I dag går vi i bedene for at kigge på vækstformerne – dvs. navne der fortæller om plantens form. Måske kender du planter med navne som pendula og horisontalis?


TEKST: KARINA, FOTO: LONE

Tænker man bare på pendulet fra fysikklassen og sammenligner vækster, der har nedadhængende plantedele, forstår man straks, hvorfor planten ofte også har tilnavnet pendula. Lige sådan er det med ordet horisontalis, altså horisontalt, som overført til gartnersprog beskriver en plante, der er horisontal i sin vækstform. Størrelsen på planterne beskrives også i mange tilfælde med de latinske ord major eller minor, som vi også er bekendt med i det daglige, engelske sprog.

vinca minor
Vinca minor

Homo sapiens globosus – nej, det lyder ikke helt rigtigt – i hvert fald en kende politisk ukorrekt, og mig bekendt er det også kun i planteverdenen, at vi bruger tilnavnene, som du kan se et uddrag af herunder.

buskpotentil
Potentilla fruticosaBuskpotentil

EKSEMPLER PÅ VÆKSTFORMER

Acaule: Stængelløs
Arborea: Træagtig
Arborescens: Bliver træagtig
Ascendens: Opstigende

 

Cirrhosa: Med ranker
Curvátus: Krummet, bøjet
Fastigiata: Med oprette grene
Fruticosa: BuskagtigGlobosus: Kugleformet

Horisontalis: Vandret voksende
Humilis: Lavtvoksende
Major: Stor
Minor: LilleNana, nanus: Dværg
Natans: Svømmende

Pendula: Hængende
Procera: Høj
Procumbens: Krybende
Prostratis: Fladtliggende

Repens: Krybende og rodslående

Scandens: Klatrende

Suffruticosa: Halvbuskagtig

Har du været med fra starten i HAVEFOLKETs latinolørdage? 
Ellers kan du stadigvæk nå at læse dem her:

INTRODUKTION TIL LATINOLØRDAGE

Det lyder lidt sexet med en “latinolørdag”, men det er faktisk, hvad vi nu tager hul på – en hel række af latinolørdage. Læs med herunder og find ud af, hvad det er, vi nu vil underholde dig med.

LATINOLØRDAG II – BIOTOP
I denne time skal vi kigge på biotoperne – altså det miljø, som planten oprindeligt kommer fra. Måske kender du planter med navne som sylvatica og montana?

 

LATINOLØRDAG III – GEOGRAFI 
I dag skal vi kigge på geografien – dvs. den geografiske placering, som planten oprindeligt kommer fra. Måske kender du planter med navne som japonica og orientalis?