mandag den 7. april 2014

VIOLHONNING TIL TEEN OG DIN SØDE TAND

OPSKRIFTER

Det er lige nu, at de små, blå violer hilser foråret velkommen. De står og smiler bly op til hele verden. Fasthold den vidunderlige duft i din honning - smagen forstærkes over tid. Læs her hvad du gør - det er "übernemt"!

TEKST & FOTO: MARIANNE
Måske har du prøvet det - at stå i et område af en have, og så dufte den vidunderligste mildt krydrede, søde duft? Du ser dig omkring og undrer dig. Hvad er det dog? Og så får du øje på et blåt tæppe fuldt af de yndigste blå martsvioler. Selve blomsten er så yndig, at det vi skal til at lave nu, kræver at du kan nænne at plukke. Så der skal være mange violer, og det var der heldigvis op ad stenmuren i min mors have. Der blev høstet, blev der. 

Normalt anbefaler jeg ikke at skylle urter, hvis de ellers har stået i fred for folk og fæ (og hunde), for det er jo vigtigt, at alle de æteriske olier bevares. Disse stod ud til en lille sti, så de kom under vandhanen, inden jeg brugte dem.

Violer kan jo bruges til meget vidunderligt, som alle mulige andre spiselige blomster kan - i salater, i bagværk, osv. Da jeg var barn, kan jeg huske, at min mor købte kandiserede violer i Brugsen og lagde ovenpå pund til pundkagen med glasur, som så også fik lidt af den violblå farve. Det var smukt, men i en barnemund var de mærkeligt hårde og underlige, så dem har jeg en eller anden aversion imod.I honning derimod siver violsmagen nænsomt ud i honningen, særligt hvis du lige varmer den lidt op. Det er nemt, hvis du har en mikrobølgeovn. Så smider du en håndfuld violer derned og rører jævnligt rundt de næste par timer, hvis du stiller den i køleskabet. Jeg opbevarer violhonningen der for en sikkerheds skyld, men sukkeret i honningen konserverer jo i sig selv, så der burde ikke være nogen fare på færde.I te smager det helt forrygende! I bagværk er det sikkert også fint, har endnu ikke prøvet. Om det stadig er underligt at have i munden? Næh, violerne bliver bløde i honningen, og de par stykker jeg spiste friske, var himmerige på tungen.


Violer genblomstrer, når du har knebet hovederne af, ligesom alle andre i violfamilien (stedmoder), men skynd dig - om føje tid er de 
borte!6 kommentarer:

 1. God ide !
  Tak for inspirationen :) Jeg er ret forelsket i den blomst.

  SvarSlet
 2. Jeg har aldrig hørt om violhonning før, men det lyder så dejligt, at det må prøves.
  Det er vist også "godt viol-år" i år, selv de hvide violer er fint repræsenteret. De plejer ellers at være noget mere tilbageholdende, end de lilla.

  SvarSlet
 3. Fantastisk. Jeg har heldigvis også mange violer og er helt vild med duften, så det må prøves :-) Tak for tippet.
  Mange hilsner Lotte

  SvarSlet
 4. Tak for inspirationen! Det vil jeg prøve af hurtigst muligt. Bare at læse artiklen får tænderne til at løbe i vand!

  SvarSlet
 5. Jeg kom lige i tanke om at jeg faktisk har et glas svensk købe-viol-honning i skabet, som jeg har fået i gave engang..... jeg må da hellere se efter hvor længe det kan holde sig (glasset har ikke været åbnet)...... jeg kvier mig lidt ved at komme det i min te..... men det skal da prøves.

  SvarSlet
 6. Hej Marianne
  Hvor lyder det dejligt, delikat. Og jeg må straks ud i haven og plukke en håndfuld blå violer, i dag er vejret hæderligt med lidt blå himmel og af og til et solstrejf, lige vejr til at komme ned i jordhøjde og forsyne sig.
  Tak for tipset!
  Kh
  Hanne

  SvarSlet

ANNONCE