fredag den 4. april 2014

MAD FRA SMÅ HAVER

BØGER

Det vrimler efterhånden med dem - bøgerne om højbede, spiseligt i krukker, små køkkenhaver i byerne og baghaverne. Og det er bare godt, for de har ret meget forskelligt at byde på. Her er én, der på kort tid kommer rundt om "det hele". Er den så tilovers? Hør her, hvad vi synes. 

TEKST: MARIANNE
FOTO: VENLIGST UDLÅNT AF FORLAGET TURBINEI lille Danmark - men i det hele taget overalt i verden - findes små haver. Det kan være en altan, hvor der dyrkes i krukker, det kan være et "frimærke" bag et rækkehus, en taghave, et stykke af en baggård, eller såmænd ved trappestenen. Når du kommer forbi sådanne på din vej, ser du som regel et væld af opfindsomme metoder til at udnytte pladsen og dyrke - oftest - spiselige planter. Det er ejerne af alle de små haverum, denne bog er tilegnet. 

mad fra små haver

Barbara Segall tager læseren ved hånden, og giver en kort intro til det at dyrke en have - i særdeleshed en lille have, hvor fantasi, omtanke og kreativitet belønnes. Hun introducerer ideen med tæt dyrkning, som oftest foregår i højbede, om blandingskulturer - altså det at blande de forskellige urter og planter, så de gensidigt kan hjælpe hinanden af med utøj. Og selvom det er en lille have, der er tale om, trækker hun potagerens forskønnende islæt med ind i universet og understreger, at selv små haver kan være pryd- og frydhaver. Mange af idéerne har vi set før, men der er et tvist af smarte tanker bag, fx at dyrke krydderurter i et gammelt vognhjul. Det er både dekorativt og praktisk, men læg så lige mærke til, at hun har forhøjet det, så urterne får jord nok, selv hvis de er placeret på en tagterrasse eller med sten som underlag.

mad fra små haver

Naturligvis anbefaler hun også at dyrke i højden, og her er der også mange gode råd at finde. Fx er det en god idé lige at undersøge, hvor solen er hvornår, sådan at de høje vækster ikke skygger for de mindre høje. Barbara giver også tips til design, vanding og opbevaring af fx redskaber - en pæn stor udfordring, hvis pladsen er virkelig trang.

mad fra små haver

Forfatteren Barbara Segall, som kommer fra England, er måske ikke så kendt en havepersonlighed herhjemme, men hun er forfatter til et utal af bøger, der primært koncentrerer sig om urter, køkkenhaver og praktiske, nemme haver. Bogen er oversat af Kirsten Lukmann Jensen. og det har hun gjort godt, selvom jeg lige kom til at falde over et emne, der alligevel vækker undren. Fx i afsnittet om kompost, hvor hun fortæller om ormebeholderen, som man kan tappe gødning af. Dér blev jeg godt nok nysgerrig, og tænkte: 1) hvor køber man sådan en - og da det ingen hits gav, 2) hvordan laver man sådan én selv. Det giver bogen nemlig ingen dessiner om, og ved en forespørgsel hos onkel Google, blev han også ret så mundlam. Da jeg opdagede, at de i en billedtekst også kaldte det en komposttromle, så fik Google "munden på gled", og der kom flere hits. Sådan én tror jeg altså jeg må eje, selvom min almindelige villahave da både har kompostspand (hvor det med at blande komposten rundt er ret vanskeligt), og så en gammeldaws bunke (ditto mht. blanding). Det med gødningen fra ormene blev jeg faktisk ikke klogere på, for de tromler, jeg fandt på nettet havde ingen hane. Et mysterium står stadig til at opklare.

mad fra små haver

Den traditionelle gennemgang af grøntsager, der er værd at dyrke, er der også, og her er det ikke blot de gængse oplysninger, vi får. Der bliver også taget hensyn til, hvad der vil fungere på lidt plads. Bogen afsluttes med en række små afsnit, som alle er ret anvendelige. Her giver hun enkelte (og enkle) haveplaner, en topbrugbar kalender for, hvor og hvor længe man kan så, dyrke og høste de forskellige grøntsager, og endelig giver hun bud på konservering og beskyttelse gennem vinteren.

Alle afsnittene i bogen er holdt i en uformel og nøgtern tone, og den er en helt oplagt bog for den, der bare gerne vil i gang, og ikke har brug for de helt store forkromede forklaringer på alting. Bagerst findes forslag til videre læsning samt nyttige adresser, og det er også gode samlinger!  En gennemsympatisk bog, der vil være til gavn og glæde for både de nye "bylandmænd" (urban farmers) og dem, der ejer en lille oase, hvor drømmen er de spiselige planter.


mad fra små haver
TITEL: Mad fra små haver
FORFATTER: Barbara Segall, 
oversat af Kirsten Lukmann Jensen
FOTOS: Mark Bolton m.fl.
ILLUSTRATIONER: Kate Simunek
UDGIVELSE: Marts 2014
SIDER: 114
SPROG: Dansk
FORLAG: Turbine


5 kommentarer:

 1. Lyder som en fin lille bog! Nogle af disse ormebeholdere har aftapningshane, omend de ikke er tromleformede ... http://bubblehouseworms.com/index.php?main_page=index&cPath=4_33

  SvarSlet
 2. Jeg har netop sådan et ormehus (i tre etager ;-)) som Kirstine nævner - importeret fra Bubblehouse i England. Det fungerer virkelig fint og kan sågar stå lugtfrit i en lejlighed (når altså først lige ormene har fundet sig tilrette. Mine lagde ud med et masseflugtforsøg, men nu går det rigtig godt, ormene bliver hvor de skal og spiser det meste af mit køkkenaffald. Læs mere om mine begynder-erfaringer på min blog: http://storbyhaven.dk/kaeledyr-til-storbyhaven/ og http://storbyhaven.dk/et-ikke-helt-flugtsikret-ormeri/ mvh Janne, Storbyhaven.dk

  SvarSlet
 3. Hej Marianne,

  jeg tror du skal kigge under "wormery", hvis du gerne vil finde mere infos om det på internettet. Jeg kan også anbefale at læse en del om komposttumblerne, før du får en. Jeg har to, som min mand har lavet til mig, men de er altså meget svære at få god kompost ud af, da det næsten altid tenderer til at blive meget fugtigt. Og det er ikke kun mig, der har det problem. Mange, der har dem, skriver om, at de netop ofte har det problem med dem. Bortset fra det, så er det selvfølgeligt meget nemmere at dreje en tromle end at stå og vende kompost med greben, man kan gøre det dagligt, ugentligt, eller hvad man nu har lyst til, og kan så få kompost en del hurtigere. Hvis man kan finde ud af at holde styr på fugtigheden.

  Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu ved jeg ikke så meget om emnet, men gad vide om man ikke kan holde fugten nede i sådanne tumblere ved hjælp af savsmuld?

   Slet
 4. Det lyder som en bog for mig. Jeg kunne godt tænke mig lidt køkkenhave i min ellers lille prydhave ;-)
  Samtidig går jeg og tænker på, at lave en lille krukkekøkkenhave i den børnehave jeg arbejder i.
  K.Gro

  SvarSlet

ANNONCE