Der er fuld gang i en overdådig blomstring i den nordjyske “paradishave”, og der er travlhed som aldrig før. Både inden- og udenfor hækkene.


TEKST: MARIANNE & JEPPE, FOTO: JEPPE URBAN

Haven i HuneEfter et rigtigt travlt forår dukker en endnu mere travl sommersæson op, for alting sker i maj – og især på kanten til juni. Jeppe har fået faste hjælpere i haven, og der klippes ned og luges og luges og luges, for frodigheden er mildest talt tilstedeværende overalt efter al den regn og senere al den varme og sol. Så der er tale om en veritabel eksplosion i haven. Både af bladgrønt og af blomster. Den ene slags afløser den anden.

Jeg spørger til “det nye barn i klassen” – æblehuset – og det har det godt, fortæller Jeppe, selvom man måske ikke kan se det, supplerer han. For det er jo nærmest ren bondage, sådan som æblernes grene er bundet op over det hele, stramt endda. Jeg kommer til at fnise. Men der er endnu ikke så mange, der har bemærket det, fortæller han. Måske vil flere gøre det, når det bliver mere “kendt”, og når dahlia og den øvrige beplantning vokser til. Sådan er det ofte med “nye i klassen” – at de lige skal læres at kende, tænker jeg.

 

 

 

Haven i Hune

Jeppe fortsætter: “Der er en utrolig glæde ved at gå og bemærke alle de forskellige bladformer. Dem er jeg nu meget optaget af”, siger han. “Mange besøger haven for dens blomstring, og den er jo også helt vidunderlig, men bladformer, de forskellige strukturer, nuancer af grøn og sammenstillinger med den der brunrødlige farve, som mange planter har i udspring, den er helt unik”.

Haven i Hune

Haven i Hune

OPGAVERNE I  HAVEN 
DENNE MÅNED
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

At liste alle opgaverne op i denne måned i Haven i Hune er faktisk ikke rigtigt muligt, siger Jeppe. Der er meget – ja, der er noget at gøre i alle døgnets vågne timer. Hække, der vokser over ende. Biskophatten, der breder sig ud over alle bedkanter. Grene, der skal klippes ned, fordi de pludselig skygger for meget i bedene. Udplantninger af nogle af alle de såninger, der heldigvis er lykkedes, og så lugning, lugning og atter lugning. Igen. Og igen. I en have er gentagelse en del af livet. Dens åndedrag. Sådan er det bare.

Haven i Hune

Haven i Hune

PÅ HAVEVISITTER I UDKANTSDANMARK
Men det er ikke kun i Hune, Jeppe boltrer sig. Han tager også på havebesøg, når det er muligt og når lejligheden – den rigtige lejlighed – byder sig. Det gjorde den også i maj, for den navnkundige Tante Grøn kom en dag sidste år hen til Jeppe oppe i Hune og de faldt i snak. Som så blev ved og ved, for der er altså mange ord i den søde, grønne tante. Det bliver vi hurtige enige om. Og hvilke ord!

“Ja, og nu er vi altså en slags “Vestjyllands havemafia”, bare at du ved det”, siger Jeppe med et mildt grin “og Tante grøn er mafiosoen. ” Vi griner begge to, og han har overbevist mig med det samme.

“Det var i øvrigt en rigtig hyggelig dag i hendes have. Havesnakken gik og gik, og alle ville tale med hende. Ikke så underligt, for hun var virkelig dagens dronning (eller var det mafioso?) og hendes have er da noget helt ud over det sædvanlige”, fortæller Jeppe. “Tænk at den ligger helt her oppe Det er virkelig Udkantsdanmark, og der er altså laaaangt til den nærmeste Guccibutik, når man er der”, siger manden, hvis eget job jo ligger i en have endnu længere væk. Jo jo, jeg smiler for mig selv, men det lader jeg stille fly.

Tante Grøns have
Det er Jeppes dekorationer i vaserne.

Og så får jeg at vide, at Syrenprinsen, tantens mand John, arbejder på Heides Planteskole, som også ligger i Vendsyssel, og at Jeppe, da han var ved at sætte sig ind i bilen for at køre hjemover efter en lang dag, af John bliver foreslået at tage på besøg der. “Jamen, er der ikke lukket nu?” spørger Jeppe så. “Mjooooe, men du kan bare gå ind. Man kan jo altid kigge sig omkring”, svarer John så. “Og sådan er vi heroppe”, siger Jeppe lakonisk til mig, “Det er så skønt”.

BARE NYDE STILHEDEN
“Og det bare at gå rundt og nyde. Se stilheden i skønheden, høre skoven, ja, så slapper man helt af. Alt var så vidunderligt denne sommeraften. Det var helt specielt bare at få lov til at gå rundt og snuse ind”. Jeg ser det for mig – er der næsten selv, skønt det kun er i fantasien. Jeppe fortæller, at det er der faktisk ofte overnattende gæster i Haven i Hune, der gør, når de overnatter i gæstehytten. “Jeg gætter det er samme slags oplevelse, de giver sig selv der”, siger Jeppe. Ja, den oplevelse må være enestående!

Tante Grøns have
Det er helt utroligt, hvor meget man kan sige om en blomst.

BLOMSTERPIGER PÅ KURSUS
Ellers har jeg holdt nogle foredrag og haft nogle interesserede gæster på kursus i blomsterbinding. Sidste år i sommerferien kom folk valfartende fra København, og det kan da være de gør det igen – eller nogle af deres veninder, men denne gang var de fleste nogle af mine tidligere kunder fra dengang jeg havde butik. Mange af dem vil helst arbejde med “tone i tone”, men  jeg provokerede dem lidt og der kom rigtigt meget farve på denne gang.

TRE STEP
“Vil du afsløre lidt om, hvordan du arbejder?”. “Joooe, det kan jeg da godt”, siger Jeppe hemmelighedsfuldt. “Det er jo egentlig mere teknikken, de lærer. Ikke så meget det, de selv har lyst til, for så bliver selve metoden, fremgangsmåden vanskelig at lære. Derfor bestemmer jeg, hvad der skal i, og så er det op til dem selv at realisere deres drømmebuket af de blomster og andet, jeg har valgt til buketten. Det lyder ret klogt, synes jeg. “Ja, og så arbejder vi i tre steps:

Det første er alt det grove; grene fx, der kan udgøre en slags stativ for de øvrige blomster. I den buket var det syrengrene og vild kørvel. Så kommer næste step, som er de lidt større blomsterhoveder, denne gang pæoner og roser. Og sidste step er de mest spinkle “ingredienser” i buketten, biskophat (dem har vi jo nok af i haven, så der er vi selvforsynende) og så Virginsk ærenpris, der skaber luft”. De tre step er hermed givet videre til dig. Prøv det, det funker!

Haven i Hune

LUGETIP

Jeppe fortæller, at han altid holder et foredrag, hvor han kommer ind på lidt af hvert i forbindelse med dekoration. “Fx er der rigtigt mange, der ikke bryder sig om at luge eller om at klippe ned. Men hvis man tænker på, at det man luger bort kan bruges i dekorationer, som man bagefter kan stå og hygge sig med, så er der ligsom en “dobbeltgevinst”. Det formindsker oplevelsen af, at det er kedeligt arbejde. Ja, og apropos at klippe ned, det vitaliserer jo planten. Men det er også hensigtsmæssigt at klippe ned i stedet for at hive det hele op med rødder. Om ikke andet er det knapt så opslidende et arbejde, og man kan jo nøjes med at vælge at gøre det nogle steder”, fortæller han. Og det er jo også værd at tage med.

PLANTER
I MAJ
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Haven i Hune

Jeppe har til opgave at finde nogle planter frem i hver måned, som han ønsker at fremhæve. Det er disse:

Prydrabarber, Rheum palmatum
Bølgekronet storkenæb, Geranium phaeum ‘Samobor’
Biskophat, Tellima grandiflora
Brogetbladet sandrørhvene, Calamagrostis acutiflora ‘Overdam’

Prydrabarber: “Ja, den er der ikke så mange der kender, og det er jo en af de allerførste “Dramaqueens”, hvis jeg skal bruge et af Anne Justs ord. Den er jo en kæmpe, og den får lov til at “skabe sig” og fylde, mens alt det andet er på vej op”.

Græs: “Overdams skønne! Den har jo en lyserød stribe og den er bare så dejlig. Står til alt. Den er hurtigt oppe, modsat mange andre græsser, og så sår den sig selv. Den kan man jo nemt hive op, hvis den skulle begynde at tage overhånd. Den giver luft i bedene og jeg ville slet ikke kunne undvære den”.

Biskophat: “Den er et helt suverænt bunddække. Helt skøn i al sin enkelhed”.

Geranium phaeum: “Er også vidunderlig. Den selvsår sig kraftigt, og jeg har hevet så meget op i løbet af foråret, at jeg var i tvivl om der kom flere. Men det gør der altså, den svigter sjældent! De er også så flotte i bladmassen, så hvis du klipper den helt i bund nu, så giver den en smukt indslag i haven senere på sommeren. Og her skal man huske “hestehaletricket”. Ja, det er igen Anne Justs ord – hun havde jo ord for alt muligt. “Du ved, man tager omkring “hestehalen”, altså alle stænglerne, og så: KLIP! Jo, det kender jeg, til trods for min egen korthårsfrisure.

Haven i Hune“Ellers er der jo nogle helt vidunderlige guldregn over vores hoveder”, siger Jeppe. “De er svære at blive rigtigt trætte af, og hvis vi kigger den modsatte vej,  nedad, er hasselurten bare det smukkeste bunddække -særligt sammen med bronzeblad. Det clash, der er i farver og former samt struktur de to planter imellem, er da et af naturens humoristiske og særegne indslag. Virkelig flot, synes jeg”, siger Jeppe. Og jeg kunne egentlig ikke se det, men nu, hvor han nævner det, bliver jeg også klar over, at det kobber- og bronzefarvede, der jo hitter for tiden både inde og ude, også bare er rigtigt flot i haven.

Haven i Hune

MÅNEDENS 
DEKORATION
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Haven i HuneDet kan næsten ikke bliver andet end en buket med tulipaner, siger Jeppe om månedens dekoration. “Nu er de jo godt nok alle sammen klar til at få nappet hovederne af, så de kan samle kræfter nede i løget i stedet for at sætte frøstande, men tulipanerne er jo gengangere, år for år. Her er der brugt den helt skønne Spring Green og så en dyb bourgognerød papegøjetulipan, hvis navn desværre må stå hen i det uvisse. Den er en overlever fra før min tid heroppe. Desuden har jeg brugt vild kørvel og så den helt vidunderlige og lidt sjældne sartgule Weigela, som jeg har fundet i Kirstens have (en medarbejder i HiH), og det er en busk, der  normalt er rødblomstrende, men her er den sart gul. En helt skøn farve, der jo egner sig fantastisk både til de kraftige farver og til de lime og hvide”. Jeg komplimenterer både buketten og også vasen, som jo er skabt af Anne Just, og vi kommer til at tale om, at glasvaser faktisk er ret upraktiske, for dér kan man jo se stilkene og de kan ofte give et lidt rodet udtryk. Særligt, hvis ikke alle bukettens stilke er lige lange. Men denne vase! Samtidig med at dekorationen op mod kanten på den er helt formidabel, så er det tydeligt, at Anne har ramt den grønne farve i glasuren med meget stor nøjagtighed i forhold til naturens egne farver. Tænk at kunne se farver så klart! Og så at kunne bruge dem så bevidst. Magisk!

JEPPES
BOGREOL 
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Haven i Hune

“De to bøger, jeg gerne vil anbefale, er jeg rigtig glad for”, siger Jeppe. “Jeg forventer ikke mere frost, selvom vi ikke har passeret grundlovsdag endnu, så de orange cosmos, de specielle tagetes og de olieplanter, jeg har sået, skal udplantes i Palethaven. Det er jo Annes ord for farvepaletten, du ved, den med alle farver. Anne syntes jo, at det var praktisk at have et lukket haverum, hvor alle de planter, du sådan ikke helt kan beslutte, hvor skal stå, står samlet. Så dér er der også knald på farverne. Bogen her har samme holdning. Den hedder “Exotic planting for adventurous gardeners” og hylder princippet om stærke farver, det tropiske look og de lukkede rum”.

“Den anden bog er helt fantastisk og propfuld af viden”, fortæller Jeppe. “Den hedder “Cuttings – a year in a garden”,  og er en samling af alle de artikler – eller essays, som den legendariske Christopher Lloyd, der har en af Englands vel nok smukkeste haver (nemlig den i Great Dixter), har skrevet. Han leverede dagligt essays til avisen The Guardian om gøremål i haven, og de er nu samlet i en hel bog. Det er det pure “guld” og der er masser af visdom at hente der. Og så er han både en mand med holdninger og samtidig meget “hands on”-mindet, og det kan jeg rigtigt godt lide”, pointerer Jeppe.

DEN KOMMENDE MÅNED
JUNI
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

“Sommerarrangementskalenderen er lige ved at være på plads”, fortæller Jeppe. “Vi får besøg af en 80 år gammel, driftig og vital skøn dame, hvis skulpturer vi udstiller. Så har vi lånt nogle af et museums skulpturer, mens de renoverer. Vi udstiller også stole af tre karakterfulde kvinder, og så begiver vi os ud i flere koncerter. Både popkoncert og alt muligt andet. Det bliver en god sæson, er jeg sikker på”, afslutter Jeppe.

Hvis du vil endnu tættere på Haven i Hune, så læs eller genlæs de tidligere artikler. Du kan også besøge hjemmesiden eller – endnu bedre – tage på besøg i Haven i Hune. Du vil aldrig glemme det!