Måske har du på sommerens ferie i Middelhavslandene købt salven “Calendula” mod soleksem? Det er ganske enkelt morgenfrue på tube.


TEKST & FOTO: LONE
morgenfrueDenne velkendte sommerblomst er rent faktisk også en gammel lægeplante. Planten har gennem tiderne været dyrket pga. sine helende egenskaber mod tør og irriteret hud, og netop derfor finder man i handlen cremer og salver, der benytter sig af plantens gode egenskaber.
MORGENFRUE

Calendula officinalis

Morgenfrue er også nærende for det nybagte havemenneske, for med denne plante er man nærmest sikker på succes. Den er meget let at få til at lykkes, og hvis blot man husker at fjerne de afblomstrede hoveder i løbet af sæsonen, har man sikret blomstring i skønne orange og gule farver langt ind i efteråret og måske vinteren.

Morgenfrue tåler faktisk en ganske let frost, og man kan derfor i milde vintre være heldig at se den blomstre helt hen i december.

EN GOD NABO
Morgenfrue er meget velegnet til køkkenhaven, hvor den tiltrækker fx svirrefluen, som hjælper til med udryddelse af bladlus. Den er blandt andet en anbefalelsesværdig nabo til tomater, kartofler og gulerødder.

morgenfrue
SÅ DEN DIREKTE PÅ VOKSESTEDET
Morgenfrue kan forkultiveres, men det er lettere blot at så den direkte på voksestedet. Så frøene med god afstand i ca. 1 cm dybde i april-maj måned, hvorefter den hurtigt vokser til uden de store krav til pasning. Hvis du vil have store, flotte planter, skal der, når planten har fået en vis størrelse, tyndes ud, så der er 20-25 cm mellem planterne.
morgenfrueMorgenfrue kan under gode forhold blive en frodig plante på 50-70 cm i højden. Den foretrækker en solrig plads, men kan også trives i halvskygge – det ikke uden at det går ud over blomstringen. Skulle planten i sensommeren blive angrebet af meldug, kan den beskæres kraftigt (så alle angrebne dele er væk), hvorefter den vokser til igen og kvitterer for hjælpen med en ny blomstring.

Som det også ses af billederne her, vil en morgenfrueblanding ofte give dig en stor variation af blomster – fra lysegul til mørk orange. Husk ikke at gøde for meget, da planterne da vil bruge mere energi på bladmateriale end på blomstring.
Morgenfruens kronblade kan bruges i madlavningen, hvor den kan give smag og farve til fx krydderurtesmør, give et pift til den grønne salat m.m. Tørres kronbladene kan man bruge dem som erstatning for den dyre safran, hvor den på samme måde tilfører en smuk gul/orange farve. Fx i risretter er morgenfruen velvalgt.
morgenfrue
FAKTA
NAVNCalendula officinalis
DANSK NAVN: Morgenfrue
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØRHED: Etårig
JORDBUND: Almindelig, næringsrig havejord
VÆKST: Opret, bred vækst
STØRRELSE: 50-70 cm
BLOMSTRING: Juni til den første frost
ANVENDELSE: Velegnet i prydbede og køkkenhave