I dag skal vi kigge på farverne – dvs. navne der beskriver plantens farver. Mon ikke du kender planter med navne som purpurea og lutea.


TEKST: KARINA, FOTO: LONE

Mange af de navne på farver, vi kender på dansk, er lånt fra det latinske sprog, og derfor er der sikkert også en del af jer, der allerede ved, hvad vi taler om, når vi snakker latin.Purpurea er et godt eksempel. Her siger vi på dansk blot purpur. Eller hvad med alba eller album, som vi blandt andet kender fra ordet albino – altså noget, der er hvidt. Det med album, alba og albus har i sproget noget med kønnet at gøre og en længere forklaring, som vi ikke vil hænge os i lige nu.

Asphodeline lutea, kejserlys

 

Så er der de lidt mere svære ord som lutea, luteus eller luteovíridis, som alle har med den gule farvepalette at gøre. Lutea betyder blot gul, og luteus betyder safrangul, mens ordet luteovíridis betyder gulgrøn.Eller hvad med lidt lettere så som brunéscens, der såmænd ikke betyder andet end brunt, såvel som liláceus blot betyder lilla. Cárneus, som betyder kødfarvet, er heller ikke det ord, som man klør sig i håret over, hvis man vel at mærke ved at carne betyder kød.

Se, det var nogle af de lette.

Echinacea purpurea, Purpur solhat

 

 

Digitalis purpurea – purpurfarvede blomster

EKSEMPLER PÅ 
FARVEBESKRIVELSER

Alba: Hvid
Argentus: Sølvhvid
Aurantiacus: Orangegul

Brunéscens: Brunlig

Cárneus: Kødfarvet
Coccineus: Skarlagenrød
Coeléstis: Himmelblå

Fulvus: Rødgul/gulbrunGlauca: Blå

Iathinus: Violet

Lacteus: Mælkehvid
Liláceus: Lilla
Luteus: Safrangul
Lutea: Gul

Luteovíridis: Gulgrøn

Purpurea: Purpur

Róseus: Rosenrød

 

Har du læst de tidligere afsnit af HAVEFOLKETs latinolørdage? 

Ellers kan du stadigvæk nå at læse dem her:

LATINOLØRDAG IV – VÆKSTFORMER
Denne lørdag går vi i bedene for at kigge på vækstformerne – dvs. navne der fortæller om plantens form. Måske kender du planter med navne som pendula og horisontalis?

LATINOLØRDAG V – BLADENE
I dag skal vi kigge på bladbeskrivelser – dvs. navne, der fortæller noget om planternes blade. Måske kender du planter med navne som angustifolia og mollis?
 
LATINOLØRDAG VI – BLOMSTERNE
I dag skal vi kigge på blomsterne – dvs. navne, der beskriver plantens blomster. Mon ikke du kender planter med navne som floribunda og triflora?