Vil man bare brændende gerne ha’ sig en fix og færdig hæk – lige nu – så er der faktisk råd for det. Vi har i samarbejde med en af branchens største leverandører af “færdighæk” kastet os ud i et nyt hækprojekt.


TEKST: HAVEFOLKET I SAMARBEJDE MED PRIMAFÆRDIGHÆK, FOTO: LONE

Prima Færdig Hæk®Vi har kastet os ud i plantning af en fix og færdig hæk – en bøgehæk. Du kan læse med her på HAVEFOLKET om processen. I dag om hvordan man gør, og senere på året om, hvordan det gik – altså om hækken stadigvæk trives, når det er efterår og den har boet i haven den første sommer.

Vi har nok alle hørt de mange anbefalinger om, at en bøgehæk skal plantes som barrodsplanter, og helst i november, og det skal helst være de små, for de kommer lettest i gang. Men – er det nu rigtigt? Kan man springe alle børnesygdommene over og hoppe direkte ud i plantning af en helt færdig hæk? Det har vi hørt, at man kan. Og – ja, nu prøver vi!

Planterne, vi eksperimenterer med, er Prima Færdig Hæk® og først en lille forklaring på, hvorfor de er forholdsvis bekostelige – for det er de – men der er en god grund til at prisen er som den er. Og hvis man til gengæld tænker over alle de timer man slipper for at vande, luge, trimme, rette op mv. indtil hækken bliver stor og fin og endelig skærmer nok til, at der ikke vokser mængder af ukrudt op for fødderne af den, så vil man nok vurdere, at den kan være investeringen værd. Særligt, hvis man er en smule utålmodig og bare gerne vil have en rigtig hæk.

Vi giver dig også en gennemgang af hvordan vi gjorde, da vi plantede – hvis nu du skulle få lyst til at gøre os det efter.

FØRST OM HVOR HÆKKEN KOMMER FRA

For mange år siden fik ejer af Møllegårdens Planteskole – Lars Strarup – den idé at producere færdige hækplanter til de danske haver. I dag er ideen blevet til virkelighed for Lars, og hvert år i marts/april måned, når foråret er over os, plantes der mange tusinde hækstiklinger på de 65 hektar land, som Møllegårdens Planteskole besidder.
Planterne vokser på planteskolens marker de næste 5-6 år, hvor de under omhyggelig pasning står og vokser sig til store, smukke hækplanter, der på sigt kan give læ og afskærmning i en af Danmarks haver. Mens planterne står på marken, bliver de omhyggeligt tilset og passet af Lars og hans medarbejdere, så de hele tiden trives og er i sund vækst. Lars og hans medarbejdere er efterhånden specialister indenfor faget, og mange af de maskiner, der bruges i produktionen, er også udviklet af virksomheden selv til formålet, så de kan hjælpe med lige præcis den proces, der er behov for.
Prima Færdig Hæk®Før planterne forlader planteskolen forsynes de, som en god årgangsvin, med en label, der borger for den gode kvalitet og denne indikerer samtidig, at planten er omfattet af planteskolens 1-årige “Grogaranti”. En garanti, der sikrer kunden én eller flere ny planter, hvis de indenfor det første år viser tegn på mistrivsel eller dør, selvom haveejeren har fulgt plante- og pasningsvejledningen fra planteskolen.
Ifølge Lars er det med færdighække, som det er med en god flaske vin, der har ligget og lagret i mange år. Den er dyr, fordi der ligger en omhyggelig arbejdsproces bag, det der gør forskellen for det endelige resultat. Ligesom vinen smager bedre efter en kyndig proces, så bliver hækken smukkere, tættere og mere kompakt efter år på planteskolens marker, fordi de er under specialistbehandling.

… OG SÅ SKAL VI I GANG MED VORES NYE HÆK!

ALLERFØRST: PLANLÆGNING
Før man overhovedet overvejer at bestille en ny hæk, skal der planlægges. Hvor skal den stå? Hvor lang skal den være? Vi lavede en plan, målte op og fandt ud af præcis, hvor meget der skulle bruges. Herefter var det med at få bestilt. Leveringstiden var 2 dage i dette tilfælde. Normalt leverer planteskolen fra dag til dag, men bestillingen røg ind få dage før påskeferien, og det er trods alt højsæson for havearbejde og hækplantning.

GRAV RENDER
Så skulle der graves render. De skal nemlig være klar før hækken ankommer, så der kan plantes så hurtigt som overhovedet muligt (anbefalingen er plantning senest et døgn fra levering, for at de ikke tørrer ud og får skader).

Vi gravede ud, så vi fik en rende, der var ca. 40 cm bred og fjernede dermed også alle græstørv. Anbefalingen er også at grave den 30 cm dyb, men jorden her i haven er meget let at grave i og er fint drænet, så vi valgte i stedet at grave ca. 20 cm i dybde og så flytte resten af jorden efterhånden, som der skulle plantes.

Prima Færdig Hæk®

Har man bare en smule tung jord, er anbefalingen helt klart, at man graver en rende, der er ca. 40 cm bred og 30 cm dyb, før man overhovedet begynder at håndtere planterne.

Jorden i bunden af renden skal også løsnes, så der sikres dræn til planterne. Løs jord sikrer også en hurtig etablering af nye rødder, da planterne hurtigt gror fast. Og man må iflg. Møllegårdens Planteskole endelig ikke anvende kompost fra genbrugspladser i rodzonen, da koncentrationen af næringsstoffer kan svide rødderne og skade planten.

ANKOMST
Planterne ankom på den varslede dag, og få timer efter ankomsten transporterede vi alle planter ned til plantestedet og fordelte dem langs renden. De blev vendt og drejet, så de passede fint til hinanden.

Prima Færdig Hæk®

På denne måde sikredes det, at planterne havde den ønskede placering, før vi begyndte på plantearbejdet og slap for at bruge tid på igen at bytte rundt løbende. Det handler jo om at få plantet så hurtigt så muligt, så en optimal proces er at foretrække.

Prima Færdig Hæk®Når man placerer planterne er det værd at notere sig, at de har to sider, som er mere “buskede” end de andre. Dette skyldes, at der er klippet og trimmet på de to sider af hækplanterne, der er tænkt at skulle vende udad ved plantningen. Så det er vigtigt, at man får placeret de “buskede” sider mod hinanden, så de strittende grene forener de enkelte hækplanter og gør hækken komplet.

PLANTNING
Som man kan se her på billederne er der net om alle klumperne. De sørger for, at jorden forbliver omkring rødderne, og at rødderne ikke bliver forstyrret mere end højst nødvendigt. Det skal blive siddende på.

Prima Færdig Hæk®Og så var det i gang med at plante. Planten skulle ned i renden og placeres, så den kunne dækkes af ca. 3 cm jord – ikke dybere!
Prima Færdig Hæk®

 

OG SÅ SKAL DER VANDES
Vand skal der til! Det er altafgørende for bøgeplanternes vækst – både ved selve plantningen og også i de første år efter plantningen.Da alle planterne var godt placeret i renden og der var fyldt jord ca. 1/3 op, startede vandingen. Hele renden skulle nemlig fyldes op med vand! Hermed sikres det, at jorden pakker sig godt til omkring klumpen.

Prima Færdig Hæk®

Efter vandet er sunket, fyldte vi renden helt op med jord, som skulle trædes til omkring rodklumpen, så planten stod rigtig godt fast. Lige før det øverste lag jord blev lagt til, løsnede vi let på nettet ved at klippe de to knuder op og dermed få de løse ender ned langs siden af planterne, så de er lette at gemme væk, når planterne dækkes af det sidste jord. Da planterne allerede på dette tidspunkt var støttet helt af jord på siderne, går det ikke udover klumpen, der endnu er helt intakt.

Og så skulle der vandes igen.

SLUT AF MED LIDT STUDSNING
Møllegårdens Planteskole anbefaler, at man slutter af med en let studsning i toppen og på siderne, så hækken får en pæn afslutning uden strittende grene. Det var der bare ikke rigtigt behov for, da alle grene flugtede fint i hækkens retning, og toppene passede fint sammen. Så nu var det bare at sætte sig og nyde resultatet (og så få ryddet op, selvfølgelig!)

Prima Færdig Hæk®

OG SÅ SKAL PASNINGEN PRIORITERES!
Ja, så er det jo, at vi skal huske, at arbejdet ikke slutter her. Den kommende pasning og vedligeholdelse af hækken er nemlig jf. vejledningen der følger med Prima Færdig Hæk® mindst lige så vigtig som selve plantningen. Hækken skal passes og plejes lige som en almindelig hæk med både gødskning og klipning. Og så skal der vandes ofte, og specielt i tørre perioder!

Planteskolen anbefaler en grundig vanding hver uge, hvis der ikke har været godt med regnvejr. Man kan evt. udlægge en siveslange for at reducere vandforbruget!

Prima Færdig Hæk®Knap to uger efter plantningen sprang de første planter ud i vores bøgehæk. De varsler om en skøn havesæson – nu med et nyt rum i haven med flotte bøgehække! Vi håber, at du kigger med igen senere på sæsonen, når vi følger op på bøgehækken! Det tegner godt.

 

SHOPPING
Du kan bestille færdighæk hos PrimaFærdigHæk,
der leverer hækken lige til havelågen, eller du kan bestille planterne
via dit lokale plantecenter.

 

Læs evt. mere på hjemmesiden