tirsdag den 8. april 2014

DEN UUNDGÅELIGE SOMMERFUGLEBUSK

PLANTER

Mange haveejere mener, at ingen have må undvære en sommerfuglebusk. Jeg har tendens til at give dem ret. Sommerfuglebusken forvandler fra juli-august din have til et inferno af flagrende sommerdrømme, så luk den endelig ind.

TEKST & FOTO: LONE

'Black Knight'
Selv i det tidlige forår er sommerfuglebusken skøn. Når de lune vinde nærmer sig landet, er noget af det første grønne, der rører på sig i prydbedene, netop sommerfuglebusken. Væksten tager hurtigt til, og måske netop derfor, er det en af de buske mange ved, der skal klippes i foråret - gerne april. Klipper du i april er du nogenlunde sikker på, at busken blomstrer i august, når sommerfuglene har allermest behov for buskens nektar.

Sommerfuglebuskens blomstring kan holdes i gang i mange måneder ved hyppig soignering af buskene - altså bortklipning af de afblomstrede blomsterstande. Det kan være et stort arbejde at holde de afblomstrede blomsterstande nede, men vælger du at bruge lidt tid på det, så kan du sikre en blomstring helt ind i de sene måneder, og på den måde sørger du for, at der er nok føde til sommerfuglene i mange måneder. Og så kan du nyde de smukke blomsterspir dekoreret med sommerfugle i flere måneder!

VOKSER VILDT
Hvis du fx har taget køreturen langs Middelhavet i Frankrig og til Italien - henover Monaco - så har du garanteret bemærket, hvordan sommerfuglebuskene mange steder i disse områder vokser vildt på bjergskråningerne. Selv i disse barske, og til tider meget tørre miljøer, klarer busken sig fortrinligt, og det er en god retningsgiver for, hvordan du skal placere busken i haven. Gerne næringsrig og kalkholdig jord, godt drænet - og massevis af sol. Planten er dog ikke en oprindelig middelhavsplante - selvom man kunne snydes til at tænke dette - den er oprindeligt fra Kina.


'Black Knight'

BRUG DEN I PRYDBEDET
I min egen have har jeg en del sommerfuglebuske i kombination med et langt prydbede fyldt med stauder og græsser, og her passer de fortrinligt ind - i fuld sol, naturligvis. Jeg har valgt 'Empire blue', 'Nano blue', 'Pink delight'  m.fl., og jeg må erkende, at ingen er favorit frem for andre - de udfylder hver sin rolle i harmoni med den farveskala af stauder, de står iblandt.

KLIP IKKE ALTID HELT NED
Den sædvanlige anbefaling vedrørende sommerfuglebuskens nedskæring er, at klippe helt i bund - ja, dvs. så der er 20-30 cm tilbage - nogen klipper helt ned til 15 cm.Har du busken i et staudebed, kan det dog anbefales, ikke at gå helt så voldsomt til værks. Vælg de bedste (mest solide) grene ud og klip dem ned til  fx blot 70 cm over jorden, og klip så resten ned til sædvanlig højde. På den måde får man en del af busken til at bryde højere over jordoverfladen, og giver dermed plads til at stauderne under busken kan få lys. Det fungerer med fin succes i mine bede.

'Blue Empire'EN FAVORIT
Det er ikke uden grund at busken på dansk har fået navnet sommerfuglebusk. Den er ganske enkelt sommerfuglenes absolutte fortrukne spisested i de måneder, hvor den blomstrer.


I min have er det kun kæmpejernurten, der ellers seriøst kan konkurrere med busken i højsæsonen, og det betyder, at sommerfuglene flyver i pendulfart mellem disse planter. Det er det smukkeste syn en tidlig solbeskinnet morgen, når de små insekter på lette vinger er tidligt på færde, mens solens stråler er ved at varme havens bede op.

'Black Knight'

I PRYDBEDE
Det at sætte de kalkelskende planter i staudebedene, er ikke en ny opfindelse. I Vita Sackvilles have "Sissinghurst" er busken også et fast element. Her er den valgt i en farvetone, så den blender ind mellem roser, stauder, klematis mv., og sent i september vælter busken af overflod ud over den stramt styrede buksbomhæk.

Sommerfuglebusken her er en Buddleja davidii 'Dartmoor'. Noget af det der kendetegner netop denne busk, er at den nærmest blomstrer i klaser, og klasernes farve træder derfor kraftigt igennem i det overordnede billede, selvom den konkurrerer med høje og kraftige stauder som hjortetrøst.


DE VILDE BEDE
Sommerfuglebuskene kan med fordel kombineres med andre planter, der har et lidt grøftekantsagtigt udtryk, og som deler forkærligheden for den solrige placering.


Vælg fx en kombination med solhat, kongelys, anisisop, violfrøstjerne, kæmpejernurt, hestemynte, hjortetrøst, græsser, raketblomst, pragtkærte, røllike mv.


På tværs af landegrænserne benævnes sommerfuglebusken ved det latinske navn buddleja (der udtales 'BUD-lee-ah). I England lystrer den flere navne, som "summer lilac", "butterflybush" eller "orange eye". Alle ganske sigende for denne elskværdige busk.Har du lyst til at læse mere om sommerfuglebuske og insekter, så klik videre her:

sommerfugle
SOMMERFUGLE - POESI PÅ VINGER
Disse magiske væsener, der er både insekter og fugle. Flagrende sommerfugle på vinger, der rummer transformation, optimisme og poesi på én gang. Vi skal passe på dem og nyde dem. Se her, hvordan du tiltrækker dem!


LUKSUSOPHOLD TIL DINE NYTTEDYR
Insekterne er dine venner. De  hjælper dig med at holde bestanden af skadedyr nede. Lav et luksusophold med spa til dem i din have.krukker i haven
EN SOMMERLIG KRUKKEHAVE
Sommerhuset her er i brug på fuld tid godt 2 måneder om året, hvor familien flytter helt ind og lever deres liv 100% i sommerlandet - også mens der arbejdes i byen og børnene går i skole. I år startede første weekend i huset med etablering af en ny have - en krukkehave!14 kommentarer:

 1. TAK for råd om beskæring! Gik netop i går tvivlrådig rundt om min Black Knight med saksen. Nu går jeg ud og gør noget ved det :-) Kh Sanne

  SvarSlet
 2. Nej, vi kan bestemt ikke undvære sommerfuglebusken i haven. Selv har jeg en hvid variant, som jeg elsker højt. For et par år siden købte jeg en Royal.... et-eller-andet, som er karminrød, også et skønt bekendtskab. Jeg vil også anbefale en opstamning, så der er plads til andre planter nedenunder. Har også forsøgt at få en clematis til at kravle op i den, det er ikke lykkedes endnu men det skal nok komme. Det skal selvfølgelig være den gruppe, der også klippes ned om vinteren.
  Sammen med sommerfuglebusk og kæmpeverbena er Hjortetrøst også en suveræn sommerfuglemagnet. Med de tre planter i haven er der altid liv og glade dage... :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Glemte noget... I år har jeg prøvet at købe 6 små dværg sommerfuglebuske hos Odenia.dk, som skal plantes i nogle krukker. Dem er jeg meget spændte på. De små planter er lige ankommet og de står allerede med en mikroskopisk blomsterstand. :o)

   Slet
  2. Det lyder spændende - hvad hedder dine dværgbuske?

   Slet
 3. Det er nemt a få nye planter hvis afklip stikkes i jorden , som man gør med lavendler. Så kan man få flere buske og måske bytte lidt. De kommer næsten altid hvis man gør det nu.

  SvarSlet
 4. Dejligt sommerfuglebusk indlæg. Tror jeg skal plante lidt flere :-) for de er jo skønne, og til stor glæde.

  SvarSlet
 5. Ja skønne buske. Jeg mistede desværre næsten alle mine sidste år i den sene frost. jeg måtte ud og indvestere i nye, og i år har de heldigvis overlevet i fin stil. Men de er så små og nye endnu at jeg ikke nænner at klippe ret meget i dem.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det ærgerligt. Men du må jo på den igen.

   Jeg har også mistet en yndling et par gange, men det var vist også, fordi de ikke stod helt optimalt, tror jeg. Lidt for vådt. Pt. står alle mine på en skråning, hvor der er godt dræn, og der trives de ret godt.

   Jeg har i øvrigt også mistet en ved at flytte rundt på den - det er de ikke så glade for, når de først er store. Men når man flytter tit rundt - og det gør jeg - så er det, hvad der sker :-)

   Slet
 6. Hos mig selvsår de sig, så jeg har en del og har også solgt af dem. De selvsåede bliver også kønne og med forskellige farver. Jeg har sågar haft en hvid variant, selvom jeg aldrig har haft den hvide i haven, desværre overlevede den ikke en flytning.

  SvarSlet
 7. Jeg har osse haft flere der havde selvsået sig, i gruset i gangen selvfølgelig. de var nu ikke så forskellige fra den oprindelige, og de smuttede desværre osse i den forrige vinter. Men der er flere der snakker om de skal stå med godt dræn, det må jeg være obs på, for vi ligger altså noget frostudsat. De fleste af bedene er let hævede , det burde kunne gøre det, men ikke altid åbenbart.
  mange hilsner Gunvor

  SvarSlet
 8. Der skulle vel ikke være nogen der ved hvor man kan få fat i Bicolor? med de flotte flerfarvede blomsterstande.

  SvarSlet
 9. Skal man også klippe de små buske ned? Fik to i gave sidste år og nenner ikke at klippe dem

  SvarSlet
 10. Jeg har købt en sommerfuglebusk som skal i min søns børnehave. Kan den plantes i en krukke?

  SvarSlet
 11. Jeg syntes det er en fantastisk busk, undre mig dog over hvorfor de skal beskærers, kan man ikke bare lade dem vokse sig store? Hvis pladsen altså tillader det
  Dennis

  SvarSlet

ANNONCE