lørdag den 31. maj 2014

OPGRADERING AF UDEKØKKENET

TEMA: INDRET TERRASSEN

For et par år siden byggede vi et udekøkken på vores overdækkede terrasse. Det har fungeret fint, men vi manglede lige prikken over i'et i form af et nyt bord til gasblusset. Det er nu blevet færdigt. Se her, hvordan det gik til.

TEKST & FOTO: LENEEfter at have været udenfor i haven en dejlig lang sommerdag er det virkelig nedtur at skulle stå inde i det nordøstvendte køkken og lave mad, især hvis vi har gæster. Derfor nyder vi vores udekøkken rigtig meget. Udekøkkenet ligger på træterrassen, der er på ca. 25 m2, og da der kun skal være plads til et lille bord med to stole samt et par flydestole, er der rigeligt plads til udekøkkenet. Vi begyndte på det i 2012, og lidt efter lidt er det blevet helt, som vi vil have det. Sidste år fik vi lagt zink på køkkenbordet, samt indlagt drikkevand fra et tilstødende badeværelse, og nu skal det sidste bord med plads til gasblusset så laves, i stedet for den interimistiske løsning, vi havde valgt i første omgang. Det er tiltrængt, og for at gøre det så rengøringsvenligt som muligt, vælger vi at lægge fliser på bordpladen.

udekøkken, fliselægning
Vi skærer et stykke vandfast krydsfiner i de rette mål. Heldigvis passer målet på den kommende bordplade med flisernes størrelse, så der er mindst muligt skærearbejde. Mod væggen hviler bordpladen på en lægte, og er sat fast ved hjælp af vinkelbeslag Forrest sætter vi bordben på, også af lægter, sat fast med vinkelbeslag. Omkring den runde stolpe deler vi pladen i 2 dele, og saver en runding i hver del. Her bliver pladen understøttet af lægter skruet på stolpen. Herefter giver vi pladen en omgang primer for at gøre den endnu mere vandtæt.


udekøkken, fliselægning
Vi har valgt fliser på 10 x 10 cm i grøn og hvid, samt et par dekorationsfliser i samme format. For at få placeret dekorationsfliserne rigtigt i forhold til gasblus etc. lægger vi dem først løst på bordpladen. Herefter tager vi et billede for at kunne huske placeringen.
udekøkken, fliselægning
Så er det ellers bare med at komme i gang med det sjove - at lægge fliserne. Med en tandspartel smører vi et forholdsvis tyndt lag fliseklæb på - lidt ad gangen - og lægger herefter fliserne. Som afstandsmålere bruger vi tynde "malerpinde", men man kan også købe nogle kryds i plastik, hvis man hellere vil bruge dem.

udekøkken, fliselægning
Så skal der fuges, og selvom fliseklæb hurtigt tørrer op, venter vi for en sikkerheds skyld til næste dag. Inden vi går i gang, sætter vi kantlisterne på og dækker dem med malertape.

Fugemassen påføres med en gummispartel. Det er vigtigt at "køre" på kryds og tværs, således at fugemassen kommer godt ned i fugerne. Det hul, der er cirka midt i billedet, er til slangen til gasblusset.

udekøkken, fliselægning
Det er også vigtigt, efterhånden som fugearbejdet skrider frem, at tørre fliserne over med en hårdt opvredet svamp. På den måde får du fjernet overskydende fugemasse, samtidig med at du får jævnet fugerne pænt ud. Skyl og vrid svampen jævnligt, og giv hele overfladen et par omgange.

Når det er næsten tørt, skal bordpladen poleres med en ren, tør klud, så den sidste "film" fra fliserne bliver fjernet.

udekøkken, fliselægning

Det kan måske synes en anelse ekstravagant at have køleskab i et udekøkken, men det er altså skønt at slippe for at rende frem og tilbage fra indekøkken til udekøkken, og så kan det jo bruges til ekstra kolde øl og vand i sommervarmen! Lige nu bruger jeg det mest til opbevaring af grøntsager, som jo ikke behøver at have det så koldt! 

Nu fungerer udekøkkenet næsten som et helt almindeligt køkken, bortset fra, at vi har fravalgt det varme vand. Det ville kræve nogle synlige rørføringer på badeværelset, hvor vandet kommer fra, og det var jeg ikke så glad for. Med en elkedel ved hånden går det dog hurtigt at få kogt vand til håndvask og lidt opvask. Det er faktisk lige før det er hyggeligt at stå udenfor og vaske op - der er sådan lidt sommerhusstemning over det! 

Bag forhænget, som er lavet af to viskestykker, gemmer vi den grimme gasflaske. Viskestykkerne er købt her.

udekøkken, fliselægning

Ved siden af den nye bordplade står et gammelt gasbord, hvor vi har nogle af vores krydderurter, for det er dejligt at have dem lige ved hånden. I det lille drivhus er der sået basilikum i en potte.

udekøkken, fliselægningLæs også:

MIT UDEKØKKEN
Det er blevet mere og mere populært at flytte de indendørs funktioner ud i haven og på terrassen. Her er mit udekøkken.KRYDDERURTER I KRUKKER
Mange går og drømmer om store krydderurtebede, men du kan sagtens dyrke dine krydderurter i krukker på terrassen eller altanen. Her kommer nogle praktiske tips.


EN SMAG AF SOMMER
Kender I det? Opskrifter er bare sådan en vejledende ting. Sådan har jeg det ihvertfald, men lige med denne tomattærte må jeg sige, at jeg ikke kan finde på nogle ændringer eller ekstra kreative tilføjelser. Den er lige i skabet - og lækker ud over alle grænser - simpelthen.

23 kommentarer:

 1. Herligt med lidt knald på farverne og en skøn plads I har fået der:o)

  SvarSlet
 2. Holy beep Lene, for et lækkert udekøkken:o) Og dit skønne nye gasblusbord er lige prikken over i`et.

  Knus og tillykke med det flotte resultat

  SvarSlet
 3. Oh my God......jeg elsker bare dit udekøkken søde Lene........fantastiske fliser....og køleskabet må jeg da lige overtale Claus til at flytte ud i vores udekøkken....ASAP ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorthe,
   Ja, det kan da bestemt ikke gå for hurtigt - og hvad skal man egentlig med et køkken indendørs, når man kan stå udenfor?

   Slet
 4. Selvfølgelig - i udekøkkenet!
  Var jeg først?
  God jul til alle fra Kirsten

  SvarSlet
 5. Juhuuu Kirsten det var du da :-)

  SvarSlet
 6. Så fandt jeg ham - godt gået Kirsten!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gjorde du Hanne, og da der er 3 præmier i denne konkurrence har du også vundet. Send os venligst din adresse.

   Slet
 7. Der må da straks koges risengrød i det fine udekøkken

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du siger da noget. Måske vi slipper for at gå på loftet med grøden. Nissen må kunne finde den derude :)))

   Slet
  2. Send os i øvrigt lige dit navn og adresse, da du jo også har vundet :)

   Slet
  3. Hvor hyggeligt, jeg havde ikke lige set at der var flere gaver, tak :) Måske er nissen glad for loftet, specielt i dag, det er jo ikke lige tiden at gøre ham utilfreds :) Dit udekøkken er utroligt smukt.

   Slet
 8. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 9. Fandt den men desværre for sent men tillykke til Kirsten :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne,
   Ja, du kom for sent til denne gevinst, men husk at der er lodtrækning om ekstra præmier den 24. december. Her har du endnu en chance for at vinde.

   Slet
 10. Jeg kunne ikke glemme den bordplade, og jeg synes at nissen passer fortrinligt til de friske farver her :-)

  SvarSlet
 11. Fundet! Stort tillykke til de første :) Mvh Trine :)

  SvarSlet
 12. Der var han jo. Tillykke til de hurtige. Varme hilsner/Ulla

  SvarSlet
 13. Tju hej, vi glæder os til sommer, gør vi ikke? Tillykke til de tre heldige i denne nisseomgang! Kh, M

  SvarSlet
 14. Der var nissen jo, tillykke til de heldige :)

  SvarSlet

ANNONCE