Den smukke bøg, Fagus sylvatica, blev ført til Danmark for over 3500 år siden, og er et af de mest udbredte træer vi har herhjemme.


TEKST: KARINA, FOTO: LONE

Hvad angår udbredelsen af bøgen, skal vi sende en takkehilsen til fortidens tamsvin. Selvfølgelig skal vi også takke Jernalderens bønder, da det var dem, der holdt svinene som husdyr og sendte dem i skoven for at æde. I skovene var det hovedsagelig bog, agern, rødder og græs, der stod på svinenes menu, men græsset var nok den mest foretrukne spise. Da græsset efterhånden forsvandt, måtte svinene ty til trynen og i stedet søge føde i jorden. Jorden blev på den måde harvet, og skønt meget blev spist, blev der også efterladt en del i jorden. En del af det efterladte var blandt andet bogen, som i den gode og harvede jord blev til små træer. Træerne blev til mange og til sidst til skove.

BØG 
Fagus sylvatica

Det latinske ord Fagus optræder i flere indoeuropæiske sprog, og for at gøre forvirringen total, betyder ordet Fagus/Phegos, eg på oldgræsk, men lad det nu ligge! Efter slægtsnavnet Fagus kommer artsnavnet sylvatica – oversat, boende i skov.

På dansk kalder vi blot planten for bøg. En morsom lille historie omkring ordet bøg er, at man i vikingetiden brugte bøgestave til at snitte runer i, deraf navnet bogstav. Det er da meget skægt, synes jeg.

 

 



Uanset årstid er der er altså bare noget helt særligt ved bøgen. 

 

Lige nu, hvor den er ved at springe ud, er det de skønne forårsgrønne farver vi har glæde af. 

Bøgetræer har et helt enormt vandforbrug, og kan i vækstperioden drikke op til 125 liter vand om dagen. Dette enorme vandforbrug, samt de voldsomt skyggende kroner gør, at få planter kan konkurrere med træet. Én plante, der dog har fundet plads i de danske bøgeskove, er anemonen, som er tidligtblomstrende, og lige akkurat kan nå at udnytte lyset, inden bøgen normalt springer ud i begyndelsen af maj. Faktisk lever de to, altså bøgen og anemonen, i et genialt symbiotisk forhold, da anemonen er i stand til at optage og frigøre nitrat, som bøgen kan leve godt af efter at anemonen er visnet ned.

  

Som hæk kan vi også frydes over bøgen. Se blot dette pragteksemplar. 

FAKTA

NAVNFagus sylvatica
DANSK NAVN: Bøg
LYSFORHOLD: Sol, halvskygge
HÅRDFØRHED: Fuldt hårdfør
JORDBUND: Almindelig havejord
VÆKST: Opret og med bred krone
STØRRELSE: Kan blive op til 35 – 40 meter højt
ANVENDELSE: Som træer i større haveanlæg, parker og i skovbrug. Som hæk i private og offentlige haveanlæg.