torsdag den 24. april 2014

BLODMÆLDEN - DEN RØDE HAVEMÆLDE

PLANTEPORTRÆT

Kender du egentlig den røde havemælde? Det er en spiselig urt, og så pynter den gevaldigt i et bed. Den er i familie med det argeste ukrudt, hvis man spørger de fleste haveejere, og man skal da også huske, at den har det med at selvså sig. Vi er nu mange, der er rigtigt glade for at den har den vane.

TEKST & FOTO: MARIANNE


havemælde, blodmælde
Mange kender planten som ukrudt eller vildtvoksende ved navnet rød havemælde. Atriplex hortensis rubra 'Red plume' er dens botaniske navn. Den kan anvendes i køkkenhaven ganske som spinat - i salatskålen med de spæde blade, blancheret, i tærter, stuvet, indbagt med laks osv., og når den har vokset sig til, bliver den omkring 1½ meter i højden, hvis den trives godt.

Havemælde har været anvendt siden tidlig bronzealder - planten med det dramatiske, gamle, danske navn blodmælde. Planten er et festligt indslag såvel i staudebedene som i køkkenhaven, og absolut noget mere farverig både i bedet og på tallerkenen end fætter spinat er.

HAVEMÆLDE
Atriplex hortensis rubra

Nedenstående billede er taget i en vikingehave i Ribe.


havemælde, blodmælde

Lad os vende blikket fra en køkkenhave, som den var i den yngre bronzealder, til et staudebed i en villahave nord for København. Her er vi på besøg hos Gitte H, der skriver bloggen "Fra frø til blomst", og hun formår virkelig at anvende havemælde i sine bede. Dels spiller den rent farvemæssigt glimrende sammen med fx parykbusk og den enkelte dahlia, rødbedebladene og de mørke storkenæb. Jo, du hørte rigtigt. Rødbedens blade med de røde nerver udgør et utroligt dekorativt islæt i et bed. Men tilbage til det andet "dels", for havemælden skaber en særlig lethed i bedet - særligt, når den har sat frø. Dem skal man så til gengæld nok lige huske at høste, hvis man ønsker at styre sit bed. Vil man bare rigtigt gerne have mange havemælder, så lad dem stå og sprede sig. Det gør de så!

havemælde, blodmældeVil du imidlertid have blot en lille smule mere end en hel del styr på dine bede, så gå rundt i det tidlige forår - ja, gerne helt hen på forsommeren og drys frøene ud i de bede, hvor du ved, at den vil matche smukt, eller måske skabe stærk kontrast. Fx som spændende "snehvideagtigt" indslag i det hvide bed, måneskinsbedet, eller som Berit fra bloggen Irishaven en gang sagde: Jordbær med fløde-bedet.


FAKTA

NAVN: 
Atriplex hortensis rubra 'Red plume'
DANSK NAVN: Rød havemælde
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØRHED: Etårig, selvsår sig
JORDBUND: Almindelig næringsrig havejord
VÆKST: Lange, slanke, smidige stængler
STØRRELSE: Op til 150 cm
BLOMSTRING: Juni-august
ANVENDELSE: I staudebedet, solitært eller i køkkenhaven. Er spiselig!

7 kommentarer:

 1. Ja den er skøn, jeg købte en for 3 år siden i Lille Malund, nu har jeg den nogenlunde kontrolleret selvsået rundt om i bedene. Den er også flot sammen med roserne i det gyldne bed. Jeg har da også foræret væk af den til flere bloggere.

  SvarSlet
 2. I mine øjne er den i hvert fald ikke et ukrudt. Den er så skøn, når den blander sig rundt mellem stauderne, og den passer fint sammen med mange forskellige stauder og sommerblomster.

  SvarSlet
 3. Den er også kommet ind i min have - via Samsø - og hvis ikke min søde mand luger småplanterne væk igen, så har jeg den i flere bede her til sommer :) Og det glæder jeg mig til.

  SvarSlet
 4. Hvorfor glemmer jeg altid den når jeg køber frø?? Det ender med jeg må køre efter den alene, men det er osse lidt fjollet.
  Det må være alder der trykker når hukommelsen så`n svigter.
  hilsner

  SvarSlet
 5. Den er også i min have i mange eksemplarer i år. Fik en fra Lisbeth på Samsø, og den har sandelig formeret sig. De må flyttes ud i bedene når de er blevet lidt større, og så skal de vist kontrolleres lidt. Men flotte er de.

  SvarSlet
 6. Jeg har også fået af Lisbeth - men desværre vil den ikke gro hos mig. Den er ellers ønsket her. Jeg må vist selv prøve at så den igen.

  SvarSlet
 7. Jeg har den i højbed langs terrassens kant - på den måde kan jeg holde lidt øje med den krasbørstige skønhed, samt beundre den i modlys, hvor den bliver helt guddommelig smuk.

  Skøn dag fra Katinka

  SvarSlet

ANNONCE