsvandt altså og fundamentet blev.

Så da Jeppe spurgte til hvad der egentlig skulle ske med det, var det at tankerne kom på gled, og før Jeppe og Claus vidste af det, dukkede idéen om et æblehus op. Hen over vinteren har Claus tegnet huset, og et antal espalierede æbletræer er blevet bestilt, så de kan plantes i fundamentets plantekasser og herefter udgøre "væggene" i huset. "Haven er jo også kendt for Claus' huse, så hvorfor ikke forene det levende med det stationære ligesom med de øvrige bygninger her". Det er der faktisk dyb filosofi i.


For at give liv til æblerne (altså "væggene"), fortæller Jeppe, at han i år vil eksperimentere med at plante stedmoder og georginer for træernes fødder, for de er ret klejne endnu. Tanken er så at stedmoder afløses af Ivanetti-georginer, som sidst på sommeren suppleres og afløses af rødmende æbler. Og når vi kigger på sorterne er de alle rødmende:
 • Rød Aroma
 • Rød Ananas
 • Guldborg
 • Rød Ingrid Marie 
"I det hele taget", siger Jeppe, "er det én af de ting, der gør at det er så pragtfuldt at arbejde heroppe. At få lov til at eksperimentere, at lege lidt, få tingene til at passe ind, og samtidig få det eksisterende til at træde tydeligere frem. Haven er jo ikke et mausoleum, så det matcher også storartet med Annes ånd. Lige nu klipper jeg nogle af vores træer efter en metode, inspireret af Pearl Fryar, og så potter jeg georginer til den store guldmedalje - mere end 400, som altså bliver placeret rundt om i bedene. Til den gule have fx har vi valgt dahlia, Kelvin floodlight.Andre dahliasorter i haven er:
 • Bonanza (orange)
 • Eveline  (lilla/hvid) 
 • Red Cap (rød)  
 • Ivanetti   (purpur) 
 • Requiem  (lilla)
Hvordan ser der ud i spirekasserne?
"Jo", siger Jeppe, "olieplanterne er spiret og diverse andet. Men jeg har sået mere: Masser af stolt kavaler", udbryder han begejstret, "og så er der selvfølgelig også sået en mængde lathyrus". Alle har han hjemført fra England. Jeppe er faldet for Petersham Nurseries historiske samling af lathyrus.


Som Jeppe siger: "Er det ikke bare fantastisk, at man kan så en lathyrusært, der er dateret i 1699?". Og det må jeg jo give ham ret i. Jeg er selv til de gamle, duftende sorter, der i ynde og sjæl (og duft) overgår de nye krydsninger overlegent.
 • Cosmos bipinnatus,   Peppermint Twist (hindbærfarvet) 
 • Cosmos bipinnatus Purity (hvid) 
 • Cosmos sulphureus (orange) 
 • Lathyrus odoratus America (1896) 
 • Lathyrus odoratus Black Knight (1898) 
 • Lathyrus odoratus Cupani´s Original (1699)
 • Lathyrus odoratus Lady Grisel Hamilton (1895)
 • Lathyrus odoratus Queen Alexandra (1905) 
 • Lathyrus odoratus Painted Lady (1737) GODE PLANTER 
I APRIL
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Hvad blomstrer mon lige nu?
Ja, i haveverdenen er "lige nu" et vidt begreb. Lige før påske var "lige nu" nemlig narcissser, særligt sorten Narcissus 'Salome', som Jeppe finder så smuk! Så er her jo lidt juleroser, rigtig mange forskellige typer lungeurt, hvoraf Jeppe fremhæver Pulmonaria angustifolia ssp. azurea. Men det går så stærkt, så stærkt! Så er der selvfølgelig mirabellernes blomster. Det er så skønt med de hvide skyer, og vi har også mange forskellige sorter af Prunus, hvis hvide blomster sender en til himmels.

Når jeg spørger til planter, Jeppe gerne vil fremhæve i april, kommer han også ind på Cornus Mas, som er én af de allerførste, og som har så specielle blomster. Der er jo endelig også Euphorbia amygdaloides 'Purpurea', som ser meget spektakulær ud med sit mørke løv og de nikkende, grønlige hoveder. Den er helt genial både i et bed og i en buket. Jeg sidder i den anden ende af samtalen og bliver pludselig helt euforisk, for sådan én har jeg lige arvet af en haveveninde. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor fantastisk den kan spille ind i bedene i haven i Hune.


MÅNEDENS 
DEKORATION
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Jeppe er jo, udover at være landskabsarkitekt, også blomsterdekoratør, og derfor har vi bedt ham om at lave en dekoration til hver måned i "Årets gang i Haven i Hune", her i HAVEFOLKET. "Denne måneds dekoration er helt enkel", fortæller han. Der bliver lidt stille et øjeblik, så spørger han: "Kender du Constance Spry?". Så er det min tur til at være stille, for jeg har jo set fotoet af månedens dekoration - og her er ingen roser.

"Jooo, den kender jeg da godt. Det er den der vidunderlige engangsblomstrende, engelske rose med degennemtrængende rosa/pink farve. Den ligner pæoner, har en skøn duft og en helt vidunderlig, slyngende vækstform. Jo, den kender jeg godt. Det er den Claus Dalby har et par og tyve meter af el.lign. for enden af sin have i Risskov. Jeppe griner -" ja, nemlig den! Den er navngivet efter en engelsk blomsterdekoratør, som er fuldstændig forrygende. Prøv lige en gang at google hende, og se hendes personlighed og hendes krops statur, når hun står og arrangerer. Buketten her er inspireret af hendes stil". Jeg spørger onkel Google og klikker på "billeder", og så kommer gispene og "hvor er hun fantastisk-lydene" frem. En helt ny verden er ved at åbne sig for mig, kan jeg mærke, hvilket jeg naturligvis fortæller. Ja, stærke kvinder med en spændende personlighed, de kan virkelig noget, bliver vi enige om.


JEPPES
BOGREOL 
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Det er jo blevet fast kutyme at spørge Jeppe, hvilke bøger han har vippet ud af bogreolen de seneste par dage, og til det svarer han: "Jo, der er to. Den ene er en slags bibel inden for Topiary og beskæring - eller "pruning", som englænderne kalder det. Det er vist sådan en "must have" blandt landskabsarkitekter. Den anden er en, der handler om Pearl Fryar, der er en afroamerikansk mand, der er ekspert i specielle og helt fantastisk, fantasifulde beskæringer. Jeg har ladet mig kraftigt inspirere af ham og har hængt i træerne her oppe i Hune og klippet og klippet. Jeg glæder mig meget til at høre, hvad folk synes".DEN KOMMENDE MÅNED
MAJ
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

"Tina fra Staudemarken og jeg er blevet "plante-indkøbs-rejsevenner", og vi har lige været til plantemarked i Kiekeberg samt på staudeindkøb hos staudeguruen Coen Jansson (we love him!). Så udover at få haven så klar som muligt til åbningen, så glæder jeg mig til at fortælle om og vise jer, hvad der er i poserne fra indkøbene".

Har du lyst til at læse mere om haven, kan du finde mere her:


Haven i Hune
ÅRETS GANG I HUNE - MARTS
Det er forår, og der er travlt i haven på trods af, at det har været en dejlig mild vinter.

HAVEN I HUNE, ET EVENTYRLAND 
Vi skal høre om Jeppe Urban - og hvem er det? Jo, det er landskabsarkitekten og blomsterdekoratøren i Haven i Hune - Anne Justs og Claus Bonderups have oppe i det forblæste og rå Nordjylland. Ham skal vi her lære at kende - og hvorfor? Fordi vi i HAVEFOLKET nu lancerer en ny serie om Jeppe og haven i Hune.
SANSEHAVEN I HUNE
Alle haver er sanselige, men nogle haver er så stimulerende for vores sansesystem, at de overgår andre og samtidig sætter sig i hukommelsen som en lille varm lykkedråbe, lige til at tage frem af mindernes store hav. Sådan en have er Haven i Hune - tag med på sansetur i Vendsyssel.

6 kommentarer:

 1. Dejligt at læse, at der sker noget nyt oppe Hune
  Var lidt bange for at det kom til at være et museum end en levende have
  Anne havde jo altid gang i noget nyt.
  Tror haven har været heldig med Jeppe!
  Fik hilst på Tina og Jeppe, da mange af os nordjyder holdte træf /kaffepause i Kiekeberg oppe ved hønsene som vi plejer :-)

  SvarSlet
 2. Glæder mig til at gense haven i Hune - må kunne kombineres med et familiebesøg i den nærmeste tid...

  SvarSlet
 3. Rigtig dejlig artikel! den emmer af haveentusiasme på højt niveau, og det er fint at læse om Jeppes holdninger til havearbejdet, også i havens åbningstid.
  Morsomt med Constance Spry, jeg kom vidt omkring på Google og fik udvidet min horisont om selve damen og high society iøvrigt, i fineste britiske stil.
  Jeg har endnu ikke besøgt Haven i Hune, men den står højt på min ønskeliste over haveture.
  Kh
  Hanne

  SvarSlet
 4. Haven blir helt levende for mit indre øje, når Jeppe fortæller, og inddrager os i hvad der foregår, og om de nye spændende planer. Det blir man da vist nødt til at komme op og se det nye æblehus. Dejligt at du kan arbejde sammen med Claus Bonderup, og at I sammen kan "slå nye folder". For en have skal jo udvikle sig, den må ikke så stille.

  SvarSlet
 5. Hvor er det godt at I beskriver haven så fint. Det var en helt fantastisk oplevelse at besøge haven, da Anne just var der til at sætte liv i det hele. Hvor er det godt at Claus Bonderup har fundet Jeppe Urban, der ser på haven med nye øjne, for som Jeppe rigtigt siger, man bliver aldrig færdig med haven, for alting gror og kommer til at se anderledes ud, hvis ikke der klippes og graves og flyttes hele tiden. Har set Jeppe lave decorationer, glæder mig vild til at se, hvad han og Claus Bonnerup i fællesskab har lavet i havn.

  SvarSlet
 6. Jeg glæder mig rigtig meget til at komme op og se, alt det spændende Jeppe har gang i. Åh, hvor jeg glæder mig over, at den unikke have får et løft og et boost af en top-engageret og dygtig, kreativ ildsjæl

  Godt godt Jeppe:o)

  Kærlige hilsner fra søndenfjords

  SvarSlet

ANNONCE