Akeleje er en rigtig forårsbebuder, og meget nem at have med at gøre. Den er også én af de første der dukker op i det tidlige forår.


TEKST: LENE, FOTO: LONE & LENE
akeleje, aquilegia

Foråret er ikke mange timer gammelt, før akelejerne viser sine spæde, karakteristiske blade over jorden. Det er en af de første stauder, der ser dagens lys, og de vokser hurtigt til. De fleste akelejer i min have er så småt begyndt at vise farve her i begyndelsen af maj. Ja, enkelte er sprunget ud.

AKELEJE
Aquilegia

Akeleje er en yderst taknemmelig staude, da den trives i næsten al slags jord. Den kan tåle både at stå tørt og fugtigt, i fuld sol eller i halvskygge. Akeleje er en rigtig god staude til begynderhaven, da den næsten ikke kan slå fejl.

Den blomstrer i maj og juni, og hvis du klipper blomsterstænglerne af lige efter afblomstring, kan du være heldig at der kommer endnu en blomstring senere på sommeren.

Akeleje findes i et væld af farver; rosa, blå, lilla, gul og hvid, og farver der imellem.

akeleje, aquilegia

De yndefulde akelejer selvsår sig glad og gerne, samtidig med at de villigt krydser sig. Derfor ved man aldrig hvilken farve de selvsåede ender med at blive, og det er netop det, der er det charmerende ved blomsten, synes jeg. Men hvis du selv vil styre farverne på dine akelejer, skal du sørge for at fjerne blomsterstandene, inden de smider frøene.

Når de selvsåede spirer næste forår, er de let genkendelige, og det er nemt at flytte/fjerne planterne, hvis de står et uønsket sted. Når de først bliver et par år gamle, kan det være sværere at flytte dem, da de har pælerod. Første år efter spiring, kommer der ingen blomster. De kommer først året efter igen, men bladene er så yndige, at det er til at leve med!

akeleje, aquilegiaMin absolutte yndling er ‘Green apples’, aquilegia clematiflora,  der med sine hvidgrønne blomster er så tilpas diskret, og som alligevel påkalder sig stor opmærksomhed i staudebedet. Den er også yndig i en sommerbuket.

akeleje, aquilegia

 

Den sidste akeleje, der er dukket op i min have, fandt jeg i paradisæblehækkens skygge. Den er kridhvid og meget skøn. Jeg håber dens afkom også bliver hvid.

akeleje, aquilegia

FAKTA

NAVN: Aquilegia
DANSK NAVN: Akeleje
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØRHED: Staude, selvsår sig villigt
JORDBUND: Almindelig næringsrig jord
VÆKST: Opret vækst, vælter ikke
STØRRELSE: 30-80 cm
BLOMSTRING: Maj/juni
ANVENDELSE: I staudebede