Mange haveejere mener, at ingen have må undvære en sommerfuglebusk. Jeg har tendens til at give dem ret. Sommerfuglebusken forvandler fra juli-august din have til et inferno af flagrende sommerdrømme, så luk den endelig ind.


TEKST & FOTO: LONE
‘Black Knight’

Selv i det tidlige forår er sommerfuglebusken skøn. Når de lune vinde nærmer sig landet, er noget af det første grønne, der rører på sig i prydbedene, netop sommerfuglebusken. Væksten tager hurtigt til, og måske netop derfor, er det en af de buske mange ved, der skal klippes i foråret – gerne april. Klipper du i april er du nogenlunde sikker på, at busken blomstrer i august, når sommerfuglene har allermest behov for buskens nektar.

Sommerfuglebuskens blomstring kan holdes i gang i mange måneder ved hyppig soignering af buskene – altså bortklipning af de afblomstrede blomsterstande. Det kan være et stort arbejde at holde de afblomstrede blomsterstande nede, men vælger du at bruge lidt tid på det, så kan du sikre en blomstring helt ind i de sene måneder, og på den måde sørger du for, at der er nok føde til sommerfuglene i mange måneder. Og så kan du nyde de smukke blomsterspir dekoreret med sommerfugle i flere måneder!

VOKSER VILDT
Hvis du fx har taget køreturen langs Middelhavet i Frankrig og til Italien – henover Monaco – så har du garanteret bemærket, hvordan sommerfuglebuskene mange steder i disse områder vokser vildt på bjergskråningerne. Selv i disse barske, og til tider meget tørre miljøer, klarer busken sig fortrinligt, og det er en god retningsgiver for, hvordan du skal placere busken i haven. Gerne næringsrig og kalkholdig jord, godt drænet – og massevis af sol. Planten er dog ikke en oprindelig middelhavsplante – selvom man kunne snydes til at tænke dette – den er oprindeligt fra Kina.

 

‘Black Knight’


BRUG DEN I PRYDBEDET
I min egen have har jeg en del sommerfuglebuske i kombination med et langt prydbede fyldt med stauder og græsser, og her passer de fortrinligt ind – i fuld sol, naturligvis. Jeg har valgt ‘Empire blue’, ‘Nano blue’, ‘Pink delight’  m.fl., og jeg må erkende, at ingen er favorit frem for andre – de udfylder hver sin rolle i harmoni med den farveskala af stauder, de står iblandt.

KLIP IKKE ALTID HELT NED
Den sædvanlige anbefaling vedrørende sommerfuglebuskens nedskæring er, at klippe helt i bund – ja, dvs. så der er 20-30 cm tilbage – nogen klipper helt ned til 15 cm.

Har du busken i et staudebed, kan det dog anbefales, ikke at gå helt så voldsomt til værks. Vælg de bedste (mest solide) grene ud og klip dem ned til  fx blot 70 cm over jorden, og klip så resten ned til sædvanlig højde. På den måde får man en del af busken til at bryde højere over jordoverfladen, og giver dermed plads til at stauderne under busken kan få lys. Det fungerer med fin succes i mine bede.

‘Blue Empire’

EN FAVORIT
Det er ikke uden grund at busken på dansk har fået navnet sommerfuglebusk. Den er ganske enkelt sommerfuglenes absolutte fortrukne spisested i de måneder, hvor den blomstrer.


I min have er det kun kæmpejernurten, der ellers seriøst kan konkurrere med busken i højsæsonen, og det betyder, at sommerfuglene flyver i pendulfart mellem disse planter. Det er det smukkeste syn en tidlig solbeskinnet morgen, når de små insekter på lette vinger er tidligt på færde, mens solens stråler er ved at varme havens bede op.

‘Black Knight’

 

I PRYDBEDE
Det at sætte de kalkelskende planter i staudebedene, er ikke en ny opfindelse. I Vita Sackvilles have “Sissinghurst” er busken også et fast element. Her er den valgt i en farvetone, så den blender ind mellem roser, stauder, klematis mv., og sent i september vælter busken af overflod ud over den stramt styrede buksbomhæk.

 

 

Sommerfuglebusken her er en Buddleja davidii ‘Dartmoor’. Noget af det der kendetegner netop denne busk, er at den nærmest blomstrer i klaser, og klasernes farve træder derfor kraftigt igennem i det overordnede billede, selvom den konkurrerer med høje og kraftige stauder som hjortetrøst.

DE VILDE BEDE
Sommerfuglebuskene kan med fordel kombineres med andre planter, der har et lidt grøftekantsagtigt udtryk, og som deler forkærligheden for den solrige placering.

Vælg fx en kombination med solhat, kongelys, anisisop, violfrøstjerne, kæmpejernurt, hestemynte, hjortetrøst, græsser, raketblomst, pragtkærte, røllike mv.
På tværs af landegrænserne benævnes sommerfuglebusken ved det latinske navn buddleja (der udtales ‘BUD-lee-ah). I England lystrer den flere navne, som “summer lilac”, “butterflybush” eller “orange eye”. Alle ganske sigende for denne elskværdige busk.