Denne mørke vortemælk har på få år vundet mit hjerte. Den vajer selvsikkert i halvskyggen og lyser op med sine limegrønne blomster. Også efter blomstringen i maj og juni er den underskøn.


TEKST & FOTO: LONE

Vortemælk, euphorbia amygdaloides 'purpurea'Denne mørke vortemælk er en mellemhøj staude, der blomstrer i april-maj måned med sine fine, små grøngule/limefarvede blomster. Planten stortrives i halv- eller helskygge og kræver blot en god næringsrig og fugtig havejord. Derfor er den ideel i skovbedet eller måske på nordsiden af dit hus, hvis du har lerjord.

Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’

Planten dukker op i foråret med sine mørkerøde blade, og efter kort tid dukker de første blomsterstande op som nikkende hoveder. Særligt her i foråret kan den være lysende rød, og det er den fineste kontrast til alt det lysegrønne, der ellers dukker op på denne tid af året.

Vortemælk, euphorbia amygdaloides 'purpurea'

Plantes den i fuld sol, vil den såmænd nok også trives, men bladene bliver grønnere og vil dermed miste en del af sin dramatiske og attraktive farvepalet.

Vortemælk, euphorbia amygdaloides 'purpurea'
SMUK I MANGE SAMMENHÆNGE
Vortemælk er velegnet til mange sammenhænge med sine limefarvede blomster, og den er især også skøn i buketter. I min egen have har jeg vortemælken i måneskinsbedet, hvor den er nabo til det helt lyse prydgræs og grå lammeøre.

Vortemælk, euphorbia amygdaloides 'purpurea'

Desuden spiller den sammen med “skyggerne”, der repræsenteres af geranium phaeum, sølvlys m.fl. og alle de hvide blomstringer, der blandt andet repræsenteres ved tulipanerne ‘Catherina’ og ‘Spring Green’, Kleopatras nål, georginer mv.

måneskinsbed

FAKTA

NAVN: Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’
DANSK NAVN: Vortemælk
LYSFORHOLD: Halvskygge
HÅRDFØRHED: Staude
JORDBUND: Almindelig næringsrig jord
VÆKST: Rødt/grønt løv på oprette røde stængler, vælter sjældent
STØRRELSE: 50 cm
BLOMSTRING: Blomsterfarve gulgrøn, april-juni
ANVENDELSE: I staudebede og skovhave, velegnet som snitblomst

Vortemælk, euphorbia amygdaloides 'purpurea'


Læs evt. videre om måneskinsbedet, med brug af denne staude, i artiklen: Morgenterrasse i hvidt.